ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ: «Σαχάρα» θα θυμίζει πάλι σήμερα η νότια Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη, καθώς λίγες μόνο ημέρες μετά το το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης που δημιούργησε αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, ακολούθησε ένα δεύτερο που πλήττει τη Μεγαλόνησο.
Πάντως, οι κάτοικοι του νησιού νιώθουν σα να τους κάνουν… πλάκα, καθώς το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα της αφρικανικής σκόνης, έδωσαν απότομα τη σκυτάλη στο λευκό χρώμα του χιονιού το Σάββατο, αφού τόσο στον κάμπο της Νίδας, όσο και σοτν Ψηλορείτη, το έστρωσε!
Σύμφωνα με την ΕΜΥ η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα.
Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Με βάση τα παραπάνω και για την προστασία των πολιτών, σύμφωνα και με τα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», η Περιφέρεια Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου: «Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα
πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».
Με δεδομένη την κατάσταση, αρκετοί είναι οι δήμοι που αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία για να προστατεύσουν τους μαθητές. Η αρχή έγινε από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει κλειστά όλα τα σχολεία.
Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο
Οι ειδικοί, δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σκόνης στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς όπως σημειώνουν τα σωματίδια βρίσκονται ψηλά στον αέρα και δημιουργούν κυρίως ένα οπτικό φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων», προσθέτοντας ότι «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».
Πάντως, όπως διευκρινίζει, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».
Ακόμη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο “Αιθέρας”, το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». ‘Αρα, πρόσθεσε, «είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς».
Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γίνεται μία “μάχη” ανάμεσα στις αέριες μάζες που έρχονται από την Σαχάρα και τις βόρειες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει κοπεί στην μέση, αφού στην νότια χώρα η θερμοκρασία φθάνει στους 18 βαθμούς Κελσίου και στην βόρεια χώρα, μόλις τους 6 βαθμούς Κελσίου».
Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες».
Λουμπούνης στο Ράδιο Κρήτη: Προσοχή, μεταφέρει επικίνδυνα μέταλλα
Για την αφρικανική σκόνη μίλησε το μεσημέρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου, Μανώλης Λουμπούνης.
Στην συζήτηση για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη, ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μία δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες.
“Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης” ανέφερε ο κ. Λουμπούνης. Συνέστησε περιορισμό στο σπίτι κυρίως αυτές τις ώρες που οι άνεμοι σταμάτησαν να φυσούν και συμβούλευψε τους ηλικιωμένους να αποφύγουν κάθε σωματική δραστηριότητα.
[irp posts=”412252″ name=”Η Στρατιωτική παρέλαση 25 Μαρτιου 2018 σε ΒΙΝΤΕΟ-Οι ΟΥΚάδες καταχειροκροτήθηκαν”]
“Όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τους υπόλοιπους” ανέφερε συγκεκριμένα.
Η σημερινή αφρικανική σκόνη δεν είναι μια απλή σκόνη αλλά μεταφέρει βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα γαι την δημόσια υγεία, τόνισε ο κ. Λουμπούνης. Βαρέα μέταλλα που όταν μπουν στον οργανισμό, προοκαλούν επικίνδυνα αναπνευστικά, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες, δερματίτιδες και καρκίνο.
ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ
Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως:
♦ μόλυβδο
♦ αρσενικό
♦ σίδηρο
♦ μαγγάνιο
♦ βανάδιο
♦ νικέλιο
♦ χρώμιο
♦ χαλκό
♦ ψευδάργυρο
Η σκόνη είναι επιβλαβής για όλους τους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην υγεία του. Οι επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού είναι πολλαπλές:
⇒ Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.
⇒ Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.
⇒ Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.
⇒ Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης.
⇒ Εγκυμοσύνη: Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η σκόνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.
Τι πρέπει να κάνουμε τις ημέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση:
• να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
• να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.
• να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.
• η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.
• να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.
• με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.
Όσον αφορά τον καιρό σήμερα, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στα δυτικά και βόρεια θα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, της μεταφοράς σκόνης, θα εκδηλωθούν λασποβροχές λασποβροχών ενώ και η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίοι οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις μέτριοι 6 με 7 μποφόρ, και στα Δωδεκάνησα σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους και θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, αλλά μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν σημαντικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:
Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες μέχρι το πρωί κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το πρωί στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και κατά διαστήματα στη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και πιθανόν και στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα
ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά και βόρεια με βαθμιαία εξασθένηση. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες από το βράδΝησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησαυ κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.