Αποκαλυπτικός ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τους σχεδιασμούς του για τα Θρησκευτικά.
Μέχρι τώρα μονότονα επαναλάμβανε στις καθημερινές συνεντεύξεις του ότι για τα Θρησκευτικά θα αποφασίσει το ΙΕΠ. Σε εκδήλωση για την παιδεία στην Καλλιθέα χθες μας φανέρωσε και όσους συμφωνούν με τις αλλαγές που ο ίδιος και το ΙΕΠ προετοιμάζουν. Είναι οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ!
Όπως αναφέρει το alfavita.gr:
Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σε εκδήλωση για την παιδεία στην Καλλιθέα όταν ρωτήθηκε για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών απάντησε το εξής:
Σχετικά τώρα με το θέμα των Θρησκευτικών το οποίο αναφέρατε. Εμείς δεν κάνουμε κάτι δικό μας βιαστικά, εμείς βρήκαμε ένα πρόγραμμα που επί 2 χρόνια εφαρμόστηκε πιλοτικά απο το ΙΕΠ επί Διαμαντοπούλου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το αξιολογήσουμε για να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα για όλα τα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό το έχουν κάνει θεολόγοι. Η βασική τους σύλληψη είναι να ειναι τα θρησκευτικά υποχρεωτικό μάθημα αλλά όχι μάθημα κατηχητικού. Το παιδί θα μαθαίνει για τα πολιτιστικά στοιχεία της ορθοδοξίας αλλά θα μαθαίνει κάτι και για το Ισλάμ, όταν στο διπλανό θρανίο βρίσκεται ένα παιδάκι που ο γονείς του έχουν ασπαστεί το Ισλάμ.
Σιγά σιγά θα χτίζουμε μια τέτοια θρησκευτική ενημέρωση των παιδιών. Αυτή είναι η αντίληψή μας. Η αλήθεια είναι ότι στην εκκλησία της Ελλάδος επικρατούν αντιλήψεις που δεν θέλουν να γίνουν αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ποτέ η Εκκλησία δεν θέλησε να γίνουν αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και της γλώσσας. Το 1965 η εκκλησία αφόρησε τον Παπανούτσο και τον Γεώργιο Παπανδρέου.ο. Και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πάλι διαφωνούσε η εκκλησία στην αλλαγή των βιβλίων. Και επι Γιαννάκου όταν υπήρξε θέμα για την υποχρεωτική εξομολόγηση στα σχολεία το 2004 που καταργήθηκε πάλι φώναζε η εκκλησία. Την ευθήνη για τα σχολεία την έχει η πολιτεία. Ακούμε τι λέει η εκκλησία. Υπάρχουν και ιεράρχες που ειναι φωτισμένοι. Οι θεολόγοι είναι στα δύο χωρισμένοι. Υπάρχει και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων που θεωρούν ότι τα θρησκευτικά είναι το μόνο μάθημα ηθικής στα σχολεία και έχουμε και τον “ΚΑΙΡΟ” που συμφωνεί με αυτά που θα κάνουμε. Το σχολείο είναι κοσμικό, όλους τους ακούμε αλλά εμείς παίρνουμε την ευθύνη.