Επιμέλεια: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ.κ. Νεκτάριο. Όπως υπενθυμίζει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα “Εστία” ο Σεβαστός Ιεράρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο ποινικές διώξεις εξαιτίας… κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα με την πρώτη κατηγορία να αφορά, όπως αναφέρει η “Εστία,” στην πρόσκληση του Χριστεπώνυμου πληρώματος να κοινωνούν χωρίς φόβο όσο διαρκούσαν ακόμη τα περιοριστικά μέτρα του γενικευμένου lockdown κάνοντας χρήση του κωδικού SMS «για άσκηση σωματικών δραστηριοτήτων». Το προς διερεύνηση αδίκημα διεπράχθη στις 25 Μαρτίου 2020.
Ωστόσο η κατηγορία αυτή έχει κατά το ήμισυ καταρριφθεί, καθώς ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπέδειξε μερικές μέρες μετά στους πολίτες να κάνουν χρήση του κωδικού SMS ‘σωματική άσκηση’ «για να επισκέπτονται νομίμως τους ναούς».
Το δεύτερο “παράπτωμα” του Μητροπολίτου Νεκταρίου έχει να κάνει με τον συγχρωτισμό εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος κατά την διάρκεια της παραδοσιακής λιτανεύσεως του σκηνώματος του.
Συγκατηγορούμενός του είναι και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλεως κ. Μεταλληνός.
Η εφημερίδα “Εστία” συνεχίζει στο δημοσίευμα της κάνοντας λόγο πως: Τυχόν καταδικαστική απόφαση θα οδηγήσει σε απαγόρευση της μεταλήψεως και στην ποινικοποίηση της θείας κοινωνίας για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία με τις όποιες νέες αναταράξεις υπάρξουν στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας (θα θεωρηθεί παρέμβαση στο συνοδικό σύστημα και στο αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας).
Επειδή ο Μητροπολίτης προέτρεψε τους πολίτες να κοινωνήσουν «προέτρεψε αόριστο αριθμό προσώπων να μετέχουν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας εν μέσω πανδημίας γεγονός που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την εξάπλωση και την μετάδοση του ιού».
Εν προκειμένω πρέπει να συνδεθεί με αποδείξεις ποινικώς η Θεία Κοινωνία με βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Άγνωστο όμως αν το δικαστήριο προχωρήσει σε ποινική αξιολόγηση του ρίσκου εξάπλωσης του ιού χωρίς να υπάρχει σύνδεση με βεβαιωμένο κρούσμα.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Μητροπολίτη Κερκύρας για την Θεία Κοινωνία (και σε ένα ιερέα από το Κουκάκι) ο Νεκτάριος με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαμαρτυρήθηκε ότι με την άσκηση της δίωξης εναντίον του «ποινικοποιήθηκε η μετάδοση της θείας κοινωνίας, ποινικοποιήθηκε ο Χριστός, ποινικοποιήθηκε η πεμπτουσία της ζωής της Εκκλησίας, η οποία είναι και συνδεδεμένη συνταγματικά με την ζωή του λαού μας και καλύπτεται ως δικαίωμα θρησκευτικής λατρείας τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει:
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το Θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο Θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου ά με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Το σημερινό πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα “Εστία”