Συλλαλητήριο Μακεδονία: Διπλό αλλά μικρό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στην Κομοτηνή – “Το 80% του ελληνικού λαού είναι κατά της συμφωνίας”, διαμήνυσε ο κεντρικός ομιλητής Νεκτάριος Δαπέργολας.
Του Διονύση Βοργιά
Δύο συγκεντρώσεις με αίτημα την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20/1 και την Δευτέρα 21/ στην Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα, το προγραμματισμένο κεντρικό συλλαλητήριο ήταν αυτό της Κυριακής 20/1, ωστόσο περιορίστηκε σε ολιγόλεπτο, λόγω της δυνατής βροχής. Η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου αποφάσισε, όμως, να επαναλάβει την διαμαρτυρία της, κάτι που έγινε την αμέσως επόμενη μέρα, Δευτέρα 21/1, στο κεντρικό συλλαλητήριο, στο σπαθί της Κομοτηνής.
Την Κυριακή, παρά την κακοκαιρία γύρω στους 150 πολίτες διατράνωσαν το αίτημά τους κατά της συμφωνία των Πρεσπών, ενώ την Δευτέρα το πλήθος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο, με πολλούς μαθητές να δίνουν το παρόν.
Και στις δύο ημέρες κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής ιστορίας Νεκτάριος Δαπέργολας. Παρουσίες καταγράφηκαν την Δευτέρα από τοπικούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης Βούλα Ελευθεριάδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Πολυτσάκης, μέλη του Σπάρτακου, από συλλόγους αποστράτων κι άλλους της περιοχής, όπως κι από την Εκκλησία, ενώ την Κυριακή στο σπαθί βρέθηκε μαζί με άλλους ιερείς ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.
Μητροπολίτης κος Παντελεήμων: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική
Σύντομη τοποθέτηση στα ΜΜΕ έκανε την Κυριακή ο μητροπολίτης, ο οποίος θύμισε ότι απέστειλε σχετικό έγγραφο με το οποίο δήλωσε πως συστοιχήθηκε με “το δίκαιο πανεθνικό αίτημα περί της ονοματοδοσία του κρατιδίου των Σκοπίων”, όπως αναφερόταν στην επιστολή. “Είμαστε αντίθετοι με το να δοθεί το ιερό όνομα της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων”, είπε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του. Στην επιστολή του μάλιστα αναφέρει πως επανέρχεται στο ψήφισμα που είχε διατυπωθεί πέρσι 15 Ιανουαρίου και στο οποίο αναφέρεται ότι “η Μακεδονία είναι μία, το δε όνομά της δεν διαπραγματεύεται, δεν πωλείται και γι’ αυτό είναι αποδοκιμαστέα κάθε πρόταση που χαρίζει το ιερό όνομα στο γειτονικό κράτος”.
Ν. Δαπέργολας: Παραδίδουν ξεδιάντροπα σε χέρια πλαστογράφων αυτό που δεν τους ανήκει
“Μαύρο τοπίο ντροπής για την δημοκρατία”, χαρακτήρισε ο Ν. Δαπέργολας την συμφωνία και χαρακτήρισε το καθεστώς “επικίνδυνο”, το οποίο έρχεται σε αντίθεση “με την ξεκάθαρη θέληση του 80% του ελληνικού λαού και παραδίδει ξεδιάντροπα σε χέρια πλαστογράφων αυτό που δεν τους ανήκει, αυτό που είναι ατόφια και καθαρή Ελλάδα, αυτό που κρατήθηκε ζωντανό ανά τους αιώνες με ποτάμια αίματος, αυτό που είναι σπαρμένο με κόκκαλο ηρώων και μαρτύρων”.
“Συμπατριώτες, η αλήθεια είναι μία”, διαμήνυσε ο ομιλητής και είπε: “Αυτή η συμφωνία αποτελεί εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στην Μακεδονία, είναι επίσημη αναγνώριση του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, είναι επίσημη αναγνώριση ενός νέου εδαφικού καθεστώτος στην περιοχή της Μακεδονίας”.
Κατήγγειλε, σε άλλο σημείο του λόγου, του “οι Σκοπιανοί δεν έχουν δικαίωμα στην κλοπή, τον σφετερισμό, την πλαστογράφηση, την αποσταθεροποίηση, τις επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της πατρίδας μας. Και η κλοπή του ονόματος τα έχει όλα αυτά. Το όνομα είναι το βασικότερο, κι αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Όσους νόμους κι αλλάξουν, όσα αγάλματα κι αν κατεβάσουν, όσα αεροδρόμια κι αν μετονομάσουν, ακόμη και το Σύνταγμα να αλλάξουν, το όνομα είναι το βασικότερο”, ενώ χτύπησε και καμπανάκι κινδύνου περί αλυτρωτισμού των γειτόνων “όσο υπάρχει το όνομα Μακεδονία σε αυτούς”.
Η Κομοτηνή στο συλλαλητήριο της Αθήνας
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας βρέθηκαν αρκετοί πολίτες από Κομοτηνή κι ευρύτερα από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με λεωφορεία, αντιτιθέμενοι στην συμφωνία. Μεταξύ τους και αρκετά μέλη της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος, όπως και ο επικεφαλής της Κώστας Καραΐσκος. Για 100.000 διαδηλωτές έκανε λόγο η ΕΛ.ΑΣ. αριθμό τον οποίο αμφισβητούν οι διαδηλωτές που κάνουν λόγο για 500.000 πολίτες. Βασικό αίτημά τους ήταν η άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο ελληνικός λαός να πάρει στα χέρια του ένα τόσο μείζον εθνικό ζήτημα. Την ειρηνικότητα και μαζικότητα του συλλαλητηρίου, πάντως, αμαύρωσαν επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν, από αγνώστους, κυρίως στις σκάλες και πέριξ της Βουλής. Διαδηλωτές και κυβέρνηση …αλληλοκατηγορούνται ότι τα επεισόδια ήταν “φυτευμένα” από τη μία ή την άλλη πλευρά, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως αστυνομικοί δέχθηκαν χτυπήματα και ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των ταραχοποιών, έπεσαν θύματα χημικών.
Κατατέθηκε στην Βουλή το κείμενο της συμφωνίας
Άξιο αναφοράς είναι πως την Κυριακή 20/1 κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως θα κληθούν να το ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές. Χθες, Δευτέρα 21/1 τις απογευματινές ώρες, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών». Αυτό είναι και το πρώτο βασικό βήμα προς την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία που η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων και εάν στο μεσοδιάστημα θα έχουν ανατραπεί η ισορροπία. Με τα μέχρι σήμερα (απόγευμα Δευτέρας) δεδομένα, πάντως, η κυβέρνηση φέρεται πως έχει κλειδώσει τους “151” για να περάσει την συμφωνία και φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, επί του επιχειρήματος ότι κανένα κράτος του δυτικού κόσμου δεν διεξάγει δημοψηφίσματα για διμερείς συνθήκες και διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θέλουν να έχει κλείσει το ζήτημα, ήτοι να έχει ψηφιστεί από την βουλή η συμφωνία, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, με πιο πιθανή ημερομηνία ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης.