Λονδίνο: Η ακύρωση της συνάντησης Σουνάκ-Μητσοτάκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό εκτός από απρεπής έχει και άλλες «αναγνώσεις»:
Ο συγκεκριμένος επέλεξε να προβεί σε αυτή την ενέργεια λίγες ημέρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογά στην Αθήνα.
Μόλις πριν πέντε ημέρες Βρετανία-Τουρκία προχώρησαν σε σύναψη αμυντικής συμφωνίας μία κίνηση που στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής εθνικής ασφάλειας και ταυτόχρονα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου – Άγκυρας για πιθανή πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Τουρκία την στιγμή που ακόμα και οι ίδιες οι ΗΠΑ, διστάζουν να προχωρήσουν σε πώληση των F-16 Viper στην τουρκική πλευρά.
Βέβαια αυτό ενδεχομένως να γίνει έτσι κι αλλιώς καθώς οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ζήσουν χωρίς τους Τούρκους και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά ανεχόμενοι μία άκρως προσβλητική συμπεριφορά από την Άγκυρα σχεδόν σε κάθε περίσταση.
Στις ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με την επιλογή ως νέου υπουργού Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον, από τον Ρίσι Σουνάκ, τον οποίο ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει «τρελό» όταν τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του περί δημοψηφίσματος για παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Nα προσθέσουμε επίσης ότι ο Ν.Κάμερον πάντα είχε… φιλοτουρκικές τάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός είχε ξεπεράσει κάθε όριο σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2014 όταν έθεσε το προκλητικό ερώτημα « Έχει ΑΟΖ η Κύπρος, πριν από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος;» αμφισβητώντας καθαρά την υπόσταση της κυπριακής ΑΟΖ σε πλήρη ταύτιση με την Άγκυρα.
Τότε είχε λάβει απάντηση από την πρώην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Εάν όλα τα κράτη έχουν ΑΟΖ, γιατί να μην έχει και η Κύπρος».
Όλα αυτά σημαίνουν πως ο Ρίσι Σουνάκ, έχει επιλέξει να συμπορευτεί με την Τουρκία.
Οι Βρετανοί είναι πολύ ενοχλημένοι με την συνεχή παρουσία Γάλλων, Ισραηλινών και Αμερικανών στην Κύπρο που την θεωρούν «δικό τους νησί», οπότε δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για τα συμφέροντα τους από την ίδια την Τουρκία.
Συνεπώς, ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ήξερε πως θέμα συζήτησης δεν θα αποτελούσαν μόνο τα ελγίνεια μάρμαρα αλλά και οι αναβαθμισμένες σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία.
Επιλέγοντας μία όντως αποδοκιμαστέα στάση (λαϊκά θα χαρακτηρίζονταν «χοντράδα»), απλά του φάνηκε πιο εύκολο του Βρετανού πρωθυπουργό να μη δει καθόλου τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Βέβαια αυτό δείχνει και πόσο υπολογίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό στην Αθήνα θα πρέπει να το καταλάβουν άμεσα.
pronews.gr