Ζάκυνθος: Ομορφες εκκλησιές και μονές μπορεί να βρει ο επισκέπτης της Ζακύνθου που θα επιλέξει το νησί των Επτανήσων.
Εκκλησία Αγίου Διονυσίου
Αυτή η εκκλησία, η μεγαλύτερη της πόλης, είναι αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού και βρίσκεται στην παραλία της Ζακύνθου.
Ανεγέρθη το 1948 και αντιστάθηκε στο σεισμό του 1953; τώρα το ψηλό καμπαναριό της ξεχωρίζει πάνω από πολλά κτίρια και είναι αναγνωρίσιμο αμέσως όταν μπαίνετε στο λιμάνι.
Παρ’ όλο που δεν έχει ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά, μπαίνοντας θα σας καταπλήξει με την ποσότητα των τοιχογραφιών, τους πολυελαίους και τα χρώματα.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στη μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας αυτής είναι ο ζωγράφος Δοξαράς και ο τεχνίτης αργυροχόος Μπάφας που έχει φιλοτεχνήσει την ανάγλυφη ασημένια οστεοθήκη όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Διονυσίου.
Το καμπαναριό, που περιβάλλεται από αναρίθμητες λάμπες, φωτίζεται τη νύχτα δημιουργώντας ένα θέαμα μαγευτικό.
Εκκλησία του Αγίου Νικολαου στο Μωλο
Αυτή η εκκλησία, που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού, είναι το μόνο κτίριο ενετικού ρυθμού που σώθηκε από τον σεισμό του 1953 και ανοικοδομήθηκε διατηρώντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Αρχικά η εκκλησία είχε ανεγερθεί πάνω σ’ ένα νησί που ένα γεφύρι ένωνε με τη στεριά, στη συνέχεια αυτό το νησί έγινε αναπόσπαστο τμήμα της πόλης.
Για πολλούς αιώνες η εκκλησία ανήκε στο Συνεταιρισμό των Ναυτικών.
Η ανέγερσή του χρονολογείται τον 17ο αιώνα και είναι το πιο παληό κτίριο στην πλατεία Σολωμού; κατασκευάστηκε σε αναγεννησιακό ρυθμό εκτός από το καμπαναριό που θυμίζει περισσότερο βυζαντινό ρυθμό.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν τα άμφια του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού, που για ένα διάστημα της ζωής του λειτουργούσε σ’ αυτή την εκκλησία.
Εκκλησία Αγίου Μαρκου
Εκκλησια Αγιου ΜαρκουΜικρών διαστάσεων, είναι η μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού.
Δίπλα στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου μοιάζει να αποτελούν ένα και μονο κτίριο λόγω του ότι έχουν κτιστεί με τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό.
Πλατεία Αγίου Μάρκου – Ζάκυνθος
Τηλ. +30 26950 27171 / +30 2610 275 215 – Web: www.catheclpatra.gr – catheclpatra@gmail.com
Εκκλησία Αγίου Νικολαου του Κοιλιωμένου
Καθώς πλησιάζετε το Κιλιομένο το μεγαλείο του καμπαναριού και οι τεράστειες διαστάσεις της εκκλησίας θα σας εντυπωσιάσουν.
Η εκκλησία και το καμπαναριό χωρίζονται από ένα δρόμο και μοιάζουν, λόγω της εξωτερικής τους όψης, σαν να είναι δυο διαφορετικές και ξεχωριστές μονάδες.
Το καμπαναριό με την τετράγωνη βάση χαρακτηρίζεται από τέσσερις ορόφους, στον τρίτο μπορείτε να θαυμάσετε δύο αψίδες και στον τελευταίο, με εξαγωνική βάση, πολυάριθμες ανάγλυφες διακοσμήσεις.
Εκκλησία Αγίας Μαύρας
Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας, που βρίσκεται στο κέντρο του Μαχαιράδου, ξεχωρίζει περισσότερο για όσα μπορείτε να θαυμάσετε στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό της.
Εκτός από τις πολλές τοιχογραφίες, ξεχωρίζει μια εικόνα που αναπαριστά την αγία στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένη η εκκλησία; σύμφωνα με ένα θρύλο, αυτή η εικόνα χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα μ.Χ. και προέρχεται από την Αίγυπτο, χώρα όπου έζησε και μαρτύρησε η Αγία Μαύρα.
Εκκλησία της Παναγιας της Κεριωτισας
Στο ορεινό χωριουδάκι Κερί, στην νότια πλευρά του νησιού, υπάρχει μια εκκλησία πολύ μεγάλη που περιβάλλεται από πάρκο.
Μπορείτε εύκολα να την βρείτε γιατί από το μεγάλων διαστάσεων καμπαναριό οι καμπάνες ακούγονται σε όλο το χωριό και μετράνε το χρόνο που μοιάζει να έχει σταματήσει στον περασμένο αιώνα.
Εκκλησία στη θάλασσα
Σ’ αυτό το νησί το τόσο δεμένο με την θρησκεία, εκκλησίες βρίσκονται παντού, εκόμη και στη θάλασσα.
Μόλις φτάσετε στον Aγιο Νικόλαο, παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού (προσοχή, υπάρχει ένα άλλο χωριό στο βόρειο τμήμα, με το ίδιο όνομα), θα βρείτε στα αριστερά σας μια λωρίδα γης όπου υπάρχει ένα άσπρο εκκλησάκι.
Η εκκλησία δεν έχει όνομα καθώς και άλλες πληροφορίες και δεν είναι δυνατόν να την επισκεφτείτε παρά μόνο όταν διοργανώνονται γάμοι.
Εκκλησία του Αγίου Ληπιου
Στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Ζακύνθου στο Καλαμάκι θα βρείτε, αριστερά κρυμμένο στα πεύκα, ένα μικρό εκκλησάκι σκαρφαλωμένο στο λόφο; το μόνο που μένει από την εκκλησία είναι το μικρό καμπαναριό λευκό και γαλάζιο με δύο μικρές καμπάνες και ένα σταυρό στην κορυφή και ένα μέρος από το κύριο κτίσμα.
Αυτό το εκκλησάκι φαίνεται σαν να είναι κομμάτι του βράχου, δεν καταλαβαίνει κανείς που αρχίζει το ένα και που τελειώνει ο άλλος και αυτό το κάνει μοναδικό; δεν πρέπει να το χάσετε.
Μοναστήρι της Παναγιας της Σκοπιωτισας
Στην κορφή του όρους Σκοπος, στις πλάτες του χωριού Αργάσι, βρίσκεται το μικρό μισογκρεμισμένο μοναστήρι που κτίστηκε το 15ο αιώνα προς τιμήν της Παναγίας.
Από αυτό το μοναστήρι, μέσα στη φύση είναι δυνατόν να δείτε ολόκληρο το νησί, μια θέα που δεν ξεχνιέται και που όπως φαίνεται από το όνομα Μπελβεντέρε εκτιμούσαν και οι ενετοί.
Χτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό, πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας; το σχήμα σταυρού και το εσωτερικό πλούσιο σε τοιχογραφίες κάνουν την εκκλησία πολύ χαρακτηριστική.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος για να φτάσετε στην εκκλησία δεν σηματοδοτείτε καθώς επίσης το τελευταίο κομμάτι του δεν έχει άσφαλτο.
Μοναστήρι της Σπηλιώτισσας
Στο βόρειο τμήμα του νησιού σ’ ένα μικρό μεσόγειο χωριό, τις Ορθονιές, είναι δυνατόν να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιάς (Σπηλιώτισσα) που ανεγέρθη τον 16ο αιώνα.
Αυτό το μοναστήρι μοιάζει να έχει χτιστεί στην άκρη του γκρεμού και το περιβάλλον γύρω του είναι καταπράσινο και πλούσιο σε βλάστηση.
Προς το παρόν, μπορείς να το παρατηρήσεις μόνο απο εξω, γιατί το εσωτερικό δεν ειναι προσβάσιμο.
Μοναστήρι της Υπεραγαθου
Για να φτάσετε σ’ αυτό το μοναστήρι πρέπει να ξεπεράσετε το χωριό του Κοιλιωμένου και να πάρετε ένα κάθετο χωματόδρομο στα δεξιά.
