Αυτά τα αίσχη μόνο στην Ελλάδα γίνονται! 27.000 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 5 συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, Δημοσίου, ΕΦΚΑ!
NEWS LIVE – Συνταξιούχοι με 5 και άνω συντάξεις είναι 26.161 δικαιούχοι του ΕΦΚΑ και έφτασαν να αποτελούν το 10,6% του συνόλου των συνταξιούχων.
Η είδηση της ημέρας!!! Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ -Συντάξεις ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ
Οι… πολυσυνταξιούχοι αυξάνονται αντί να μειώνονται μετά τις ενοποιήσεις των ταμείων στον ΕΦΚΑ και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των μηνιαίων εκθέσεων «ΗΛΙΟΣ», στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των Mνημονίων οι δικαιούχοι που λαμβάνουν από 5 έως και 10 συντάξεις μηνιαίως έχουν αυξηθεί κατά 43,4%.
Το 2013 που άρχισε να καταγράφεται η εικόνα των συντάξεων και των δικαιούχων, «πολυσυνταξιουχοι» με κριτήριο τις 5 και άνω συντάξεις ήταν 14.801 συνταξιοδοτούμενοι των ταμείων.
Τον Μάρτιο του 2022 με τα ταμεία να έχουν πλέον ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ, από το 2017 και μετά, οι πολυσυνταξιούχοι με 5 και άνω συντάξεις έφτασαν στους 26.161 και αποτελούν το 10,6% των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ (2,45 εκατ. δικαιούχοι).
Αυτά τα αίσχη μόνο στην Ελλάδα γίνονται! 27.000 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 5 συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, Δημοσίου, ΕΦΚΑ! -Αυτόνομα δικαιώματα
Τα ταμεία ενσωματώθηκαν μεν στον ΕΦΚΑ αλλά τα δικαιώματα σύνταξης παρέμειναν αυτόνομα. Μπορεί να μην υπάρχουν οι παλιές ταμπέλες «ΙΚΑ», «ΟΑΕΕ», «ΕΤΑΑ» κ.λπ., αλλά τα καθεστώτα απονομής σύνταξης συνεχίζουν να υφίστανται όπως ήταν όταν το κάθε ταμείο λειτουργούσε ως αυτόνομος φορέας.
Μια εξήγηση για τις πολλαπλές συντάξεις είναι ότι πλέον οι συνταξιούχοι παίρνουν δυο ή και τρεις ανταποδοτικές συντάξεις από τον Μάιο του 2016 και μετά για χρόνους παράλληλης ασφάλισης, που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
Ετσι για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που είχε ασφαλιστεί ταυτόχρονα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή και στο ΕΤΑΑ δικαιούται να πάρει εφόσον συνταξιοδοτήθηκε μετά τον Μάιο του 2016 είτε τρεις ξεχωριστές ανταποδοτικές συντάξεις είτε δυο ανταποδοτικές και προσαύξηση για τον χρόνο ασφάλισης στο τρίτο ταμείο είτε μια ανταποδοτική και δυο προσαυξήσεις για την διπλή ασφάλιση.
Πριν από τον Μάιο του 2016 δεύτερη σύνταξη για παράλληλη ασφάλιση καταβαλλόταν με προϋπόθεση να συμπληρώνονται τουλάχιστον 16 έτη ασφάλισης σε δυο φορείς ταυτόχρονα και σε αυτές τις περιπτώσεις (16 έτη) η δεύτερη σύνταξη καταβαλλόταν όταν ο συνταξιούχος έκλεινε το 67ο έτος της ηλικίας του. Σε άλλες περιπτώσεις που υπήρχε παράλληλη ασφάλιση για όλα τα συντάξιμα χρόνια (π.χ. 35ετία σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ) καταβάλλονταν έως τον Μάιο του 2016 δυο ξεχωριστές συντάξεις (του Δημοσίου και του ΤΣΑΥ) στον συνταξιούχο.
Δικαίωμα υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης με fast track διαδικασίες, θα έχουν στο εξής οι ασφαλισμένοι, ακόμα και αν υπάρχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, από μη καταβολή εισφορών που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, το όριο αυτό είναι 6.000 ευρώ για αγρότες και 20.000 ευρώ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους.
Σε ειδική διάταξη, που ενσωματώθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι θα πραγματοποιείται έλεγχος επί των αιτήσεων και, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οφειλές που υπερβαίνουν τα ανωτέρω ανώτατα όρια, τότε θα δίνεται προθεσμία δύο μηνών για να εξοφληθεί, τουλάχιστον το υπερβάλλον ποσό. Αυτόματα, ο ασφαλισμένος θα εντάσσεται στην διαδικασία της συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής που θα υφίσταται ακόμα, θα παρακρατείται κάθε μήνα από την σύνταξη που θα εκδοθεί.
Στην ειδική περίπτωση, που ο ασφαλισμένος έχει κάποιας μορφής αναπηρία, τότε το αίτημα που θα υποβάλλει θα ελέγχεται, αφού πρώτα κατατεθεί και βεβαίωση από το αρμόδιο ΚΕΠΑ. Εκεί θα επικυρώνεται το ποσοστό αναπηρίας.
Υπενθυμίζεται ότι, η δίμηνη προθεσμία εξόφλησης του συνόλου ή μέρους της οφειλής του ασφαλισμένου, θα προκύπτει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης συνταξιοδότησης. Θα εκδίδεται αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης, από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εξοφλήσει, έστω και το υπερβαίνων ποσό εντός της προθεσμίας των δύο μηνών, τότε θα μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία απονομής της σύνταξής του. Σε αντίθετή περίπτωση, η αίτηση για χορήγηση σύνταξης, θα απορρίπτεται.