Covid-19: Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού το περασμένο τετραήμερο, με τις υγειονομικές αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο συναγερμός για την διασπορά του ιού δεν έχει λήξει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 97 νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, τόνισε πως τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς» δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται.
«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό» επισήμανε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Ανησυχητικό, σύμφωνα με την κ. Λινού, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την χώρα. «Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών» παρατήρησε.
Αναφέρθηκε επίσης στο καλό και το κακό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας «Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».
Η ίδια τόνισε πως το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές. «Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».
Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε καθημερινή βάση
Όπως έγινε γνωστό χθες ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χθες πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία» αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι το εξής: Αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Το κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει».
Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».
«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown
Την ανάγκη για πιστή τήρηση των κανόνων από όλους υπογράμμισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο «ιός δεν έχει φύγει». «O ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες, ενώ δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα», διευκρίνισε και προσέθεσε: «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί».