Το «Barbaros» και η κατάσταση «μη πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας
Την απόφαση αποστολής φρεγάτας στην Κύπρο έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρει το protothema.gr – Τι επιδιώκει η Άγκυρα – Γιατί οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την συμμαχία της Αθήνας με το Κάιρο – Οι διεθνείς ισορροπίες και η αποδοκιμασία των τουρκικών κινήσεων
Η κατάσταση «μη πολέμου» της Ελλάδας με την Τουρκία τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη νέα κρίση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, που από τις 20 Οκτωβρίου πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σε μια έμπρακτη κίνηση της Άγκυρας να δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει και να επιβάλει με την απειλή της στρατιωτικής ισχύος τις παράνομες έρευνες που έχει σχεδιάσει σε μια περιοχή όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και αξιοποίηση πιθανών υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών ανήκουν αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κρίση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κατέλαβε εξ απίνης την ελληνική πλευρά που μοιάζει απορροφημένη στα εσωτερικά πολιτικά της προβλήματα, στη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.
Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία στην περιοχή της Κύπρου «στοιχειώνει» την ελληνική κυβέρνηση. Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν πέτυχαν να φρενάρουν την τουρκική επιθετικότητα, αντιθέτως οδήγησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να διακηρύξει ευθέως πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες διότι ενεργεί εξ ονόματος και έπειτα από εξουσιοδότηση των Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Νταβούτογλου έστειλε μάλιστα τελεσίγραφο προς την Λευκωσία και την Αθήνα ότι αν δεν αποδεχθούν να μοιραστεί το φυσικό αέριο της Κύπρου ανάμεσα σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους τότε η διχοτόμηση του νησιού θα είναι οριστική και στην Κύπρο θα σχηματιστούν δύο κράτη.