Γιώργος Θεοχάρης – Μονή Πεντέλης, Διορθόδοξο Κέντρο
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021: Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου η εκλογική διαδικασία για την πλήρωση των κενών θέσεων των πέντε Ιερών Μητροπόλεων από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Μονή Πεντέλης.
Συνεχής ενημέρωση από το vimaorthodoxias.gr
Παρακολουθήστε τα Μεγάλα Μεγάλα Μηνύματα των νέων Μητροπολιτών
Διαβάστε επίσης: Πως διεξήχθη η εκλογική διαδικασία για τους νέους Μητροπολίτες
Το Σώμα της Ιεραρχίας μετά από ψηφοφορία εξέλεξε τους:
-Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Ρουσάκη νέο Μητροπολίτη Θήρας με 61 ψήφους.
-Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά νέο Μητροπολίτη Περιστερίου με 64 ψήφους.
-Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου νέο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου με 58 ψήφους.
-Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργάτο νέο Μητροπολίτη Καστορίας με 47 ψήφους.
-Αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή νέο Μητροπολίτη Λαγκαδά με 55 ψήφους.
Δείτε αναλυτικά τους νέους Μητροπολίτες και τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων
Το Τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Θήρας
1) Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης: (69) ψήφους
2) Επίσκοπος Τεγέας Θεόκλητος: (13) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος: (13) ψήφους
Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Θήρας Αμφιλόχιο
Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970.
Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκάρη μοναχός την 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαδοπούλου.
Σεπτή εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ χειροτονήθηκε διάκονος την 2.11.1993 υπό του Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και πρεσβύτερος την 17.6.1995 υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, ενώ ως πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο.
Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως είρηται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.
Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγαμματεί.
Το Τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου:
1) Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς: (63) ψήφους
2) Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου: (33) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος: (18) ψήφους
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε το 1960, σπούδασε νομικά και θεολογία στο ΑΠΘ και κανονικό δίκαιο και θρησκειολογία στο Παρίσι.
Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Paris XIII.
Τέλος να αναφερθεί ότι από το 2009 είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.
Το Τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Κιλκισίου:
1) Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου: (62) ψήφους
2) Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος: (40) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης: (8) ψήφους
Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου
Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος) Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης του Γεωργίου και της Ελένης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1969.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1992 και Πρεσβύτερος το έτος 1994, υπό του Γέροντός του, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τράλλεων κυρού Ισιδώρου.
Υπηρέτησε από του έτους 1995 και έως της εκλογής του στον Ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της Οδού Κυδαθηναίων στην περιοχή της Πλάκας.
Παράλληλα, από του έτους 2001 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Διευθυντής του Γραφείου Επικυρώσεων και Γραμματέας των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Πολιτιστικής Ταυτότητος και Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, καθώς και ως Μέλος της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Στον αιωνόβιο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως ανέπτυξε πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο, διοργανώνοντας και εποπτεύοντας: 1. Ενοριακή Εξομολόγηση, 2. Σχολή Γονέων, 3. Φοιτητική Ομάδα Νέων, 4. Κατηχητική Δράση μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου, 5. Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής, 6. Ποιμαντική Γάμου, 7. Ποιμαντική Βαπτίσεων, 8. Κύκλο ανοικτών Διαλέξεων, 9. Μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, 10. Μαθήματα Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών, 11. Ποιμαντική Πενθούντων, 12. Φοιτητική Ομάδα Μελέτης Πατερικών Κειμένων, 13. Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης, 14. Ομάδα Αιμοδοσίας, 15. Σεμινάρια επιμορφώσεως Δασκάλων και συγκεκριμένα με θέμα την Δυσλεξία και 16. Αθλητικές Ενοριακές Ομάδες Μπάσκετ και Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πίνγκ-Πόνγκ).
Από του έτους 2008 μερίμνησε για την ανακαίνιση του ως άνω Ιστορικού Ιερού Ναού.
Επί σειρά ετών διακόνησε ως υπεύθυνος Προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, παραχωρώντας το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο (το οποίο και ανακαίνισε το έτος 1997) για τις συνάξεις των Ομάδων αυτών.
Κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια (λ.χ. Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Ναοδομίας), Διεθνείς Εκθέσεις και από του έτους 2012 ήταν Υπεύθυνος για την διοργάνωση των 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του έτους 2020, με θέμα την Επανάσταση του 1821.
Ἀκόμη ήταν Επιμελητής των κατ’ έτος εκδιδομένων Τόμων των Πρακτικών (δέκα εν συνόλω) των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.
Ως Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήταν υπεύθυνος της Πανελλήνιας Ομάδας Εργασίας Πανεπιστημιακών Διδασκάλων και καθηγητών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως για την συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και την έκδοση υπό της Αποστολικής Διακονίας των τριών Βιβλίων της Ιστορίας (1. «Ο Όμηρος ταξιδεύει στην αρχαιότητα και αναζητά την αλήθεια», 2. «Ο Όμηρος ζει στη Βασιλεύουσα και αναζητά την αλήθεια» και 3. «Ο Όμηρος ξεφυλλίζει την Ιστορία και παλεύει για τη λευτεριά»), καθώς και των τριών συμβουλευτικών εγχειριδίων, τα οποία βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας.
Ως Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήταν επίσης υπεύθυνος για το Πρόγραμμα των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον επίσημο εορτασμό των 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Επίσης συμμετέσχε ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην κοινή Ομάδα Εργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας μετά της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκπόνηση Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Τέλος, έχει εκπροσωπήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει συμμετάσχει ως Εισηγητής και Σύνεδρος σε Συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.
Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας:
1) Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος: (54) ψήφους
2) Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος: (44) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς: (21) ψήφους
Διαβάστε επίσης: Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Καστορίας
Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά:
1) Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής (55) ψήφους
2) Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος (48) ψήφους
3) Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πακαλίδης (5) ψήφους
Οι πρώτες εικόνες από την εκλογή των Μητροπολιτών:
Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα Κρικρή
Ο Aρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής γεννήθηκε στην Ιερά νήσο της Πάτμου το 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.
Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός από τον θείο του, μακαριστό Καθηγούμενο Ισίδωρο (μετέπειτα ΕπίσκοποΤράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα ΠλάτωναΑιβαζίδη, συγγενή εκ του πατρός του.
Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.
Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου,αναπτύσσοντας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής.
Επί δεκαετίας εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου έως σήμερα διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσεδε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας, ιδρύοντας εντός αυτού Παρεκκλήσιο προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master)στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με το βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπόνησε διδακτορική διατριβή και ανακηρύχθηκε Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Επί τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια».
Από το 1998 έως σήμερα υπηρέτησε και υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.Εισηγητής Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου,Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεώς των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετείχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια. Δίδαξε σε σχολές γονέων και σε συνάξεις φοιτητών και επιστημόνων. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες θεολογικού και ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος.