Έπειτα από παραμονή πολλών μηνών στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasa», αποχώρησε από τη θαλάσσια περιοχή, ολοκληρώνοντας σε αυτή τη φάση τις έρευνές του.
Το «Barbaros» παρέμεινε στην ΑΟΖ για εννέα μήνες και χθες πήρε τον δρόμο για την επιστροφή στην Τουρκία μέσω Αττάλειας και με κατάληξη το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» το τουρκικό πλοίο είχε φθάσει στη θαλάσσια περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2013. Το ««Barbaros Hayrettin Pasa» κινήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου μέχρι και την Καρπασία.
Η πρώτη παρουσία του σκάφους συνέπεσε, όχι τυχαία, με την έναρξη της διαδικασίας στην πλατφόρμα της Νoble, στο «τεμάχιο 12», για το άναμμα της φλόγας. Τον Ιανουάριο πραγματοποίησε έρευνες βορείως του νησιού κοντά στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε κινηθεί εκτός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η τουρκική πλευρά για έρευνες και πλησίασε στο «τεμάχιο 1» της κυπριακής ΑΟΖ.Το ««Barbaros Hayrettin Pasa», ευρισκόμενο 44 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, απέναντι σχεδόν από την Πάφο, συνέχισε να διεξάγει σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από δυο πλοία.
Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, το σκάφος πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες, έχει συλλέξει πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσει. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να τα πουλήσει σε ενδιαφερόμενες εταιρείες, ανεξαρτήτως ότι αφορούν περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.