Αστόρια: Αδιέξοδα έχουν ανακύψει για τη Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας Νέας Υόρκης, αναφορικά με τον διορισμό νέου ηγουμένου έπειτα από την εκδημία προσφάτως του Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην κυριότητα του οποίου βρίσκεται η Μονή, ούσα Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή, ψάχνει να βρει κάποιον για να τον διορίσει.
Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι η τελευταία προσπάθειά του, η οποία δεν ευδοκίμησε, έγινε την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου στο Φανάρι όπου ετέθη θέμα για τον Επίσκοπο Ευδοκιάδος Αμβρόσιο, βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ. Ο Ιώβ έστειλε μία πολυσέλιδη καταγγελτική επιστολή εναντίον του βοηθού του Επισκόπου Αμβροσίου, αιτιάζοντας πολλά και διάφορα με κυριότερο υπονοούμενο τη φίλια τακτική και συνάφεια του Αμβροσίου με το Πατριαρχείο της Μόσχας και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ειρήσθω εν παρόδω ο Αμβρόσιος έχει κάνει σπουδές και στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης και γνωρίζει απταίστως τη ρωσική γλώσσα. Επίσης, έχει σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Διετέλεσε μέλος της Πατριαρχικής Αυλής στο Φανάρι με την ιδιότητα του Μεγάλου Συγκέλλου.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος (Τράμπας) ζήτησε από το Φανάρι να του δώσει κάποιον βοηθό, ο οποίος να γνωρίζει Ρωσικά επειδή το ποίμνιο στην Αττάλεια απαρτίζεται και από Ρώσους, αλλά και από Σλάβους γενικότερα. Κι έτσι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προήγαγε σε Επίσκοπο τον Μέγα Σύγκελλο του Αμβρόσιο και τον έστειλε βοηθό Επίσκοπο του αειμνήστου Σωτηρίου. Τώρα με τον νέο Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ, ο οποίος είναι ουκρανικής καταγωγής από τον Καναδά και ο οποίος γνωρίζει και Ρωσικά, επήλθαν συγκρούσεις με τον Αμβρόσιο ζητώντας την απομάκρυνσή του.
Διεξήχθη συζήτηση στη Σύνοδο κι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μη ξέροντας τι να κάνει τον Αμβρόσιο πρότεινε να σταλθεί ηγούμενος στη Μονή Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, πλην όμως υπήρξε σχεδόν ομόφωνη αντίδραση από τους συνοδικούς με το αιτιολογικό ότι δεν γνωρίζει τα της Αμερικής και τα της Μονής και θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετωπίζει σήμερα η Χρυσοβαλάντου, νομικά, οικονομικά και άλλα. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Μητροπολίτης Κώου Ναθαναήλ ταχθείς με την πρόταση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος τελικά άφησε και αυτό το ζήτημα εκκρεμές.
Ελέχθησαν πολλά και διάφορα περί Αμβροσίου εν Συνόδω μέχρι του σημείου να αποσταλεί σε Μοναστήρι του Αγίου Ορους προς μετάνοια. Ωστόσο, ιεράρχης έκανε παρέμβαση ειπών πως δεν μπορούμε να ακούσουμε μόνο τα όσα λέγει και γράφει ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ, αλλά να ακούσουμε και την πλευρά του Επισκόπου Ευδοκιάδος Αμβροσίου, συστήνοντας μάλιστα στον Βαρθολομαίο να τον καλέσει και να ακούσει τη δική του εκδοχή. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και συντάχθηκε κι άλλος ιεράρχης. Κι έτσι το ζήτημα παρέμεινε εκεί.
Εν τω μεταξύ, το αδιέξοδο και η εκκρεμότητα υπαγωγής των Μετοχίων της Μονής Χρυσοβαλάντου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνεχίζεται λόγω νομικών κωλυμάτων. Καθήκοντα διοίκησης της Μονής εκτελεί ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος, ενώ τις Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα τις είχε αναθέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελο. Οταν ακούσθηκε το όνομα του Ευαγγέλου για την ηγουμενία της Χρυσοβαλάντου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας φρόντισαν να τον κακολογήσουν στον Βαρθολομαίο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο μεν Ελπιδοφόρος τρέμει κυριολεκτικά τον Ευάγγελο λόγω της δυναμικής στάσης του στα εθνικά θέματα όπως Κυπριακό, Σκοπιανό, Αγία Σοφία, ενώ ο Νικήτας από την εποχή που ήταν υποψήφιος για τη Μητρόπολη Σικάγου κι ο Ευάγγελος επικαλεσθείς σοβαρούς λόγους αντιτάχθηκε στην εκλογή του.
Παρά την έκφραση «συγγνώμης» που εξέφρασε ο Βαρθολομαίος για τα όσα αδίκως και βεβιασμένως έπραξε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, συμπαρασυρθείς από τον Ελπιδοφόρο με παραπλανήσεις και λεξιλαγνείες, για τη βίαιη εκθρόνιση του Ευαγγέλου και την επιβολή τρίμηνης αλειτουργησίας στον πρώτον τη τάξει ιεράρχη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Βοστώνης Μεθόδιο, δεν δείχνει διατεθειμένος να επανορθώσει την αδικία σε βάρος του Ευαγγέλου. Η αίσθηση που επικρατεί ανάμεσα σε ιεράρχες του Φαναρίου είναι ότι η αποκατάσταση του Ευαγγέλου θα γίνει μετά την αποχώρηση του Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του Επισκόπου Ευδοκιάδος Αμβροσίου, ήταν κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης και μέλος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Δοµαβιστίου που βρίσκεται στους πρόποδες του Ασκίου Ορους. Κατά το παρελθόν, ως διάκονος, υπηρέτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης έχοντας υπό τη μέριμνά του το κατηχητικό έργο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου. Αργότερα έγινε Μέγας Σύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στις 10 Ιουλίου 2019 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον εξέλεξε βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.
Στις 21 Ιουλίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Πισιδίας Σωτήριο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Σηλυβρίας Μάξιμο, τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Αλυπίου Ατταλείας. Η διακονία του ως Βοηθός Επίσκοπος επικεντρώνεται στην πνευματική μέριμνα για το σλαβόφωνο ποίμνιο που κατοικεί στην περιοχή της Αττάλειας.
Θεόδωρος Καλμούκος – ekirikas.com