Τρεις τομείς οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν την απειλή τους για την ανθρωπότητα μέσα στο 2023, αναγνωρίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το Axios.
Ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας και οι πανίσχυρες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνσης είναι τα πράγματα που οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας, τόσο μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους, όσο και για τα χρόνια που ακολουθούν.
Και, φυσικά, αυξάνουν τον βαθμό ευθύνης για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις κεφαλές των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών εταιρειών ως προς την επίλυση σύνθετων προβλημάτων με ταχύτερους ρυθμούς.
Κλίμα: Ένας κίνδυνος που καθίσταται αδύνατο να αγνοηθεί
Από τη Δευτέρα, πέρασε στην ιστορία ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στπν πλανήτη Γη. Οι ωκεανοί είναι παράλογα θερμοί, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 90° στο αρχιπέλαγος Florida Keys και καταστρέφουν ακόμη και τους κοραλλιογενείς υφάλους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο. Οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε πολλά μέρη του κόσμου, με κόστος σε περιβάλλον, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
Οι επιστήμονες του κλίματος δεν αισθάνονται χαρούμενοι, λέγοντας «σας τα λέγαμε εμείς», όμως εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν ότι κάθε σταδιακή αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα μεταφράζεται σε σοβαρούς καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και ισχυρότερους τυφώνες.
Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε καν να το αποκαλούμε αυτό σαν μια νέα φυσιολογική κατάσταση, επειδή θα συνεχίσει να γίνεται χειρότερο όσο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολοθούν να αυξάνονται.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που θα απαιτήσει μια παγκόσμια λύση, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλων στον κόσμο – των ΗΠΑ και της Κίνας – είναι μεγάλες, και οι προσπάθειες να πειστούν οι μεγάλες δυνάμεις να τηρήσουν μια αρκετά σκληρή δέσμευση για το κλίμα έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αδύνατες.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι κορυφαίοι αρχιτέκτονες της τεχνολογίας δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να καταστρέψει την ανθρωπότητα – και δεν γνωρίζουν πραγματικά πώς ή γιατί λειτουργεί. Η τεχνητή νοημοσύνη – με την ικανότητά της να παράγει μαζικά fake βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα και εικόνες – εγκυμονεί σαφείς κινδύνους για την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις εκλογές και τους θεσμούς.
Είναι γεγονός πως, ενώ οι περισσότερες τρέχουσες εφαρμογές που αξιοποιούν την ΑΙ, χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν θετικά την ανθρωπότητα, κάθε ισχυρό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιβλαβείς σκοπούς, ειδικά όταν πέσει σε λάθος χέρια. Μια τεχνητή νοημοσύνη προγραμματισμένη να κάνει κάτι που βλάπτει, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Ειδικά αν προσαρμοστεί ως τεχνολογία πάνω στα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Και αυτό το κομμάτι συνδέεται και με την τρίτη μεγάλη απειλή, αυτή των πυρηνικών.
Πυρηνικά: Η Κίνα έχει επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε ξηρά, αέρα και θάλασσα – αυξάνοντας την πιθανότητα ενός επικίνδυνου νέου κόσμου με τρεις, αντί για δύο, πυρηνικές υπερδυνάμεις, γράφει ο Sam Baker του Axios.
«Το Πεκίνο, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα είναι πιθανότατα ατομικοί ομότιμοι», αναφέρουν οι New York Times, προσθέτοντας πως «αυτή η νέα πραγματικότητα ωθεί σε μια ευρεία επανεξέταση της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής που λίγοι περίμεναν πριν από δώδεκα χρόνια».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τους προηγούμενους μήνες πως μετέφερε ορισμένα από τα περίπου 5.000 πυρηνικά όπλα της χώρας του στη Λευκορωσία – πιο κοντά στην Ουκρανία και τη Δυτική Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «πραγματική».
Συμπερασματικά, είναι γεγονός πως η ανθρωπότητα έχει ένα αξιοπρεπές ιστορικό απομάκρυνσης από το χείλος του γκρεμού. Κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια πιο αποτελεσματική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα είναι ακόμη δυνατή. Κανόνες για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να υπάρξουν.
Τα πιο τρομακτικά προβλήματα της ανθρωπότητας δεν χρειάζεται να επιδεινωθούν, φτάνοντας στο «μη παρέκει», ωστόσο είναι δεδομένο πως – με μια σπίθα να είναι αρκετή για να ανάψει το φυτίλι – χρειάζεται σοβαρή δουλειά από σοβαρούς ανθρώπους για να μπει ένα «στοπ» στον δρόμο προς την ολοκληρωτική καταστροφή.
protothema.gr