“Θυρεοειδής: Μητέρα & μωρό” είναι το θέμα της φετινής παγκόσμιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς και τη μείωση των συνεπειών που επιφέρουν στην καθημερινή μας ζωή.
Φέτος, την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης θυρεοειδούς 2020, εστιάζουμε στις μητέρες και τα μωρά και στις συνέπειες που έχουν σε αυτά, οι παθήσεις του θυρεοειδούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
Γνωρίζετε ότι οι μη διαγνωσμένες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την υγεία της μητέρας και του μωρού;
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν τώρα με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς και 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζει κάποια νόσο του θυρεοειδούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Ωστόσο, υπάρχει μια έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς στη γονιμότητα, η οποία είναι δυστυχώς εντυπωσιακή.
Μια πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε τεράστια έλλειψη γνώσης σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα στη γονιμότητα. Μόνο το ένα τέταρτο (24%) των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι οι μη διαγνωσμένες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν οι αδιάγνωστες παθήσεις του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτήν. Οι επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό δεν είναι λίγες.
Αποτελέσματα
Το 48% από τους ερωτηθέντες δεν γνώριζε ότι ο υποθυρεοειδισμός θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Λιγότεροι από το 48% γνώριζαν, ότι ο έλεγχος των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στις έγκυες γυναίκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας.
Το 26% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι οι νέες μητέρες που δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους εντός του πρώτου έτους μετά τον τοκετό.
Λιγότεροι από τους μισούς (45%) ερωτηθέντες γνώριζαν ότι τα νεογέννητα μωρά πρέπει να εξεταστούν για συγγενή υποθυρεοειδισμό (είτε επειδή γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή αδένα είτε επειδή ο θυρεοειδής τους υπολειτουργεί) και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων, σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μη διαγνωσμένες παθήσεις του θυρεοειδούς, στη γονιμότητα και στην υγεία της μητέρας και του μωρού.
Σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς
Όταν δεν είναι διαγνωσμένη μια πάθηση του θυρεοειδούς, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας και του μωρού. Ωστόσο, όταν οι διαταραχές του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται κατάλληλα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή αλλά και μια υγιή εγκυμοσύνη.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Εάν προσπαθείτε να τεκνοποιήσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, τόσο ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής) όσο και ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής), μπορεί μερικές φορές να είναι η αιτία των προβλημάτων γονιμότητας. Συνιστάται να ελέγχετε τον θυρεοειδή σας εάν:
– έχετε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μείνετε έγκυος για περισσότερο από 12 μήνες
– έχετε ακανόνιστη περίοδο
– είχατε δύο ή περισσότερες αποβολές
– έχετε οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς
– υποφέρετε από ενδομητρίωση ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές που μπορεί μεν να είναι φυσιολογικές αλλά επηρεάζουν τον θυρεοειδή.
ευαισθητοποίηση θυρεοειδούς
Είναι σημαντικό ο θυρεοειδής αδένας να λειτουργεί σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού και το μωρό βασίζεται στη μητέρα του για την πρόσληψη θυρεοειδικής ορμόνης μέσω του πλακούντα κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της διατήρησης της υγείας της μητέρας.
Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να εξετάζονται για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει αυτά να είναι βέλτιστα, καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ελέγχουν την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου.
Πολλές νέες μητέρες έχουν επιπλοκές με το θυρεοειδή τους τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, ακόμη και αν δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό κάποιας πάθησης του θυρεοειδούς.
Η πάθηση στις περισσότερες μητέρες-ασθενείς, είναι μια παροδική κατάσταση. Ωστόσο, σε ορισμένες μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο υποθυρεοειδισμό ή σε υπερθυρεοειδισμό. Για οποιεσδήποτε ανησυχίες, ζητήστε τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου γιατρού.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μωρά.