Ο δρόμος που πρέπει να διανύσετε είναι αρκετά μακρύς αλλά πνιγμένος στο πράσινο και σε ανθισμένα λειβάδια και από τις δύο πλευρές.
Φτάνετε έτσι σε ένα μικρό μοναστήρι του 17ου αιώνα που είναι αφιερωμένο στην Παναγία.
Λίγο έχει μείνει από το παληό του μεγαλείο μα σ’ αυτό το χώρο νοιώθει κανείς μια απόλυτη αίσθηση γαλήνης.
Μοναστήρι του Αγίου Γεωργιου των Κρημνων
Στο χωριό Αναφωνήτρια, εκτός από το μοναστήρι της Παναγίας, υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Βράχων, χτισμένο πάνω σ’ ένα μικρό ακρωτήρι από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θάλασσα.
Μπαίνοντας στην αυλή του Μοναστήριού μπορείτε να θαυμάσετε: στα αριστερά τα κελλιά των μοναχών, στο κέντρο τον πύργο και στα δεξιά ένα μικρό εκκλησάκι.
Δεν είναι γνωστή η περίοδος της ανέγερσής του, αλλά καταστράφηκε από τους πειρατές το 1553 και ξαναχτίστηκε σε ενετικό ρυθμό.
Ο πύργος με την κυκλική βάση χτίστηκε με σκοπό να προστατεύει το μοναστήρι από τυχόν επιθέσεις.
Πνιγμένο στο πράσινο είναι υποχρεωτικός σταθμός για κάθε τουρίστα.
Σ’αυτό το μοναστήρι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μεσαιωνικός πύργος του 15ου αιώνα που φαίνεται αμέσως στην είσοδο.
Μοναστηρι της Παναγιας της Αναφωνητριας
Αυτός ο πύργος, εν μέρει κατεστραμένος έχει στην κορυφή τέσσερις αψίδες και ένα σταυρό και σήμερα χρησιμοποιείται σαν καμπαναριό ενώ είχε αρχικά χτιστεί για λόγους άμυνας.
Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει μια τεράστιας αξίας εικόνα της Παρθένου και αυτή από τον 15ο αιώνα, που προέρχεται από την Κωσταντινούπολη, και πολυάριθμες τοιχογραφίες.
Σ’ αυτό το μοναστήρι κατέφυγε ο Aγιος Διονύσιος και έζησε μοναχικό βίο.
Μοναστήρι της Ελευθερώτριας
Μόλις λίγο έξω από το Μαχαιράδο με κατεύθυνση βόρεια, συναντάτε στα αριστερά το μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας.
Στο εξωτερικό του μοιάζει περισσότερο με κάστρο παρά με μοναστήρι και είναι χαρακτηριστικές οι πολεμίστρες στους πύργους καθώς και η εναλλαγή του λευκού με το κόκκινο, που υπογραμμίζει όλα τα παράθυρα και τις αψίδες του.
Το μοναστήρι έχει θέα προς τα πεδινά της Ζακύνθου και μένει κανείς κατάπληκτος από την πλούσια βλάστηση που αντικρύζει.
Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι όπου μπορείτε να επισκεφτείτε.
Μοναστήρι του Αγίου Ιωαννη του Προδρομου
Αυτό το μοναστήρι είναι μεταβυζαντινό, βρίσκεται στο βουνό βόρεια από τις Αλυκές, και στο παρελθόν, λόγω της θέσης του, το χρησιμοποιούσαν οι προσκηνυτές σαν χώρο ανάπαυσης, αν και τα έργα που υπάρχουν σ’ αυτό είναι μεγάλης αξίας.
Μπορείτε να δείτε εικόνες των γνωστών ζωγράφων Πουλάκη και Μπάφα και ένα πολύτιμο ξύλινο προσκηνυτάρι.
Στο συγκρότημα υπάρχει ένα μικρό αββαείο πλάϊ σε ένα κτίριο δυο ορόφων και ένα πύργο, με κυκλική βάση, που είχε κτιστεί στο παρελθόν για αμυντικούς λόγους.