ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Oι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλητικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.
Μετά το μεσημέρι, συγκεκριμένα στις 14.12 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά στα 24.500 πόδια.
Είχαν προηγηθεί το πρωί υπερπτήσεις από σχηματισμό 4 F-16 στο Αγαθονήσι
Ο άγνωστος πόλεμος των drones σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
ο περιστατικό με το drone που πέταξε στα τέλη Σεπτεμβρίου πάνω από το Καστελλόριζο με τα ηχεία του να παίζουν τουρκικά εμβατήρια φανέρωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί εκτός από τα UAVs και μικρότερες μη επανδρωμένες συσκευές για κατασκοπεία, επιτήρηση και ψυχολογικές επιχειρήσεις, όπως η παραπάνω.
Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιό του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους. Είναι άγνωστο αν το drone που είχε πετάξει πάνω από το Καστελλόριζο είχε απογειωθεί από το Κας ή αν είχε απονηωθεί από κάποιο τουρκικό σκάφος, πολιτικό ή πολεμικό.
Το σίγουρο είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τουρκικά drones έχουν παρατηρηθεί από τις ελληνικές δυνάμεις να απονηώνονται από τουρκικά πολεμικά πλοία ή σκάφη του λιμενικού. Εκτιμάται ότι τουρκικά drones υπάρχουν μόνιμα σε τουρκικά σκάφη, ως οργανικά δηλαδή. Είναι κάτι που συνηθίζεται πλέον από όλους τους σύγχρονους στόλους. Φρεγάτες και άλλες μονάδες επιφανείας διαθέτουν ως οργανικά mini UAVs ή drones, καθώς αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν πλέον πολύτιμα εργαλεία για επιχειρήσεις ελέγχου και επιτήρησης εν πλω.
Σημειώνεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εξετάσει περιπτώσεις ενίσχυσής τους με drones στο πλαίσιο και της επιτήρησης των συνόρων για το Μεταναστευτικό. Πέρυσι δε είχε γίνει γνωστό ότι το Ναυτικό επρόκειτο να προχωρήσει σε προμήθεια drones μέσω δωρεάς.
Ο ρόλος των UAVs
Την ίδια ώρα η το υπουργείο Αμυνας και οι Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στο πεδίο των UAVs. Εκεί η Τουρκία διαθέτει μεγάλο πλεονέκτημα καθώς παράγει κατά δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλων των τύπων. Πολλά απ’ αυτά δε τα έχει δοκιμάσει όχι μόνο σε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις αλλά και σε πολεμικά πεδία, όπως πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Λιβύη και στη Συρία. Και έχει κάνει άλματα στην κατασκευή UAVs που μεταφέρουν ακόμη και οπλισμό και βόμβες (επιθετικά UAVs).
H ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει πάντως αγώνα δρόμου τους τελευταίους μήνες με στόχο να καλύψει τα όποια κενά στις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Κι αυτό διότι η ηγεσία του «Πενταγώνου» και του ΓΕΑ γνωρίζουν καλά ότι τα UAVs αποτελούν το μέλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων. Σημαντική ενίσχυση στην άμυνα της χώρας μας, στην επιτήρηση του Αιγαίου και της Μεσογείου, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν τα δύο συστήματα των ισραηλινών UAVs Ηeron που αποκτούν οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και αναμένεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιό τους από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία όλο και πιο συχνά χρησιμοποιεί UAVs στο Αιγαίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την τελευταία εβδομάδα δε τουρκικά UAVs προχωρούν συστηματικά σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (δεν καταθέτουν δηλαδή σχέδιο πτήσης) στο FIR Aθηνών κυρίως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Το ελληνικό οπλοστάσιο διαθέτει πάντως UAVs αλλά παλαιότερης τεχνολογίας. Ειδικότερα η Πολεμική Αεροπορία – που στο παρελθόν πρωτοπορούσε σ’ αυτόν τον τομέα – διαθέτει 6 μη επανδρωμένα UAVs Πήγασος ΙΙ Block. Eίναι απολύτως λειτουργικά και επιχειρησιακά. Ενα από αυτά εξάλλου επιχειρούσε από το περασμένο φθινόπωρο από τη Χίο στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης για το Μεταναστευτικό. Ενα μειονέκτημά τους όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως το επίπεδο θορύβου τους είναι αρκετά υψηλό. Η Πολεμική Αεροπορία κατασκευάζει άλλα 4 UAVs Πήγασος.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός εθνικού UAV, με ελληνική σχεδίαση και με τη στήριξη του Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικό κομμάτι του έργου.
tanea.gr