Χαρίτα Μάντολες: Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό, παρευρέθηκε για ακόμη μια χρονιά η Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα-σύμβολο του κυπριακού αγώνα, κρατώντας στα χέρια της την εικόνα της Παναγίας.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Συμμετείχε μαζί με το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», δίπλα από τα πανό του “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”, και συγκίνησε το πλήθος που την καταχειροκρότησε.
Η παρουσία της Χαρίτας Μάντολες είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια τυπική συμμετοχή. Αντιπροσωπεύει τη μνήμη και τον αγώνα των Κυπρίων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα ή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους πατρίδες και περιουσίες μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Η ίδια αποτελεί ζωντανή υπενθύμιση της τραγωδίας που βίωσε ο κυπριακός λαός και της ανάγκης να μη λησμονηθεί ο αγώνας για δικαιοσύνη και επιστροφή.
Η ιστορία της Μάντολες είναι συγκλονιστική. Σε συνέντευξή της είχε περιγράψει τις δραματικές στιγμές της εισβολής: «Ακούσαμε εκρήξεις, δεν ξέραμε από πού. Άνοιξα το παράθυρο που έβλεπε στην Κερύνεια και είδα μαύρο καπνό. Τότε είπα στον άντρα μου “Αντρίκο, τι γίνεται;” και μου λέει “εισβολή, ήρθαν οι Τούρκοι”». Την επόμενη μέρα, 12 άνδρες από την οικογένειά της συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν μπροστά της, συμπεριλαμβανομένων του συζύγου, του πατέρα, των γαμπρών και του ξαδέλφου της.
Η Χαρίτα και άλλες οικογένειες αναγκάστηκαν να περιμένουν δεκαετίες για να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους. Ήταν το 2004, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και πραγματοποιήθηκαν έρευνες στον τόπο της τραγωδίας. Εκεί εντοπίστηκαν τα οστά του συζύγου της και άλλων 11 ανδρών, φέρνοντας μια κάποια δικαίωση στην ίδια και τις οικογένειες των θυμάτων.
Η Χαρίτα Μάντολες με την παρουσία της στην παρέλαση ενισχύει τη συλλογική μνήμη και την αξίωση του κυπριακού λαού για δικαιοσύνη. Η πορεία της αποτελεί έμπνευση για τις νεότερες γενιές και υπόμνηση πως, παρά τις δεκαετίες που πέρασαν, ο αγώνας για αλήθεια και δικαίωση συνεχίζεται.