Του Μόσχου Γκουτζιούδη
Με τήβεννο για πρώτη φορά έγινε η ορκωμοσία εβδομήντα πέντε νέων αποφοίτων του Tμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώπιον του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου, του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, του νεοκλεγέντος Κοσμήτορος Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και Καθηγητών μελών του Τμήματος.
Όπως είναι γνωστό, το ειδικό αυτό ένδυμα (αγγλ. gown), που αποτελεί χαρακτηριστικό θεσμό σε πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά την τελετή της αποφοίτησης, έλκει την καταγωγή του από τα πρώτα πανεπιστήμια που αναπτύχθηκαν τον Μεσαίωνα στην Μπολώνια και το Παρίσι και στη συνέχεια επεκτάθηκε, όπου διδάσκοντες και διδασκόμενοι, επί το πλείστον μοναχοί, έφεραν μαύρο ένδυμα, τύπου ράσου, με ποικίλες παραλλαγές κατά την ιδιότητα και το έτος φοίτησης.
Η σημερινή τήβεννος των δικαστών, των καθηγητών των ΑΕΙ και των αποφοίτων έχει παράλληλη καταβολή από τη ρωμαϊκή toga, είδος χλαμύδας ή μανδύα όλων ανεξαρτήτως των Ρωμαίων πολιτών, ανδρών και γυναικών, διαφορετική ως προς την ποιότητα του υφάσματος και το πλάτος, ανάλογα με την κοινωνική τάξη. Σε αντιδιαστολή με τη ρωμαϊκή τήβεννο, στην Ανατολή κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, ο τρίβων ή το τριβώνιο ήταν το μοναδικό ένδυμα των εφήβων, των δούλων, των φιλοσόφων (Κυνικών και Στωϊκών) και των μοναχών διδασκάλων του Ευαγγελίου.
Η πρωτοβουλία για την ειδική ενδυμασία ανήκει στον απερχόμενο Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητή κ. Τρίτο και έχει γίνει αποδεκτή από τα δύο Τμήματά της και από τους αποφοίτους.