Κοινωνικές αναταραχές ανάλογες με αυτές στην Ουκρανία και στη Γεωργία εκτιμά πώς μπορεί να υπάρξουν στην Ελλάδα το 2014 το περιοδικό Economist, γκρεμίζοντας συθέμελα ταυτόχρονα την εικόνα περί ανάπτυξης και επενδύσεων με την οποία επιχειρεί να «παραμυθιάσει» τους Έλληνες η κυβέρνηση. Οι αναταραχές αυτές θα είναι αποτέλεσα του οικονομικού «στραγγαλισμού» του λαού.
Το έγκυρο περιοδικό κατατάσσει τη χώρα μας στην κατηγορία «High Risk», υψηλού κινδύνου δηλαδή στις προβλέψεις του για το 2014 που παρουσίασε σε εκδήλωση η οποία έγινε μάλιστα στην Αθήνα.
Ο διευθυντής του Economist υποστήριξε πώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με χώρες που βρίσκονται σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή όπως η Ουκρανία, η Γεωργία. «Σε μία ζώνη υψηλού κοινωνικού και πολιτικού προβλήματος», όπως υποστήριξε.
Κι ο λόγος είναι σαφέστατα τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας εξοντώνοντας τους Έλληνες και υποθηκεύοντας τόσο τις περιουσίες του λαού, όσο και του κράτους.
Δεν απέκλεισε μάλιστα ο διευθυντής του Economist να υπάρξουν εξελίξεις σε όλα τα πεδία, εννοώντας και αυτό των εθνικών εκλογών.
Σε συνδύασε με πλάγιο τρόπο, αναφερόμενος στο ότι το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο λόγω των εκλογικών διαδικασιών στην Ινδία και τη Βραζιλία.
Αντιθέτως με τα όσα υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες περί ανάπτυξης στην Ε.Ε. ο Economist υποστηρίζει πως «μεγάλοι «παίκτες, όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. αλλά και η Κίνα θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες».
Με τον Economist να κατατάσσει την Ελλάδα στη ζώνη «υψηλού ρίσκου» και τους προέδρους του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο και ΣΕΛΠΕ Α. Μακρή να επισημαίνουν πως οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί λόγω της λιτότητας, που «βλέπει»η κυβέρνηση την ανάπτυξη. Και να ήταν μόνο αυτοί;
Για ποιες επενδύσεις μιλάει ο κ. Σαμαράς όταν το μόνο που έχει γίνει είναι το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και μεγάλες επιχειρήσεις αντί να ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, όπως θα έπρεπε βάσει των λεγομένων της κυβέρνησης, φεύγουν η μία μετά την άλλη;
Τα ψέματα τελείωσαν και τα περιθώρια της κυβέρνησης έχουν στενέψει πάρα πολύ. Αυτό δείχνει και η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύεται σήμερα. Δεν είναι μόνο η διαφορά των 3,5% μονάδων υπερ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το γεγονός πώς το 52% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο πλέον πώς συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μας αφήσει… χρόνους.