Τη διαβεβαίωση ότι θα λάβει υπόψη -με ιδιαίτερη προσοχή- τις ανησυχίες της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, για την Αγιά Σοφιά, επεσήμανε σε απαντητική επιστολή ο κ. Francesco Bandarin εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης της UNESCO.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής απηύθυνε επιστολή προς την UNESCO στις 7 Ιουνίου 2016, ύστερα από γραπτή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιθυμώντας να αναδείξει και σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς από τις τουρκικές αρχές, που ουσιαστικά επιχειρούν με τη στάση τους να μετατρέψουν σε μουσουλμανικό τέμενος ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο και διαχρονικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της UNESCO :
«Κυρία Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη,
Εκ μέρους της γενικής διευθύντριας, σας ευχαριστούμε για την από 7 Ιουνίου επιστολή σας, με την οποία μας γνωστοποιείτε τις ανησυχίες σας σχετικά με το μουσείο της Αγίας Σοφίας, εγγεγραμμένο στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από το 1985, μέρος της «ιστορικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης».
Η ευθύνη για τη διαχείριση, την προστασία και τη διατήρηση του συγκεκριμένου μνημείου στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, εναπόκειται κατά πρώτο λόγο στις αρμόδιες αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει υπόψη τις ανησυχίες σας με πολύ μεγάλη προσοχή. Το Κέντρο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κι εγώ ο ίδιος παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς αυτό το θέμα με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην UNESCO.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας, για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σας παρακαλώ να δεχτείτε τη διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου.
Francesco Bandarin».