Αγιά Σοφιά: Τα σχέδια τόσο τα δικά του όσο και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την Αγία Σοφία, την οποία αναδεικνύει ως Σύμβολο Κατάκτησης και κυριαρχίας του Ισλάμ, παρουσίασε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ιμάμης Αλί Ερμπάς.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζει την απόφαση για την Αγία Σοφία ως «προάγγελο μιας νέας εποχής στην παγκόσμια πολιτική».
«Μετά από 86 χρόνια λαχτάρας, βιώσαμε την ευτυχία να επιστρέψουμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε Ιερωμένους και πρόσθεσε: «Ζούσαμε από τα πρώτα χρόνια της νιότης μας με την ελπίδα να ακούσουμε την πρόσκληση για προσευχή από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ο πιο γλυκός καρπός που γευτήκαμε μετά από 86 χρόνια ενός δίκαιου, δημοκρατικού και υπομονετικού αγώνα».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της Μονής Σουμελά, το οποίο, σύμφωνα με τον Ερντογάν έδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα κόμπλεξ όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.
«Η Τουρκία ασκώντας την κυριαρχία της έγινε προάγγελος μιας νέας εποχής στην παγκόσμια πολιτική. Με την απόφαση της Αγίας Σοφίας αφαιρέθηκε η σκιά που κάλυπτε την ανεξαρτησία της και σώθηκε από τα δεσμά της», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ήταν χαρμόσυνα νέα για εμάς που το Μουσείο της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά. Από την άλλη, μετά την Αγία Σοφία, το άνοιγμα της Μονής Σουμελά, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, έδειξε σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα κόμπλεξ όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία».
Από την πλευρά του Αλί Ερμπάς συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε: «Είμαι πολύ περήφανος που διοργανώθηκε ένα συμπόσιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν» τόνισε.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων τόνισε ότι στα σχέδιά του είναι να συνεχιστεί «αυτή η παράδοση που ξεκίνησε με το συμπόσιο», και να δοθεί η ευκαιρία σε μελετητές, καθηγητές και μουφτήδες να κάνουν διαλέξεις μέσα στην Αγία Σοφία.
«Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτήν την παράδοση ζωντανή με μαθήματα για τη θρησκεία, την κατήχηση και το Ισλάμ» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 1453, ο κ. Ερμπάς συνέχισε ως εξής:
«Η Αγία Σοφία διατήρησε την ταυτότητά της ως τζαμί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στη συνέχεια μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα η Αγία Σοφία δεν μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί, απλά επετράπη και πάλι η λατρεία στο τζαμί. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν. Η Αγία Σοφία διατήρησε επίσημα την ταυτότητά της ως τζαμί και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, κάνουν λάθος»
Αποκάλυψε μάλιστα ότι στα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει μια έκθεση για την «Τέχνη της Αγίας Σοφίας» που θα προβάλει τις τουρκικές προσπάθειες για τη διάσωση του μνημείου.
«Αφού περάσει η επιδημία το συντομότερο δυνατό, ελπίζω ειλικρινά να πραγματοποιήσω μια συνάντηση με επιστήμονες στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης ακριβώς δίπλα στην Αγία Σοφία και να ανοίξω μια έκθεση με τίτλο Αγία Σοφία. (…) Στόχος είναι όλα τα τζαμιά μας και ειδικά η Αγία Σοφία να γίνουν κέντρα γνώσης για το Ισλάμ, όπως και πριν» πρόσθεσε.