ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Η απόφαση του Ερντογάν έπληξε το θρησκευτικό συναίσθημα, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση
Η αδιανόητη και υβριστική απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγια-Σοφιά έχει πληγώσει και προσβάλει τους χριστιανούς ορθόδοξους Ελληνες σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο υπολογίζουν οι κυβερνώντες. Αυτό δείχνει η νέα, μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Βεργίνα για την Αγια-Σοφιά.
Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η INTERVIEW, με την υπογραφή του Δημήτρη Βασιλειάδη, φαίνεται καθαρά το πλήγμα από την απόφαση του Ερντογάν. Το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πληγεί το θρησκευτικό του συναίσθημα από τη μετατροπή του λίκνου της Ορθοδοξίας σε τζαμί.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε 9 σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα, καταγράφει τις απαντήσεις του ελληνικού λαού για την κρισιμότητα, τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. και της Ρωσίας, ενώ αποτυπώνει την άποψη των πολιτών για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» με τον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η απόφαση Ερντογάν πρέπει να απασχολήσει τον χριστιανισμό στο σύνολό του.
Πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που αποτυπώνουν τη γνώμη των Ελλήνων για τη Ρωσία αλλά και για την Ε.Ε., όσον αφορά τη στάση που κράτησαν απέναντι στον «σουλτάνο» και στην προκλητική του ενέργεια. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (77%) κρίνει αρνητικά τη στάση της Ρωσίας για το θέμα, ενώ εμφανίζεται απογοητευμένη (87%) και από τη στάση της Ε.Ε., για την οποία το 77% εκτιμά ότι δεν θα δεχθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις που ζητεί η Ελλάδα.
Άσχημα τα μαντάτα της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική την οποία ασκεί. Το 53% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει περισσότερα, σε αντίθεση με το 40% των πολιτών, που εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα.
Όσον αφορά τις κυρώσεις που θα ενοχλούσαν την Τουρκία, τα στοιχεία της δημοσκόπησης, είναι αποκαλυπτικά. Σημαντικό ποσοστό πολιτών (68%) πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι πιο επώδυνες για τον Ερντογάν, ενώ το 28% εκτιμά ότι «τίποτα δεν τον σταματά».
Συγχρόνως, σε ποσοστό 78%, οι ερωτώμενοι προτιμούν την επίλυση του θέματος μέσα από διεθνείς συμμαχίες. Στο ερώτημα σχετικά με την πρόταση Βορίδη να γίνει το Μουσείο Κεμάλ, Μουσείο Μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, το 55% διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη, με το 40% να συμφωνεί.
Παρέμβαση διεθνών οργανισμών ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος
Τη συμβολή διεθνών οργανισμών στην επίλυση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε έγγραφο προς τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και το ελληνικό τμήμα του (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ICOMOS), στο οποίο αναφέρονται η πορεία του ιστορικού ναού από την ίδρυσή του έως σήμερα και η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που θα μετατρέψει εκ νέου τον Ναό της Αγίας Σοφίας «από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε σύμβολο κατάκτησης».
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι με αυτόν τον τρόπο προσβάλλονται η Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, αλλά και οι λοιπές ανά τον κόσμο χριστιανικές ομολογίες.
Η επιστολή αναφέρεται, επίσης, στην απόφαση να περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση κοινού σε ορισμένες ώρες και να καλύπτονται τα χριστιανικά στοιχεία του ναού, ακρωτηριάζοντας με αυτόν τον τρόπο βάναυσα την εικόνα και την ακεραιότητα του μνημείου.
«Τον ναό επισκέπτονται χριστιανοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι δεν θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο μνημείο εν όψει της μετατροπής του σε ισλαμικό τέμενος και της απόκρυψης των χριστιανικών αρχαιοτήτων του (ψηφιδωτά κ.λπ.)» σημειώνει η Ι.Σ..
Με το έγγραφο αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος καλεί τους εν λόγω φορείς να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους κατά τις Διεθνείς Συνθήκες για την προστασία του μνημείου και να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος.