Χτύπημα στην Αίγυπτο: Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός περιγράφει πώς έζησαν μέσα στο μοναστήρι τη αιματηρή επίθεση στο φυλάκιο.
Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, αυτού του Φάρου της Χριστιανοσύνης στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, παραχώρησε τη συνέντευξη στην νέα καθημερινή εφημερίδα “Ειδήσεις” και στον καλό συνάδελφο Γιάννη Σωτηρόπουλο, ο οποίος είναι γνωστός από τα “μάχιμα” ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του MEGA και εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό του REAL Group του Nίκου Χατζηνικολάου και του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία και πάντα δυνατά ρεπορτάζ.
Του Γιάννη Σωτηρόπουλου
«Ο Τριαδικός Θεός, οι Άγιοι μας και οι…Βεδουίνοι του Σινά προστατεύουν την Αγία Αικατερίνη !» Αυτοί είναι οι…ουράνιοι αλλά και οι επίγειοι φρουροί αυτού του Φάρου της Χριστιανοσύνης στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Δαμιανό, τον αρχιεπίσκοπο Σινά και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος μιλώντας στις «Ειδήσεις» περιγράφει πως έζησαν οι λιγοστοί μοναχοί και οι προσκυνητές της Μονής το ένοπλο επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης σε φυλάκιο της αιγυπτιακής αστυνομίας, που απέχει περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από την είσοδο της ιστορικής μονής, όπου τουλάχιστον ένας Αιγύπτιος αστυνομικός έχασε τη ζωή του και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν. «Την ώρα εκείνη μέσα στη Μονή ήμασταν είκοσι μοναχοί και περίπου εξήντα προσκυνητές. Ακούσαμε κάποιους πυροβολισμούς, μια ριπή, χωρίς διάρκεια, ούτε ανταλλαγή πυροβολισμών.
[irp posts=”343884″ name=”Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας μεταβαίνουν μαζί στην Αίγυπτο”]
Σε βαθμό τουλάχιστον 85% κλείνω στο ενδεχόμενο του ατυχήματος και όχι της τρομοκρατικής επίθεσης από τζιχαντιστές. Από ότι δείχνουν όλα πρόκειται για ένα ατύχημα που συμβαίνει συχνά στα στρατόπεδα. Κάποιος καθάριζε το όπλο του, δεν το είχε ασφαλίσει, το άφησε κάτω, εκπυρσοκρότησε και σκοτώθηκε ένας Αιγύπτιος αστυνομικός και τέσσερις τραυματίστηκαν. Είμαστε απόλυτα ασφαλείς όλοι οι μοναχοί και οι προσκυνητές.» Και αν πρόκειται για ατύχημα των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας, γιατί ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη του περιστατικού; Ρωτήσαμε τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, όπως αποκαλείται επίσημα και θεωρείται από τις παλαιότερες εν λειτουργία χριστιανικές μονές στον κόσμο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μας απάντησε «Είναι αυτονόητο γιατί το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Ότι γίνεται και τους συμφέρει να μεταδίδεται το αναλαμβάνουν για ν΄αυτοδιαφημίζονται! »
Οι Βεδουίνοι φρουροί της Μονής
Να σημειώσουμε ότι η λέξη βεδουίνος σημαίνει στα αραβικά ο άνθρωπος που ζει στη φύση. Όπως αναφέρει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ευτύχιος (9ος αι.), όταν ο Ιουστινιανός έκτισε τη μονή, εγκατέστησε κοντά σε αυτή 200 οικογένειες από τον Πόντο και την Αλεξάνδρεια για να φυλάσσουν, να υπερασπίζονται και να βοηθούν τους μοναχούς. Οι 4.000 βεδουίνοι που ζουν σήμερα πέριξ της μονής αποτελούν μια από τις έξι φυλές των βεδουίνων του Σινά, την φυλή των Ορεινών (Γκεμπελία). Η μονή είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής τους και προσβλέπουν στη φροντίδα της, ενώ όπως μας εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, αποτελεί για τους Βεδουίνους του Σινά βασικό μέσο επιβίωσης στη μέση της ερήμου. «Χωρίς το μοναστήρι δεν επιβιώνουν οι Βεδουίνοι και επομένως δεν έχουν εύκολο έδαφος εδώ οι τζιχαντιστές. Άλλωστε οι Βεδουίνοι του Σινά είναι πολύ έξυπνοι και γνωρίζουν όλα τα κατατόπια, δεν μπορεί να περάσει ούτε…ζωάκι, θα έλεγε κανείς, πολύ περισσότερο άνθρωπος και μάλιστα οπλισμένος ή με εκρηκτικά. Αυτοί τώρα προσπαθούν να διεισδύσουν και στο νότιο Σινά, στις φυλές των Βεδουίνων, οι οποίες όμως είναι φιλικά διακείμενες προς τη Μονή.» Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που αυτοαποκαλείται «Επαρχία Σινά» είναι εξαιρετικά ισχυρό στην περιοχή του Βόρειου Σινά και προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία της στην ευρύτερη περιοχή. Εμπόδιο όμως στα σχέδια τους αποτελεί η σημερινή ηγεσία της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ηγούμενο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης. «Το σημερινό Αιγυπτιακό κράτος, με τον νυν αρχηγό του, ενδιαφέρεται πάρα πολύ να μην υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών και όλους να τους θεωρεί ισότιμα μέλη του Αιγυπτιακού κράτους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι τζιχαντιστές στο Βόρειο Σινά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «κράτος εν κράτει», ωστόσο το αιγυπτιακό κράτος είναι αντίθετο σ΄αυτό και κάνει αρκετό αγώνα, με πολλές θυσίες στον τομέα αυτό. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βάζει παρά πολλά φυλάκια και στους δρόμους εκείνους, όπου μπορεί να περάσει κάποιο αυτοκίνητο και εκεί όπου δεν μπορεί να περάσει. Ασφαλίζει αρκετά τον χώρο, ακριβώς γιατί φοβάται μια ενέργεια εναντίον της Μονής, που είναι διεθνούς φήμης και θα δημιουργήσει τεράστια ζημιά στον τουρισμό της Αιγύπτου.»
Επίσκεψη Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αίγυπτο
Σε επιφυλακή παραμένουν πάντως οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας καθώς το νέο ένοπλο επεισόδιο σημειώνεται περίπου μία εβδομάδα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε δύο κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι και 150 τραυματίστηκαν, ενώ σε λίγες ημέρες, στις 28 και 29 Απριλίου θα μεταβεί στην Αίγυπτο ο Πάπας Φραγκίσκος, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Σινά αν έχει ενημερωθεί για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και εκείνος μας απάντησε «Για την επίσκεψη του Πάπα εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα από το Βατικανό ή ανεπίσημα από το Αιγυπτιακό κράτος και δεν γνωρίζουμε αν θα έρθει ως θρησκευτικός ή ως πολιτικός ηγέτης…»