Η Βουλευτής Μαρία Ρεπούση κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλης, ρώτησε τον τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών , τι κατά την άποψή του δεν επιλύει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων».
ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών) :
Είναι λίγο δύσκολο και πέφτουμε σε λεπτομέρειες. Εμείς αυτό που ζητούσαμε πάντοτε από το Υπουργείο και ο Γενικός Γραμματέας το γνωρίζει πολύ καλά, ήταν να αναγνωριστούμε ως Εκκλησία, όπως αναγνωρίζεται η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στα δυτικά κράτη.
Είμαστε μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και εκεί σε ποιο κράτος η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζεται ως Εκκλησία;
Βεβαίως, πρέπει να σας πω, ότι αυτό το ζητούσαμε μέχρι την εποχή που ο διάλογος ήταν διμερής. Εδώ και 2 χρόνια τώρα με την νέα μορφή του σχεδίου που περιλαμβάνει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, τα πράγματα κάπως αλλάζουν.
Αλλά είναι λεπτομέρειες οι οποίες αναφέρθηκαν και από άλλους εκπροσώπους, οι οποίες τώρα επιλύονται, όμως, εγώ το βλέπω ως ένα πρώτο βήμα για μια περαιτέρω κατάσταση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Εβραϊκές Κοινότητες και τις Μουσουλμανικές.
Βεβαίως, εκεί το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, διότι είναι και η Διεθνείς Συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης για τους μουσουλμάνους της Ελλάδος και ελπίζω σε ένα δεύτερο βήμα του Κράτους, της Πολιτείας, να λυθούν τα προβλήματα, διότι συμμερίζομαι τη γνώμη του κ. Μάλλιου, του εκπροσώπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι σε ένα γενικότερο μελλοντικό σχέδιο θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και η Ορθόδοξη Εκκλησία, και οι Εβραϊκές Κοινότητες και οι Μουσουλμανικές, εάν θέλουν να κρατήσουν να είναι Δημοσίου Δικαίου.
Επαναλαμβάνω, ότι για αυτό το βλέπω ως πρώτο βήμα με τα θετικά του, δεν μας ικανοποιεί 100%, αλλά σε ένα 80% – 90% μας ικανοποιεί.
Σας ευχαριστώ.