Η ιστοσελίδα www.thebest.gr και ο φιλόζωος Ανδρέας Κομνηνός έφερε στη δημοσιότητα την πινακίδα που κάποιος κάρφωσε σ’ ένα δέντρο στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.
Η πινακίδα – που προφανώς έχει την έγκριση εκείνων που διαχειρίζονται τα του ναού –αναφέρει: «Τα σκυλιά τα αγαπούμε αλλά και σεβόμαστε τον Ιερό χώρο που πότισε με το αίμα του ο πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας. ΟΧΙ πλέον σκυλιά στον αύλειο χώρο του Πολιούχου μας. Είναι απαίτηση του Πατραϊκού λαού».
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά αφού η κατάπτυστη αυτή πινακίδα είναι παράνομη καθώς προφανώς δεν εκδόθηκε καμιά άδεια από τον Δήμο Πατρέων που να επιτρέπει την ανάρτηση της.
Και φυσικά το περιεχόμενο της αντίκειται στη δέουσα νομοθεσία, η οποία δεν απαγορεύει τα σκυλιά στον αύλειο χώρο των εκκλησιών.
Εκείνος που συνέταξε το κείμενο της πινακίδας θα πρέπει να αποδείξει σε εμάς τους ημιμαθείς ανόητους, που δεν ενστερνιζόμαστε τις απόψεις του, γιατί τα σκυλιά ως δημιουργήματα Αυτού στον οποίο πιστεύει βρωμίζουν τον χώρο.
Πως εξουσιοδοτήθηκε ο συγκεκριμένος που ανάρτησε και κάρφωσε στον κορμό του δέντρου την πινακίδα από ολόκληρο τον πατραϊκό λαό – όπως αναφέρει – για να γράψει κάτι τόσο αισχρό; Με δημοψήφισμα θεσμοθετήθηκε το αίτημα που τελικά έγινε απαίτηση ή με απλή εξουσιοδότηση;
Είναι άλλο ένα παράδειγμα πως κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν ολημερίς τον σταύρο τους αντιμετωπίζουν τα ζώα, τα οποία ο θεός τους «εν σοφία εποίησε», ως ακάθαρτα, βρώμικα, περιττά.
Και τα αντιμετωπίζουν ως τέτοια γιατί από τα αδέσποτα σκυλιά εκείνοι και οι όμοιοι τους δεν έχουν κανένα κέρδος. Ούτε να αρμέξουν μπορούν, ούτε να τα σφάξουν. Άρα είναι γι’ αυτούς μη απαραίτητα, περιττά, άρα απορριπτέα.
Η πινακίδα αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του Ανδρέα Κομνηνού κάτοικου της περιοχής ο οποίος με άρθρο του στην ιστοσελίδα www.thebest.gr τονίζει: «Διαπίστωσα σήμερα 29/7/2014 την ανάρτηση νέων πινακίδων στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών. Οι πινακίδες αυτές απαγορεύουν αφ’ενός την παραμονή συνοδευόμενων σκύλων σε ένα κοινόχρηστο χώρο, αφ’ετέρου εντάσσουν την παρουσία των συνοδευόμενων σκύλων στις πράξεις που αποτελούν ασέβεια προς την ιστορία και τη σημασία του χώρου. Η θεώρηση αυτή δικαιολογείται στις πινακίδες όχι με βάση κάποια απόφαση αρμόδιου πολιτικού ή θρησκευτικού φορέα, αλλά του Πατραϊκού λαού.
Οι φιλόζωοι που προσερχόμαστε στο χώρο του Αγ. Ανδρέα και που είμαστε περίοικοι του Ναού, φροντίζουμε το χώρο και είμαστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος (ιδίως την περισυλλογή ακαθαρισιών). Με γνώση της ανάγκης για αρμονική συνύπαρξη με τους συμπολίτες μας που επίσης χρησιμοποιούν το χώρο ως παιδότοπο, προσερχόμαστε κυρίως τις βραδυνές ώρες (μετά τις 23:00).
