Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΣΟΣ: Μεγάλη και διπλή γιορτή σήμερα για την Εύβοια καθώς εορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έλευση του Ιερού Λειψάνου του
Σε κλίμα δέους και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιείται στο Προκόπι, στην Εύβοια, η μεγαλειώδης λιτανεία στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, το σκήνωμα και το Προκόπι της Μικράς Ασίας.
Πλήθος κόσμου από τα ξημερώματα περπατούν ξεκινώντας από τα Ψαχνά, ακόμη και από τη Χαλκίδα με τα πόδια με αφορμή τη σημερινή εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.
Το απόγευμα της Κυριακής (26/5) ολοκληρώθηκε η μεταφορά της δεξιάς χειρός και επανενώθηκε με το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας.
Κατά την άφιξη της χειρός στον Ιερό Ναό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, του Μητροπολίτου Χαλκίδος κκ Χρυσοστόμου, αλλά και κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης, υπήρξε μεγάλη συγκίνηση σε πλήθος κόσμου που έδωσε το «παρών».
Να σημειωθεί, πως όλο το βράδυ παρέμεινε ανοικτό το Ιερό Προσκύνημα και οι πιστοί με συγκίνηση και δάκρυα πολλές φορές ζητούσαν την βοήθεια του Αγίου.
Εκαντοντάδες τάματα
Στη χάρη του Αγίου γίνονται καθημερινά εκατοντάδες τάματα, ένα από τα πιο σύνηθες είναι αρκετοί πιστοί να πηγαίνουν με τα πόδια στο ιερό προσκύνημά του, γι αυτό άλλωστε καθημερινά βλέπουμε πλήθος κόσμου να περπατάει έως το Μαντούδι. Μια απλή ιδέα που ξεκίνησε με 17 άτομα έγινε θεσμός με σχεδόν 1000 συμμετοχές!
Το ιερό σκήνωμα και η διαδρομή στο χρόνο
Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του Αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή. Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραμικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, για τη συνδρομή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.
Πηγή βίντεο: eviaonline.gr