Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί το πραγματικό καλό των μαθητών. Δεν έχει καμία πρόθεση να λύσει το πρόβλημα της νεανικής βίας, γιατί η ίδια η κυβέρνηση είναι εκείνη που την τροφοδοτεί με διάφορους τρόπους.
Σε μια εποχή που η εγκληματικότητα των ανηλίκων σπάει κάθε ρεκόρ στη χώρα μας, ένας βασικός παράγοντας που ευνοεί τις σεξουαλικές επιθέσεις, είναι το προκλητικό ντύσιμο στα σχολεία. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, πολύ απλά εθελοτυφλεί και ψάχνει προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι κοροϊδία να μας λέει η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας ξεκινάει και τελειώνει με την απαγόρευση της χρήσης κινητού.
Δυστυχώς με την ανοχή πολλών γονιών και εκπαιδευτικών, τα σχολεία μετατρέπονται σε «πασαρέλες» ανάρμοστων ντυσιμάτων. Τα κατάπτυστα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και η κουλτούρα των social media, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη σεξουαλικοποίηση των παιδιών. Κάτι που με τη σειρά του προκαλεί το θλιβερό φαινόμενο όπου ανήλικα παιδιά υιοθετούν πρόστυχα ντυσίματα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να «ξεχωρίσουν». Έτσι πυροδοτείται ένας κύκλος προκλητικότητας και βίας μεταξύ άγουρων παιδιών που έχουν χάσει πρόωρα την αθωότητά τους.
Επιπλέον το ντύσιμο που περιλαμβάνει πανάκριβες μάρκες για λόγους επίδειξης, ενισχύει τα φαινόμενα ανισότητας, εφόσον άλλοι μαθητές μπορούν να έχουν ακριβά ρούχα και άλλοι δεν μπορούν.
Η μοναδικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, είναι είτε να μπουν αυστηροί κανονισμοί στα θέματα ευπρεπούς εμφάνισης, είτε να καθιερωθεί και πάλι η σχολική στολή. Το ζήτημα για την επαναφορά της σχολικής στολής, έχει τεθεί και στο κοινοβούλιο από τη ΝΙΚΗ, όμως – ως συνήθως – η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει.
Μέχρι που ήρθε μια αξιέπαινη κίνηση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ενός Δημοτικού σχολείου στο Μαρκόπουλο Αττικής, που ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές για την επαναφορά της μαθητικής ενδυμασίας, με στόχο να μπει ένα στοπ στα προκλητικά ντυσίματα, αλλά και να μην υπάρχουν ταξικές διακρίσεις μεταξύ των μαθητών.
Η ιδέα του Συλλόγου αγκαλιάστηκε από πλήθος γονέων και ουσιαστικά η σχολική αμφίεση δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις παλιομοδίτικες ποδιές του παρελθόντος, αλλά θα είναι ένας συνδυασμός φούτερ και φόρμας, με το έμβλημα του σχολείου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κορυφαία σχολεία σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, χρησιμοποιούν σχολικές στολές. Άρα το αφήγημα περί «οπισθοδρόμησης», είναι άτοπο και γελοίο.
Το υπουργείο Παιδείας προτιμά τα σχολεία – πασαρέλες
Δυστυχώς όμως, το υπουργείο Παιδείας – όπως είπαμε – δεν έχει καμία πρόθεση να χτυπήσει το πρόβλημα της νεανικής βίας στη ρίζα του. Αντί να επαινέσει την κίνηση του εν λόγω Συλλόγου, έκλεισε το μάτι στην… ασυδοσία των προκλητικών ντυσιμάτων!
«Η στολή καταργήθηκε ως υποχρέωση τον Φεβρουάριο του 1982» αναφέρουν πηγές του Υπουργείου και προσθέτουν σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Kάθε παιδί μπορεί να φοράει ό,τι θέλει στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, με γνώμονα τον σεβασμό του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Θέλει να μας πει το υπουργείο ότι πριν το 1982 οι μαθητές δεν… ανέπτυσσαν την προσωπικότητά τους; Η προσωπικότητα είναι θέμα αμφίεσης και βιτρίνας, και όχι εσωτερικής καλλιέργειας; Και ποιος θα βάλει μέτρο στον σεβασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα; Ο ανήλικος μαθητής από μόνος του; Μα, άλλος μπορεί να θεωρεί ένα ντύσιμο προκλητικό και άλλος όχι. Δεν υπάρχει κοινό όριο σε αυτό. Το σχολείο πρέπει να το θέσει. Και στην τελική μας ενδιαφέρει να περιοριστούν τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, ναι ή όχι;
Με τέτοια μυαλά στο υπουργείο δεν μένει καμία απορία για την αιτία του κατήφορου που έχουν πάρει τα παιδιά…
Παντελής Λαμψιώτης – sportime.gr