Φίλης: Παρέλασαν» στην Ολομέλεια οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιμένουν -με μια ομολογουμένως ανησυχητικά στρεψόδικη επιχειρηματολογία- στη δήθεν αδήριτη ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης του «ουδετερόθρησκου Κράτους», του πολιτικού όρκου και της διακριτότητας κράτους – Εκκλησίας.
Αν και άπαντες συνομολογούν ότι η κατοχύρωση της ελεύθερης θρησκευτικής συνείδησης διασφαλίζεται πλήρως και πολλαπλώς από τον καταστατικό χάρτη της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να μιλά για «αναχρονισμό», με πρώτο και καλύτερο -ποιον άλλον;- τον Νίκο Φίλη, που επιτέθηκε όχι μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στο ίδιο του το κόμμα.
Αναφερόμενος στο άρθρο 3, έκανε λόγο για άτολμη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί προϊόν «ατελών συμβιβασμών», δήλωσε ωστόσο ότι θα την υποστηρίξει «κατ’ οικονομίαν, επειδή βλέπω τι προτείνει η Ν.Δ.». Εκτόξευσε βεβαίως πυρά και στην κυβέρνηση, καλώντας τη να αφήσει την ψηφοθηρία εις βάρος των απλών θρησκευόμενων πολιτών. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αήθης επίθεση στην Εκκλησία από τον πρώην υπουργό, που ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «επιστροφή της θρησκείας με διεκδίκηση πολιτικής παρέμβασης.
Τι άλλο τάχα ήταν η ιστορία με τις ταυτότητες επί μακαριστού Χριστόδουλου, παρά φονταμενταλισμός, ζηλωτισμός, ορθοδοξισμός» όπως είπε, σε ένα ρεσιτάλ πρόκλησης και θράσους. Η Νίνα Κασσιμάτη διαφοροποιήθηκε ελαφρώς από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την θρησκευτική ουδετερότητα, υποστηρίζοντας οτι το Σύνταγμα εξασφαλίζει απολύτως την ανεξιθρησκεία και ότι το άρθρο 3 δεν συνιστά αναχρονισμό, όπως ισχυρίζονται οι συνάδελφοι της.
Υπενθυμίζεται οτι η βουλευτής είχε πάει κόντρα στην κομματική γραμμή, καταψηφιζοντας την αναθεώρηση του άρθρου 3 στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης Βουλης, ωστόσο στη δεύτερη ψηφοφορία… άλλαξε γνώμη και υπερψήφισε.
Απαντώντας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για ιδεολογικοπολιτικά παιχνίδια της αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι η «επικρατούσα θρησκεία έχει να κάνει με το 98% του λαού, όχι με το Κράτος».
Η αναφορά αυτή του κ. Στυλιανίδη προκάλεσε -αδικαιολόγητα- την αντίδραση του Νίκου Βούτση, που ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια δημοσκόπηση τη τελευταία 15ετία που από το 30 μέχρι το 60% των πολιτών να μην είναι υπέρ της διάκρισης Κράτους – Εκκλησίας», κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ιδεοληψία και φανατισμό.