της Δήμητρας Συμεωνίδου
Αντίθετα με τον αποκλεισμό μουσουλμάνων καθηγητών από το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων και θετικοί ως προς την ίδρυση διδασκαλείου μειονοτικής εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκαν τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».
Αφορμή είναι η τροπολογία για τη μειονοτική εκπαίδευση που έχει κατατεθεί και θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, στη Βουλή, αφορά διορθωμένη στην αρχική τροπολογία για την Διοικητική Οργάνωση Μειονοτικής Εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού προσωπικού μειονοτικών σχολείων, της λειτουργίας και επιστημονικής- παιδαγωγικής υποστήριξης μειονοτικών σχολείων και της ίδρυσης διδασκαλείου εκπαιδευτικών μειονοτικού προγράμματος κ.ά., η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εξαρχής και όταν γνωστοποιήθηκε το κείμενο της τροπολογίας, ο σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» άμεσα αντέδρασαν και μετέβησαν στην Αθήνα, η πρόεδρος Παναγιώτα Βενετοπούλου και ο γεν. γραμματέας του συλλόγου Σάββας Κοσκερίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης, όπου συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων (εισηγητή της τροπολογίας), βουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, όλα τα μέλη της ΔΟΕ, καθώς και άλλα πολιτικά στελέχη, υποβάλλοντας τις παρακάτω ομόφωνες προτάσεις – επισημάνσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 2, όπου διατυπώνονταν αντίστοιχα οι διατάξεις που αποκλείουν από το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων τους εκπαιδευτικούς αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και όριζαν χρονικά όρια υπηρέτησης στα μειονοτικά σχολεία και περιορισμό ηλικίας (!) στις μεταθέσεις και αποσπάσεις σε αυτά.
Ο σύλλογος της Ροδόπης αιτήθηκε τη διαγραφή από την τροπολογία και των δύο παραπάνω παραγράφων, αφού οπωσδήποτε θέτουν με τρόπο αυθαίρετο διαχωρισμούς, είναι άδικες και σε κάθε περίπτωση, όταν το σύνταγμα ορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, δε μπορεί ο ίδιος ο νόμος να δημιουργεί ανισότητες μεταξύ πολιτών – εκπαιδευτικών. Επέμειναν, επίσης στην ανάγκη επαναλειτουργίας του Διδασκαλείου στην Αλεξανδρούπολη ταυτόχρονα με την ίδρυση Διδασκαλείου μειονοτικού προγράμματος, καθώς επίσης και στη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα εξομοίωσης και των εκπαιδευτικών – αποφοίτων Παιδαγωγικών Ακαδημιών της πλειονότητας που δεν παρακολούθησαν κατά το παρελθόν το παραπάνω πρόγραμμα.
«Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επισημαίνουμε την ανάγκη να προβλεφθούν διαδικασίες για εξομοίωση, πολύ περισσότερο τώρα που δημιουργείται αντίστοιχη δομή στο ΠΤΔΕ του ΔΠΘ», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Βενετοπούλου. Στο κείμενο της τροπολογίας, όπως αυτό δόθηκε εξαρχής και συγκεκριμένα στις παραγράφους 11 και 13 του άρθρου 1, αναφέρονταν ότι οι αρμοδιότητες του καταργούμενου Υ.Σ.Μ.Ε. μεταβιβάζονται στα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ και στο ΑΠΥΣΠΕ και δεν προβλέπεται να συμμετέχουν σε αυτά αιρετοί εκπρόσωποι από το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων.
«Ζητήσαμε και για αυτή την παράγραφο μεταβατική διάταξη, μέχρι τις επόμενες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια: να συμμετέχουν στα ΠΥΣΠΕ, όταν εξετάζονται θέματα που αφορούν τα μειονοτικά σχολεία, δύο αιρετοί εκπρόσωποι και οι αναπληρωματικοί τους, από το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου για το Υ.Σ.Μ.Ε., ώστε να εκπροσωπούνται οι εκπαιδευτικοί των Μ/κών σχολείων από αιρετούς που οι ίδιοι έχουν εκλέξει», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του συλλόγου εκπαιδευτικών Ροδόπης στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου Τέλος, επισήμαναν την ανάγκη άμεσης προκήρυξης των θέσεων του προϊσταμένου μειονοτικής εκπαίδευσης και σχολικών συμβούλων μειονοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος και χωρίς την παρέκκλιση που προβλέπεται στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 6.
Όπως ενημερωθήκαν και έκαναν γνωστό χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «έχει διαγραφεί μόνο η παράγραφος που ανέφερε τον περιορισμό των 10 ετών υπηρέτησης στα μειονοτικά σχολεία και σίγουρα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προφανώς όμως, το ότι προσήλθαμε σε διαδικασία διαλόγου έχει εκληφθεί ως αδυναμία και θεωρήθηκε ότι ο Σύλλογος μας είναι ικανοποιημένος μόνο με αυτό. Τονίζουμε, λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κάνουμε παζάρια στα αιτήματά μας, ούτε και μπαίνουμε σε παιχνίδι σκοπιμοτήτων, αλλά τηρούμε ακέραιη και σταθερή στάση σε όλα τα ζητήματα με όποιο τρόπο κι αν αυτά αφορούν τα μέλη μας. Προτάσεις – Επισημάνσεις εκπαιδευτικών Ροδόπης Επί της τροπολογίας “Ρύθμιση θεμάτων μειονοτικών σχολείων Θράκης” στο νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘ “Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις”.
Επί του αρ. 1, παρ. 8: Οι εκπαιδευτικοί του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων της Θράκης να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ). Επί του αρ. 1, παρ. 11 και παρ. 13: Δεδομένου ότι έχουν διενεργηθεί οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς το ανωτέρω δικαίωμα των εκπαιδευτικών του ελληνόγλωσσου προγράμματος, που συνεπάγεται ότι οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) δεν έχουν εκλεγεί με τη συμμετοχή των τελευταίων, αλλά και για λόγους δικαίου, εφόσον στις εκλογές αναδείχθηκαν αιρετοί που προορίζονταν για το υπό κατάργηση Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης του αρ.1 του Ν. 2341/1995, και μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια : οι αιρετοί που εξελέγησαν για το ΥΣΜΕ και οι αναπληρωτές τους συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων όταν εξετάζονται θέματα εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία.
Σε αντίθετη περίπτωση να επαναπροκηρυχθούν άμεσα εκλογές για ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων. Επί του αρ. 2 παρ. 1 εδάφ β’: Θεωρούμε ότι είναι άδικο. Ζητούμε ισότιμη αντιμετώπιση όλων, να διαγραφεί εξ ολοκλήρου. Επί του αρ. 2 παρ. 2 και παρ. 3 : Στο τελευταίο εδάφιο της κάθε παραγράφου, μετά τη φράση “… κάθε φορά διατάξεις για τις μεταθέσεις” να προστεθεί φράση “και τις αποσπάσεις”. Επί του αρ. 2, παρ. 4: Να διαγραφεί εξ ολοκλήρου. Επί του αρ. 4, παρ. 1: Ταυτόχρονα με την ίδρυση του αναφερόμενου σε αυτήν Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος (ΔΕΜΠ), να προβλεφθεί η επαναλειτουργία του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΠΤΔΕ του ΔΠΘ, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, για τη μετεκπαίδευση – επιμόρφωση των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και των Παιδαγωγικών Ακαδημιών με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν την αναστολή λειτουργίας. Επί του αρ. 5 : Διεκδίκηση του κλάδου μας και επίσημη θέση της ομοσπονδίας μας (ΔΟΕ) είναι η πλήρης απόσυρση του ν. 3848/2010.
Επί του αρ. 6, παρ. 4 και παρ. 5: Οι προς σύσταση θέσεις Προϊσταμένου Γραφείου Μ/κής Εκπ/σης της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας – Θράκης της παρ. 5 του αρ. 1 και των Σχ. Συμβούλων της παρ. 2 του αρ. 3, να προκηρυχθούν άμεσα και χωρίς την παρέκκλιση που προβλέπεται στις παρ. 4 και 5 του αρ. 6. Μέχρι την πλήρωση των αναφερόμενων θέσεων να εφαρμοστεί η παρ. 3 του αρ. 6. Τέλος σας καταθέτουμε για άλλη μια φορά αίτημα του Συλλόγου μας για επανεξέταση: Στην Υ.Α. 16287/18-2-1978, στην παρ. III, να προστεθεί εδάφιο με αρ. 25 “Διδάσκει τις ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας που προβλέπονται από το Νόμο για τους Διευθυντές”.