Άγιον Όρος: Η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Άγιον Όρος και Μετέωρα – 1929/Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton» που φιλοξενείται στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη από τις…
27 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, παρουσιάζει ένα σπάνιο και ανεκτίμητο υλικό. Η έκθεση διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton και τον οργανισμό Mount Athos Foundation of America, με τη στήριξη του Μαλιώτειου Κέντρου.
Το υλικό της έκθεσης βρέθηκε το 2017 κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του Princeton, όταν ανακαλύφθηκαν εννέα κάνιστρα φιλμ μέσα σε ένα κρυμμένο βαρέλι. Τα φιλμ περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από μια ομάδα περιηγητών το 1929. Η έρευνα συνένωσε αυτά τα φιλμ με 254 φωτογραφίες και 81 γυάλινες πλάκες που ήδη υπήρχαν στη συλλογή του Princeton, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τα δύο μοναστικά κέντρα του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
Η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αρχιτεκτονική, τον καθημερινό βίο των μοναχών και το φυσικό τοπίο αυτών των περιοχών. Επιπλέον, προβάλλει την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους και των Μετεώρων στο διεθνές κοινό. Η συνεργασία της Αγιορειτικής Εστίας με το Πανεπιστήμιο του Princeton αποδεικνύει τις δυνατότητες του φορέα και ενισχύει τη διεθνή του παρουσία, όπως τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης, πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2023 στη Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα και λόγω της επιτυχίας της επανεκτέθηκε το 2024.
Το ταξίδι των περιηγητών το 1929 είχε ως κύριο στόχο την καταγραφή του Αγίου Όρους, ενός τόπου που παραμένει αναλλοίωτος στο χρόνο. Οι περιηγητές, Vladimir Perfilieff, Floyd Crosby και Gordon McCormick, εντυπωσιάστηκαν από τη μοναδικότητα του τόπου, την αρχιτεκτονική των μοναστηριών και την καθημερινότητα των μοναχών. Συνοδευόμενοι από τον διερμηνέα Αναστάσιο Χατζημήτσο από τη Θεσσαλονίκη, εξερεύνησαν την απομονωμένη και ιερή χερσόνησο, καταγράφοντας την απουσία γυναικών, δίνοντας έτσι στο πρόγραμμά τους τον τίτλο «No Woman’s Land».
Η έκθεση αυτή αποτελεί μόνο μία πτυχή της ευρύτερης συνεργασίας της Αγιορειτικής Εστίας με το Mount Athos Foundation of America, η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις, εκθέσεις και συνέδρια που έχουν στόχο να αναδείξουν την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους σε διεθνές επίπεδο.