Εξι μήνες φυλάκιση με αναστολή για διέγερση του αναγνωστικού κοινού σε απείθεια κατά του Nόμου για τα δημόσια νηπιαγωγεία στον Τζενγκίς Ομέρ, ήταν η απόφαση που εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση.
Ο δημοσιογράφος κατηγορήθηκε ότι με πύρινη αρθρογραφία του παρότρυνε τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν τα δημόσια νηπιαγωγεία στέλνοντας τα παιδιά τους στα παρανηπιαγωγεία . Η δίκη αφορούσε το δικαίωμα του δημοσιογράφου στο να διεγείρει το αναγνωστικό κοινό σε απείθεια κατά των νόμων, φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
Το κίνητρο στην διέγερση δια του τύπου δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει μια τέτοια ενέργεια είτε αφορά το επικαλούμενο δικαίωμα στην δίγλωσση εκπαίδευση, είτε αφορά οικονομική αδυναμία, είτε αφορά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, όταν γενικά αφορά έναν νόμο που δεν μας αρέσει.
Το Τριμελές πλημμελειοδικείο Ξάνθης εξέτασε χθες σε μια πολυτελή χρονικά ακροαματική διαδικασία τα πραγματικά περιστατικά και την καταγγελία ότι με την αρθρογραφία του ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος παρακινούσε τους γονείς να αποφύγουν τα δημόσια νηπιαγωγεία και κατά συνέπεια την ελληνική νομοθεσία που τα καθιστά υποχρεωτικά στην εκπαίδευση επιδιώκοντας την καθιέρωση των «δίγλωσσων νηπιαγωγείων και της εκπαίδευσης γενικότερα στέλνοντάς τα στα παρανηπιαγωγεία που λειτουργούν με ευθύνη και υποστήριξη του τουρκικού προξενείου. Καταδικαστική ήταν και η εισαγγελική πρόταση αλλά και η απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλλε εξάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή στον δημοσιογράφο για το αδίκημα.
Στην υπερασπιστική πλευρά του Τζενγκίς Ομέρ κατέθεσαν ο δημοσιογράφος Μπουδούρ Ομέρ και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Από τους πρώτους που ευχήθηκαν κουράγιο μετά την ανάρτηση της είδησης για την καταδίκη στο διαδίκτυο ήταν ο Τσετίν Μάνταζη πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ο Μουσταφά Τσουκάλ πρώην δήμαρχος Μύκης.
Από τα σημεία άξια προσοχής ήταν ότι το επίμαχο δημοσίευμα έπεισε τους γονείς και όπως κατέθεσε ο κ. Γιαλάογλου 20 περίπου οικογένειες δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο και δημιουργήθηκε πρόβλημα με την έλλειψη του απολυτηρίου, που είναι απαραίτητο για την εγγραφή την επόμενη χρονιά στο δημοτικό. Παράλληλα επέρριψε ευθύνη στους γονείς αλλά και στο Δήμο Μύκης, καθώς θεωρεί ότι έπρεπε να ελέγξει τη στάση τους. Ο δημοσιογράφος δεν περιορίστηκε στην κριτική αλλά παραπληροφόρησε τους ενδιαφερόμενους και τους διέγειρε με τους ισχυρισμούς τους βάζοντας σε περιπέτεια τους μικρούς μαθητές.
Η πρόεδρος της έδρας, Αδαμαντία Κρόκου, υπέβαλλε εύστοχες ερωτήσεις διασαφηνίζοντας όλη την υπόθεση φέρνοντας σε αδιέξοδο ουσιαστικά τον κατηγορούμενο που ισχυριζόταν αρχικά ότι δεν έγινε καλή μετάφραση και μετά παραδέχθηκε ότι έγραψε το επίμαχο δημοσίευμα γιατί ήθελε να εκφράσει μια διαμαρτυρία ενώ είπε χαρακτηριστικά «το Νόμο τον σέβομαι και δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Νόμο που είναι άριστος».
Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ήταν ο δικηγόρος Ξάνθης Γιάννης Μπάρκας Ένα σημείο στο οποίο εστίασε το ενδιαφέρον η γραμμή της υπεράσπισης ήταν ότι η μη εγγραφή των μικρών παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία ήταν αυτοτελής απόφαση των οικογενειών και δεν επηρεάστηκαν από το δημοσίευμα που ακολούθησε της όλης ενέργειας. Για να ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε δόλος αλλά ο εμφανής σκοπός να ασκηθεί κριτική στο Νόμο χωρίς να αποβλέπει στη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής. Το δικαστήριο δεν στοιχήθηκε με την άποψη αυτή και κατέληξε σε καταδικαστική κρίση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο για την επανάληψη της διαδικασίας.