ΕΦΚΑ: Υπό τον φόβο νέου εκτροχιασμού των εσόδων του τον Απρίλιο, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) αποφάσισε την αναστολή του καθεστώτος των παρατάσεων στην καταβολή των εισφορών, ώστε να μειωθεί η «τρύπα» ύψους 287 εκατ. ευρώ στα έσοδά του.
Υπενθυμίζεται πως η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ από 69,29% τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 60,01% τον Φεβρουάριο και στο 56% τον Μάρτιο, δημιουργώντας ανησυχίες όχι μόνο στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει να ρίξει στη «μάχη» είσπραξης των ανεξόφλητων εισφορών την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ θεωρούν πως οι συνεχόμενες παρατάσεις στην καταβολή των εισφορών σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών που εξαγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, «ναρκοθετούν» οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της εισπραξιμότητας του φορέα.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο φορέας ανακοίνωσε χθες πως οι εισφορές Απριλίου 2017 για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής την Τετάρτη 31 Μαϊου.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Απριλίου, τους επόμενους μήνες ο ΕΦΚΑ θα αντιμετωπίσει διπλή απειλή καθώς:
– Θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους και οι εισφορές που αναλογούν στην επικουρική ασφάλιση (7%) και στο εφάπαξ (4%).
[irp posts=”350336″ name=”ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 30%”]
– Η νέα έμμεση αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες έως και 28% από το 2018, θα καταστήσει την καταβολή εισφορών ασύμφορη, ενώ η απογοήτευση θα οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους που μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να είναι συνεπείς, σε παύση πληρωμών.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών αναμένεται να τινάξει «στον αέρα» την όποια επιδίωξη για αύξηση ή έστω διατήρηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ πέριξ του 60%, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που μιλούν για απώλειες εσόδων ύψους 1,014 δισ. ευρώ το 2017.
Μάλιστα, ο επιστημονικός συνεργάτης του Oμίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ) και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, εκτιμά ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες θα είναι αυξημένα έως και κατά 11,95%, ενώ για τους επιστήμονες, η αύξηση ενδέχεται να φθάνει ακόμη και το 22,95%. Και αυτό, εφόσον υπολογιστεί η έκπτωση της τάξης του 15% στο τελικό ποσό εισοδήματος, βάσει του οποίου θα γίνουν οι νέοι υπολογισμοί.