ΓΑΛΛΙΑ: Σε νέα φάση στρατηγικής εμβάθυνσης εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της άμυνας, καθώς η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα σηματοδοτεί την επισημοποίηση μιας νέας ισορροπίας στον αμυντικό σχεδιασμό της περιοχής.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Ο κ. Λεκορνί, που έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και πρόκειται να συναντήσει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρνει μαζί του μια ατζέντα εστιασμένη στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στον ναυτικό τομέα. Στον πυρήνα των συνομιλιών βρίσκεται η περαιτέρω ενίσχυση του στόλου με φρεγάτες FDI Belharra, η συμπαραγωγή πυραυλικών συστημάτων και η ελληνική συμμετοχή σε κοινά αμυντικά projects.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Εξοπλισμών 2025-2036, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού. Η ήδη δρομολογημένη άφιξη της τρίτης ελληνικής φρεγάτας Belharra, «Κίμων», συνδυάζεται με τη διερεύνηση απόκτησης τέταρτης φρεγάτας FDI, εξοπλισμένης με πυραύλους SCALP Naval. Παράλληλα, εξετάζεται και η προμήθεια 16 Exocet ως αντίβαρο στις τουρκικές κινήσεις για απόκτηση πυραύλων Meteor.
Καθοριστική είναι και η διαπραγμάτευση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής σε ελληνικά ναυπηγεία, με τον κ. Δένδια να δηλώνει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως η Ελλάδα απαιτεί τουλάχιστον 25% εγχώρια συμμετοχή σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. «Δεν είμαστε πλούσιοι. Διαπραγματευόμαστε σκληρά και περιμένουμε υποστήριξη από τους συμμάχους», ανέφερε.
Η σημασία της επίσκεψης υπογραμμίζεται και σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας για τους Meteor, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της Αθήνας είναι να αναβαθμίσει την αμυντική της ισχύ, αλλά και να εξασφαλίσει ουσιαστική εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Η παρουσία του Γάλλου υπουργού στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και στην D-656 «ALSACE» επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή διάσταση της συνεργασίας. Ενώπιον των γεωπολιτικών προκλήσεων, η Ελλάδα επενδύει σε αξιόπιστες συμμαχίες, ζητώντας όχι μόνο εξοπλισμούς, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας και θέσεις εργασίας σε ελληνικό έδαφος.