Με θλίβει όμως η επίκληση της βούλησης του Πατραϊκού λαού, ο οποίος ουδέποτε έχει κληθεί να εκφέρει άποψη περί του θέματος. Αντίθετα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Πατραϊκού αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένου και του Κλήρου ο οποίος ψηφίζει, εξέφεραν την άποψή τους για το θέμα, ψηφίζοντας και θέτοντας σε εφαρμογή το σχετικό νόμο 4039/2012, όπως συμπληρώθηκε από τον ν.4235/2014.
Σύμφωνα με το νόμο, η παραμονή δεσποζόμενων ζώων και των συνοδών τους δεν απαγορεύεται για κανένα κοινόχρηστο χώρο. Οι απαγορεύσεις λοιπόν των πινακίδων δεν προβλέπονται ούτε από το νόμο ούτε από κάποια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία σε κάθε περίπτωση δε θα εδύνατο να αντικαταστήσει τις διατάξεις του νόμου. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτοί είναι οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της κοινωνίας μας και με αυτούς πρέπει να συμμορφωθούμε, όχι με άλλους που επινοούμε μόνοι μας.
Με θλίβει επίσης ιδιαίτερα η έμμεση «κατηγορία» ότι οι συνοδοί που φέρνουμε τα ζώα μας για τον περίπατό τους στο χώρο είμαστε ασεβείς ή μόνο κατ’ ονόματι Χριστιανοί, όταν εμπράκτως φροντίζουμε όχι μόνο την καλή μεταχείριση των πλασμάτων του Θεού που έτυχε να δεσπόζουμε, αλλά και τον χώρο του Ναού, από τον οποίο καθημερινά περισυλλέγουμε και τοποθετούμε σε κάδους τα σκουπίδια, τα αποφάγια και τις ακαθαρσίες που αφήνουν οι υπόλοιποι «πολιτισμένοι» και «ευσεβείς» συμπολίτες μας.
Αναφέρομαι στους συμπολίτες που τον έχουν μετατρέψει σε παιδότοπο, ή πάρκινγκ για τα οχήματά τους, είτε κατά την προσέλευση για λειτουργίες που τελούνται στο Ναό, είτε για ιδιωτική χρήση, διαθέτοντας μάλιστα ορισμένοι και τηλεκοντρόλ για να αφήνουν τα οχήματά τους στον χώρο που είναι στο πίσω μέρος της εκκλησίας.
Οι πολίτες που συνοδεύουμε τα ζώα μας στο χώρο αυτό είμαστε οι ίδιοι που βαπτιστήκαμε και κοινωνήσαμε εκεί από μικρά παιδιά, παντρευτήκαμε στο Ναό αυτό, κηδεύσαμε τους προγόνους μας και μεγαλώσαμε με σεβασμό προς την ιστορία και το παράδειγμα του Πολιούχου της πόλης μας.
Με το μεγαλύτερο σεβασμό προς την Εκκλησία και τη διοίκησή της, ζητώ να αντικατασταθούν οι προσβλητικές αυτές πινακίδες, με άλλες οι οποίες υπενθυμίζουν τις προβλέψεις του νόμου, δηλαδή, την περισυλλογή ακαθαρσιών των ζώων αλλά και την υποχρεωτική χρήση οδηγού (λουριού) κατά τον περίπατο.
Επίσης καλώ τη διοίκηση του Ναού να μελετήσει τρόπους που θα ενθαρρύνουν την ορθή συμπεριφορά των συνοδών των ζώων, όπως την τοποθέτηση ειδικών διανομέων για σακούλες περισυλλογής ακαθαρσιών (βλ. Δήμο Θεσσαλονίκης) και την τακτική συνάντηση για δράσεις και συνεννόηση για τη διαφύλαξη της ευπρέπειας που αρμόζει στο χώρο με τους περίοικους γονείς και φιλόζωους. Αν το θελήσει, θα μας βρει πολύ ένθερμους υποστηρικτές για τις σχετικές δράσεις και ενέργειες καθώς και αρωγούς στο κόστος».