Η Αποστολική Διακονία είναι πράγματι ο μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας της Ελλάδος, γιατί με τη δράση και την υψηλή αποστολή της εμπλουτίζει τη ζωή των ενοριών στην Ελλάδα, αλλά και στη Διασπορά με τις πολύτιμες και απαράμιλλες εκδόσεις της και μάλιστα σε πολλές γλώσσες.
Διευθυντής της είναι ο λόγιος Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο οποίος περιέγραψε στον «Εθνικό Κήρυκα» το έργο και την αποστολή της.
Είπε πως «η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύθηκε πριν 87 χρόνια και αποτελεί Εκκλησιαστικό Οργανισμό που τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ιεραποστολή, η κατήχηση, ο πολιτισμός, οι εκδόσεις, το Φοιτητικό Οικοτροφείο με το δυναμικό του, όλη αυτή η δραστηριότητα σε διορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο, είναι αποτυπώσεις που περιγράφουν και μαρτυρούν την αγαπητική-φιλανθρωπική στάση της Εκκλησίας απέναντι στον άνθρωπο».
Αναφορικά πόσο υποψιασμένοι είναι οι νέοι, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι όλων των ηλικιών στην Ελλάδα γι’ αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι, ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος είπε πως «πιστεύω και έχω την αίσθηση από την προσωπική επικοινωνία με νέους ανθρώπους, ότι οι νέοι μας σήμερα είναι αυθεντικοί στις αναζητήσεις τους. Αναρωτιούνται, ψάχνουν πρότυπα, σέβονται, είναι ευγενείς, εκκλησιάζονται, κοινωνούν, επισκέπτονται τα μοναστήρια, εξομολογούνται. Τα παιδιά μας θέλουν τον Θεό ως Πατέρα, αδελφό, φίλο και υπερασπιστή του ανθρώπου. Τους δε ποιμένες, εμάς δηλαδή, μας θέλουν όχι ως εξουσιαστές, αλλά ως ανθρώπους μιας αγάπης πλήρους και απροϋπόθετης με την οποία καλούμεθα να τους κυκλώσουμε και να τους αγκαλιάσουμε».
Επισημαίνεται ότι εκτός από την Ελληνική, εκδίδονται βιβλία στην αγγλική, γαλλική, ρωσική γλώσσα. Πρόσφατα ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταφράσεως της Θείας Λειτουργίας στη σουηδική, αγγλική, γερμανική γλώσσα και την περσική (διάλεκτο φαρσί) για τους μετανάστες και τους Χριστιανούς στη Μικρά Ασία και το Ιράν. Επίσης, εκδίδονται βιβλία και σε ηλεκτρονική μορφή.
Για το έργο της εξωτερικής ιεραποστολής, ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος είπε πως «ο Χριστός μας έδωσε την εντολή να πορευθούμε σε όλα τα έθνη και να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο. Σήμερα το Πνεύμα του Θεού πνέει όπου θέλει. Ιδρύονται Εκκλησίες στην Αφρική, στην Ασία, την Απω Ανατολή, την Λατινική Αμερική. Η Αποστολική Διακονία αγωνίζεται μέσα στο πλαίσιο της ιεραποστολικής εντολής του Κυρίου και με πνεύμα κανονικής εκκλησιαστικής αλληλεγγύης να σταθεί δίπλα σε κάθε ιεραποστολική Εκκλησία».
Για το Οικοτροφείο που διατηρεί η Αποστολική Διακονία είπε πως «μία από τις βασικές δραστηριότητες της Αποστολικής Διακονίας είναι και η λειτουργία του Φοιτητικού Οικοτροφείου που λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ανελλιπώς τα τελευταία 80 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 9.500 φοιτητές και επιστήμονες διαφόρων επιστημονικών κλάδων από την Πατρίδα μας, διάφορες χώρες και ηπείρους, προκειμένου αυτοί οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους είναι φτωχοί, άλλοι ορφανοί, άλλοι προέρχονται από διαζευγμένες οικογένειες, κάποιοι είναι παιδιά μεταναστών και αναζητούν ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον, ενώ διαμένουν σε αυτό και οι αλλοδαποί υπότροφοι του υπουργείου Εξωτερικών και της Αποστολικής Διακονίας από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες».
Στην ερώτηση αν κάποιο παιδί από την Ομογένεια επιθυμεί να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μπορούσε να διαμείνει στο Οικοτροφείο, ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος απάντησε «ασφαλώς, και σε πολύ αξιοπρεπείς συνθήκες. Το Οικοτροφείο διακρίνεται για την αριστεία των φοιτητών του και την ιδιαίτερη φροντίδα τόσο για την καθημερινή σίτιση, όσο και την εν γένει πορεία κάθε φοιτητή. Εχουμε πάρα πολλές αιτήσεις και θα ήταν δώρο Θεού ένας ομογενής, διότι η Ομογένεια έχει ευαίσθητους και φωτεινούς ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην Πατρίδα, να αναλάμβανε να συμπληρώσει τις εγκαταστάσεις του για να μπορούμε να φιλοξενούμε περισσότερους φοιτητές».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, η Αποστολική Διακονία, «λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια τις Σχολές Κατηχητών με τη συμμετοχή πολλών νέων και τις Σχολές Νοηματικής Γλώσσας, ενώ παράλληλα φροντίζει πάντοτε για την έκδοση κατηχητικών βοηθημάτων όλων των ηλικιακών βαθμίδων των παιδιών».
Επίσης, παρέχονται μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, «το πρόγραμμα αυτό είναι καρπός μιας διορθόδοξης και διαχριστιανικής συνεργασίας που καλλιεργείται τα τελευταία είκοσι χρόνια και γεννήθηκε ως προέκταση της συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας με τη Βατικανή Βιβλιοθήκη. Η διδασκαλία της νέας Ελληνικής Γλώσσας, κάθε καλοκαίρι σε φοιτητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Balamand του Λιβάνου, που ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, σε άλλους Ορθοδόξους φοιτητές και στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από διάφορες χώρες του κόσμου, που έρχονται στην Πατρίδα μας για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γνωρίσουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια».
Οταν τον ρωτήσαμε τι πιστεύει για την Ομογένεια της Αμερικής, απάντησε «για να θυμηθώ τους λόγους του Γεωργίου Σεφέρη: ‘Πώς να αντικρύσουμε το δυτικό πολιτισμό, αν δεν αντλήσουμε δύναμη από τις δικές μας ρίζες και χωρίς ένα συστηματικό μόχθο για τη δική μας παράδοση;’.
Το όραμά μου και η προσευχή μου περικλείονται σε δυο λέξεις: μαρτυρία και μοιρασιά. Οφείλουμε μέσα από την πράξη και τη θεωρία να καταθέσουμε μια άλλη πρόταση ζωής και να μοιρασθούμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας με τον λοιπό κόσμο διαφυλάσσοντες με φόβο Θεού τα ιερά και τα όσια του Γένους και της Πατρίδας μας. Η Ομογένεια της Αμερικής είναι η ζύμη γι’ αυτή τη μαρτυρία και τη μοιρασιά».
Θεόδωρος Καλμούκος – ekirikas.com