Μερικά βρέφη γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή αδένα ή υποανεπτυγμένο θυρεοειδή αδένα και εμφανίζουν τον γνωστό συγγενή υποθυρεοειδισμό. Αυτά τα μωρά δεν έχουν αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του οργανισμού τους. Ωστόσο εάν διαγνωστούν έγκαιρα και έγκυρα, τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση και με τη σωστή θεραπεία, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Τι γίνεται με τα συμπτώματα της θυρεοειδοπάθειας;
Να θυμάστε ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία. Μην αφήσετε μια πάθηση του θυρεοειδούς να μην διαγνωστεί. Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα κάποιας θυρεοειδοπάθειας, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου γιατρού, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει τον κατάλληλο έλεγχο και να διαγνώσει το πρόβλημα. Αν η πάθηση διαγνωστεί, τότε με την κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.
Πώς να εμπλακείτε στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πώς οι μη διαγνωσμένες παθήσεις του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη μητέρα και το μωρό
Συμμετέχετε στην ευαισθητοποίηση θυρεοειδούς
Την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης θυρεοειδούς, διαδώστε τα νέα σε φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα για αυτό το σημαντικό θέμα. Με αυτή την ενέργεια σας, θα κάνετε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς. Αν είστε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπορευτείτε με την εκστρατεία μέσω των καναλιών μας στο Facebook γίνετε μέλη και προσκαλέστε φίλους σας στην ομάδα μας για τον θυρεοειδή https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/, στο Instagram #tsirigotakis_thyroeidhs μπείτε να πάρετε δωρεάν ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr και βοηθείστε με αυτό τον τρόπο κι εσείς με την σειρά σας την παγκόσμια κίνηση.
Γιατί το κάνουμε αυτό;
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης του Θυρεοειδούς, (είναι τώρα στο 12ο έτος από την καθιέρωση της), δημιουργήθηκε για να επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων όταν αυτές αφεθούν χωρίς διάγνωση. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι κινδυνεύουν, με εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα να ζουν με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αυτήν τη στιγμή. Μέχρι και το 60% αυτών που ζουν με κάποια θυρεοειδοπάθεια, δεν το γνωρίζουν και δεν έχουν διαγνωστεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να ταλαιπωρούνται άσκοπα στην καθημερινή τους ζωή χωρίς να γνωρίζουν τη βασική αιτία των συμπτωμάτων τους.
Ωστόσο, μόλις διαγνωστεί η πάθηση, από τη στιγμή που είναι θεραπεύσιμη, τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως. Αυτό το ρόλο παίζει η εκστρατεία της ευαισθητοποίησης για τις θυρεοειδοπάθειες. Θα προσπαθούμε διαρκώς για την ενημέρωση του κόσμου αλλά και τη βελτίωση των εξετάσεων και των διαγνώσεων. Θα προσπαθούμε επίσης και για την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διάγνωση ακόμα και αυτών που έχουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα και ιδιαιτέρως των αναξιοπαθούντων.
Όλα τα στοιχεία της έρευνας που αναφέραμε, προέρχονται από δείγμα 7.208 ενήλικων. Αυτοί ζουν στη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και την Κίνα. Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τις 24 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2020. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο. Οι αριθμοί έχουν σταθμιστεί και είναι αντιπροσωπευτικοί όλων των ενηλίκων (ηλικίας 18+) σε κάθε χώρα.
Το ΙΑΣΩ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου προσφέρει 10 δωρεάν χειρουργεία θυρεοειδούς τον χρόνο σε οικονομικά αδύναμους οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης, προσφέρει 50 δωρεάν ιατρικές επισκέψεις στους πρώτους που θα κλείσουν ραντεβού. Συγκεκριμένα, 25 δωρεάν επισκέψεις σε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς και 25 δωρεάν επισκέψεις σε ενδοκρινολόγους.
Τα δωρεάν χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν από τον Διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του ΙΑΣΩ κ. Σταύρο Τσιριγωτάκη και την Χειρουργική του ομάδα.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ‘’δίπλα σας’’ και έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον πολύ σοβαρό αντίκτυπο που έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, όταν αυτοί είναι αδιάγνωστοι.
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)
info@tsirigotakis.gr
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/
– Τηλ. επικοινωνίας για το πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων: 210 6383905 & 6974445853
– Τηλ. Επικοινωνίας για ραντεβού για τις ιατρικές επισκέψεις: 210 6185229,
Δευτ. – Παρ. 08:00 – 16:00