Του π. Αντωνίου Χρήστου
Χθες Παρασκευή (21-02-2014) είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και να συμμετέχω στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία», ημερίδα για την ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Σπύρου Πανά, πολλών δημοτικών συμβούλων και αστυνομικών και κυρίως πολλών μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας.
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Βούλας «Απολλωνία», η Ένωση Κρητών Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης, Βάρκιζα και ο Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός σύλλογος Χερώματος Βάρης «ο Νυμφόληπτος» και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο για την πρωτοβουλία όσο και για την συνεργασία γενικότερα, που δείχνει ότι αν ενωθούμε όλοι για το κοινό καλό, μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Κύριοι ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης και τρεις ακόμα αξιωματικοί από το επιτελείο του, και υλοποίησαν απόλυτα το στόχο τους, να ενημερώσουν τους πολίτες και ειδικά τα παιδιά που συμμετείχαν, για τις δυνατότητες του διαδικτύου, καθώς και να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει, τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση και τη χρήση του σε αυτό.
Εύστοχός ήταν ο χαιρετισμός του Υπουργού πριν αρχίσουν οι εργασίες της ημερίδας, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: « Εμείς – μου επιτρέπετε να απευθυνθώ καταρχήν στα παιδιά και μετά στους γονείς – όταν ήμασταν παιδιά, όπως συνηθίζω να λέω σε αυτές τις εκδηλώσεις, παίζαμε σε μία αλάνα. Σε αυτή την αλάνα, ο πατέρας μας και η μάνα μας, ξέρανε πολύ καλά με ποιον παίζαμε. Ήξεραν τι κινδύνους αντιμετωπίζαμε. Ήξεραν τους γονείς των άλλων παιδιών. Μπορούσαν να μας προστατεύσουν. Αυτή η αλάνα ήταν η ζωή μας, αλλά αυτή η αλάνα στην πραγματικότητα ήταν προστατευμένη. Εσείς μπαίνετε τώρα σε έναν καινούργιο, μαγικό κόσμο, σε έναν τεράστιο κόσμο γεμάτο με απίστευτες δυνατότητες, αλλά λυπάμαι να πω και με πάρα πολλούς κινδύνους. Αυτό είναι το διαδίκτυο. Και εσάς παιδιά μου, οι γονείς σας δεν μπορούν να σας προστατέψουν σε αυτό τον μεγάλο κόσμο. Δεν ξέρουν με ποιους παίζετε. Δεν ξέρουν με ποιους μιλάτε. Αυτός ο κόσμος είναι τεράστιων δυνατοτήτων, αλλά έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία, ως γονείς, ως οικογένεια να σας προστατεύσουμε και από τους κινδύνους αυτού του τεράστιου κόσμου….»
Ο κ. Σφακιανάκης με πλούσιο εποπτικό υλικό, στην κεντρική ομιλία του τόνισε ότι : «Το Διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο εργαλείο και το μέλλον που κατά το 98% είναι θετικό, ωφέλιμο και ασφαλής, αλλά υπάρχει και ένα 2% το οποίο θέλει πολύ προσοχή και ελογχεύει σοβαρούς κινδύνους. Ότι λέμε, ότι κάνουμε, ότι αρχεία ανεβάζουμε ή κατεβάζουμε, ελέγχονται και καταγράφονται όλα! Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος μύθος, η ταυτότητα αργά ή γρήγορα ανακαλύπτεται και οι παραβάτες (ιδιαίτερα οι crackers)αντιμετωπίζουν τις νόμιμες ποινικές διώξεις …» Πολλές φορές ο Ταξίαρχος μίλησε μέσα από την εμπειρία του και ανέφερε περιστατικά από διάφορες υποθέσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της υπηρεσίας του. Τα εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας αναφέρθηκαν και αυτά με τη σειρά τους, μεταξύ άλλων στα μέτρα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και πορνογραφία, στην ηλεκτρονική διαπόμπευση – cyberbullying και την πρόληψη αυτοκτονιών, καθώς και στις απειλές – εγκλήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα chat-roomsαλλά και τον εθισμό, ως ψυχική διαταραχή και μάλιστα σε μικρές ηλικίες που μπορεί να προκαλέσει η κατάχρηση και η πολύωρη καθημερινή απασχόληση του οποιοδήποτε χρήστη με το Διαδίκτυο.
Τελειώνοντας η ημερίδα, νομίζω εμείς οι γονείς πήραμε το μήνυμα, ότι πρέπει να κατανοήσουμε το διαδίκτυο και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα από την άλλη, τα πολλαπλά οφέλη του ψηφιακού κόσμου.
Προσωπικά ευγνωμονώ και συγχαίρω το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για ότι έκαναν, κάνουν και θα κάνουν 24ώρες το 24ώρο, 365 μέρες το χρόνο για εμάς και τα παιδιά μας! Πολλές φορές κάνοντας και την αυτοκριτική μου και λόγω του χαρακτήρος μου (ως ανοιχτό βιβλίο) δημοσιεύω και εγώ πολλές πληροφορίες και προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία, που από ότι άκουσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για να με βλάψουν έμμεσα ή άμεσα.
Όμως σε προσωπική μου ερώτηση στο τέλος της ημερίδας και από την απάντηση που πήρα, με προβλημάτισε επίσης και κάτι άλλο, αλλά από τη «νόμιμη» πλευρά : Είπε ο κ. Σφακιανάκης ένα περιστατικό, ότι σώθηκε μία έφηβη στην Ιταλία, όταν είπε σε φίλη της στην Ελλάδα ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει. Η έφηβη φίλη της στην Ελλάδα απευθύνθηκε στην Ηλεκτρονική Δίωξη και οι αστυνομικοί μας ειδοποίησαν τους Ιταλούς συναδέλφους τους και κατάφεραν να σώσουν το κορίτσι. Μέχρι εδώ καλά όλα και άγια! Ρώτησα λοιπόν την εξής ερώτηση : «Αν δεν σας ειδοποιούσε η έφηβη φίλη της Ιταλίδας, δεν θα το μαθαίνατε;» Η απάντηση που πήρα από τον κ. Σφακιανάκη και μου έδωσε να καταλάβω, ότι υπάρχει ειδικό λογισμικό, στο οποίο μπορούν και παρακολουθούν τις συνομιλίες και θα μπορούσαν να το μάθουν έτσι και αλλιώς….! Εδώ ακριβώς είναι και ο προβληματισμός μου…το ίδιο και με τους κινδύνους, το ίδιο και με την «προστασία» μας. Ποια κριτήρια είναι αυτά που μπορούν να άρουν την ιδιωτικότητά μας για το «καλό» μας; Στη πατρίδα μας , δόξα τω Θεώ έχουμε Δημοκρατία (αν και κάποιοι στην ουσία και στη πράξη το αμφισβητούν) , όμως αν μεθαύριο έχουμε συγκρούσεις σαν την Ουκρανία ή αν έχουμε ¨δημοκρατία¨ τύπου Ερντογάν, τι γίνεται; Μήπως θα παρακολουθούμαστε όπως στις Η.Π.Α. μετά τα τρομοκρατικό κτύπημα, που στο όνομα της «ασφάλειας», οποιαδήποτε χρήση στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο, μερικών όρων όπως «βόμβα», «κτύπημα» κτλ, ενεργοποιούσε αυτόματα κάποιες υπηρεσίες κρατικές; Δίκοπο μαχαίρι λοιπόν … καλό η προστασία, αρκεί να μη περάσουμε στην «Υπερπροστασία» και ο νοών νοείτο…!