ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ: Ο Άγιος Γεώργιος, ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα της Διακαινησίμου όταν συμπίπτει με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το 2025, η μνήμη του εορτάζεται την Τετάρτη 23 Απριλίου, καθώς συμπίπτει με την περίοδο μετά το Άγιο Πάσχα.
Ο λαός του Θεού, αγρότες, στρατιώτες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι του μόχθου και της τιμής, στρέφονται με ευλάβεια στα χιλιάδες ξωκλήσια και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, για να προσκυνήσουν τον Άγιο που θεωρείται σημαιοφόρος της πίστης και της νίκης του Χριστού επί του κακού.
Τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα
1. Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού – Ορεινή Κορινθία
Χτισμένο σε υψόμετρο με θέα την πεδιάδα του Φενεού, το μοναστήρι είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Εκεί συρρέουν χιλιάδες πιστοί κάθε Απρίλιο, κρατώντας τάματα, λάδι και φωτογραφίες αγαπημένων τους ανθρώπων. Ο Άγιος θεωρείται προστάτης των καλλιεργειών και πολλοί φέρνουν μαζί τους χώμα από τα χωράφια τους για να το ευλογήσει ο ιερέας.
2. Άγιος Γεώργιος Καρσλιδάς – Σέρρες
Στην περιοχή Σιδηροκάστρου, το παρεκκλήσι του Αγίου προσελκύει στρατιωτικούς και νέους. Το απόγευμα της παραμονής, ψάλλονται οι Χαιρετισμοί στον Άγιο και ακολουθεί λιτανεία της εικόνας μέσα στον οικισμό, με παρουσία της τοπικής φιλαρμονικής.
3. Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα – Τραπεζούντα (παλαιό), και Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα Ροδοχωρίου – Νάουσα
Προσφυγικός φάρος μνήμης για τους Πόντιους, ο Άγιος Γεώργιος τιμάται με δοξολογία, ποντιακούς χορούς και ανάγνωση ονομάτων νεκρών της γενοκτονίας. Στο Ροδοχώρι, φυλάσσεται εικόνα που ήρθε από τον Πόντο και θεωρείται θαυματουργή.
4. Άγιος Γεώργιος Κουδουνάς – Πρίγκηπος, Κωνσταντινούπολη
Αν και εκτός Ελλάδος, το προσκύνημα αυτό προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Τούρκους πιστούς, οι οποίοι ανεβαίνουν τον λόφο πεζή, κρατώντας κλωστές και αφήνοντας τάματα. Η εικόνα του Αγίου θεωρείται θαυματουργή σε ψυχικές ασθένειες.
5. Άγιος Γεώργιος στο Καβούσι Λασιθίου – Κρήτη
Στο Καβούσι, ο εορτασμός συνοδεύεται από ιππικούς αγώνες και λιτανεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων καβαλάρηδων, που φορούν παραδοσιακές στολές. Παλαιότερα, η εικόνα του Αγίου περιφερόταν στα γύρω χωριά για να ευλογηθούν τα σπαρτά.
Έθιμα και λαϊκές παραδόσεις του Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται καβαλάρης, στρατιώτης του Χριστού, και προστάτης των φτωχών και ασθενών. Στην ελληνική παράδοση, αντικαθιστά τον Άγιο Δημήτριο στον κύκλο των εποχών: ο Άγιος Δημήτριος “κλειδώνει” το χειμώνα και ο Άγιος Γεώργιος “ανοίγει” την άνοιξη.
– Ιππικές πομπές και λιτανείες: Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οργανώνονται ιππικές πομπές όπου δεκάδες αναβάτες συνοδεύουν την εικόνα του Αγίου, από σπίτι σε σπίτι. Στην Καρδίτσα, η εικόνα ευλογεί στάνες και αμπέλια.
– Φαγητό κοινό για όλους: Σε πολλά ξωκλήσια, βράζεται κουρμπάνι – συνήθως κατσίκι ή αρνί – που μοιράζεται δωρεάν στον κόσμο. Το φαγητό προσφέρεται ως ευχαριστία στον Άγιο για παλαιότερο θαύμα ή ίαση.
– Πλύσιμο εικόνας στο ποτάμι: Σε περιοχές της Ηπείρου, η εικόνα του Αγίου μεταφέρεται σε ποτάμι, όπου τελείται αγιασμός και ευλογούνται τα νερά για την ευκαρπία της γης.
– Τα “Αϊ-Γιωργίτικα στάχυα”: Πιστοί κόβουν τα πρώτα στάχυα της χρονιάς και τα τοποθετούν στο εικονοστάσι, πιστεύοντας ότι θα έχουν καρποφορία και ευλογία στο σπίτι τους.
Σύγχρονη πίστη και κοινωνική στροφή
Το 2025, με την κρίση αξιών και την αβεβαιότητα της εποχής, η στροφή στον Άγιο Γεώργιο είναι έντονη. Χιλιάδες νέοι, οικογένειες και παιδιά συρρέουν στα πανηγύρια και τις λειτουργίες όχι μόνο για το έθιμο, αλλά και από πνευματική ανάγκη. Ιερείς τονίζουν ότι ο Άγιος δεν είναι μόνο ένας “ήρωας” του παρελθόντος, αλλά ζωντανός προστάτης, που παρεμβαίνει ακόμη και σήμερα σε κρίσιμες στιγμές. Θαύματα ιάσεων, απελευθέρωσης από φόβους, και σωτηρίας από κινδύνους, καταγράφονται από τους ίδιους τους προσκυνητές.
Ο Άγιος Γεώργιος, με το σπαθί του στραμμένο κατά του κακού, δεν είναι ένας συμβολισμός – είναι αληθινή πνευματική παρουσία στις καρδιές του λαού. Από την Κορινθία ως τη Θράκη και από την Κρήτη ως τη Μυτιλήνη, η μνήμη του αποτελεί άγκυρα πίστης και πολιτισμού για τους Έλληνες του 2025.