ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Πολιτική διαμάχη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κάνει δεκτές τις προσφυγές, τονίζοντας ότι «κλονίζεται η θρησκευτική χριστιανική συνείδηση». Κρίθηκε αντισυνταγματική η διαδικασία
Νέα κόντρα Εκκλησίας – Πολιτείας και πολιτική διαμάχη έχει προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας ακυρώνονται οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες είχαν αποφασιστεί επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Οι αντιδράσεις, έντονες από κάθε πλευρά, ενώ ακραίες φωνές έκαναν λόγο για σκοταδισμό και αναχρονισμό. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και γονείς που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα δημοτικά σχολεία.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτές τις προσφυγές για τις αλλαγές, κρίνοντας ότι «κλονίζουν τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές, στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος».
Επιπροσθέτως, ότι η υπουργική απόφαση «είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών, που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων, και να τους εκτρέψει από την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση». Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι η ακύρωση του ΣτΕ αφορά το σύνολο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αλλά δεν αναφέρεται στη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης.
ΠΑΡΑΒΑΣΗ
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και της θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το Πρόγραμμα Σπουδών που εισάγεται για το δημοτικό και το γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Επίσης, παραβιάζει τη διάταξη του άρθρου 13, η οποία κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, γιατί η προσβαλλόμενη απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και τη συνέχιση της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μάλιστα, η εισαγόμενη με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, ακόμα, ότι προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, γιατί στερεί από τους μαθητές του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και μουσουλμάνους να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αρχικά, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το Κανάλι της Βουλής την απέδωσε σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών», ενώ έκανε λόγο για «σκοταδισμό, Μεσαίωνα και αναχρονισμό». Επισήμανε ότι η απόφαση αυτή «μετατρέπει το ΣτΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει, δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική την απόφαση του ΣτΕ. «Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, αυτή η απόφαση μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν σαν το κατηχητικό. Αυτό δεν νοείται σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα ούτε είναι ούτε πρέπει να γίνει Ιράν» τόνισε.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κοινή τους ανακοίνωση η τομεάρχης Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές τομεάρχες βουλευτές Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Λάρισας Χρήστος Κέλλας σημειώνουν: «Το υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”». Διάσταση απόψεων έχει προκαλέσει και στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ., ενώ με τη μειοψηφία των δικαστών συντάσσεται ο Σταύρος Θεοδωράκης.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΑΔΙΚΙΑ
Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό το θέμα έχει μια συνέχεια. Εχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο». Για αποκατάσταση αδικίας έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή σημείωσε πως η στάση του Νίκου Φίλη τον κάνει να πιστεύει ότι είναι εμπαθής και κακόπιστος απέναντι στην Εκκλησία. «Ζητάμε ό,τι ισχύει για όλους να ισχύσει και για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό προσφύγαμε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας την ισονομία» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «αφέλειες» όσα ακούγονται περί σκοταδισμού σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις και, όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να χαμηλώσουν τους τόνους.