Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουνίου έγινε μπροστά από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης η υποδοχή της τιμίας Κάρας της Αγίας Υπομονής, που φυλάσσεται στην ιερά μονή οσίου Παταπίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.
Την αγία Κάρα μετέφερε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος με την ευκαιρία ενάρξεως του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας που φέτος έχει θέμα «Υπομονή και Καρτερία κατά τον απόστολο Παύλο».
Μετά την υποδοχή ακολούθησε πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ προηγήθηκε προσφώνηση από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.
Η Αγία Υπομονή.
Η Οσία Υπομονή ήταν η μητέρα του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, του μαρτυρικού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μετά την κοίμηση του άνδρα της, αυτοκράτορα Μανουηλ δευτέρου του Παλαιολόγου, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και έγινε μοναχή μετονομασθείσα από Ελένη Αυγούστα σε Υπομονή μοναχή. Με ταπείνωση και υπακοή ασκήθηκε επι 25 χρόνια σε Μοναστήρι της Κωνσταντινουπόλεως και αγίασε. Το 1450 παρέδωσε την αγιασμένη της ψυχή στα χέρια του Κυρίου. Η τιμία Κάρα της φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου
Προσφώνηση Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος .
Με βαθύτατη συγκίνηση και κατάνυξη υποδεχθήκαμε πριν από λίγο ένα ιερό και θαυματουργο κειμήλιο της πιστεώς μας, υποδεχθηκαμε, εδώ στον ιερό ναό της Παναγίας, της Παντάνασσας και βασιλισσας των ουρανων, τη σεπτή και χαριτόβρυτη κάρα μιάς άλλης βασίλισσας, μιάς βασίλισσας του κόσμου, η οποία όμως επέλεξε να ανταλλάξει τη βασιλικη πορφύρα με το ταπεινο ένδυμα της μοναχης. Επέλεξε να ανταλλάξει την άνεση του μεγάλου Παλατίου με τη στενότητα του μοναχικού κελλίου. Επέλεξε να ανταλλάξει την τρυφη του κόσμου με την μυστική απόλαυση της κοινωνίας με τον Θεό. Επέλεξε να ανταλλάξει τη δόξα των ανθρώπων με την ταπείνωση του μοναχικού σχήματος. Επέλεξε να ανταλλάξει τους κρότους και τους θορύβους των επιγείων πραγμάτων με τη σιωπη της προσευχής και της μελέτης του Θεού. Επέλεξε να ανταλλάξει το βασιλικό όνομα Ελένη, το οποίο έφερε ως αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, με το όνομα της μεγίστης αρετής της υπομονής, την οποία εβίωσε τόσο ως βασίλισσα όσο και ως μοναχή.
Υποδεχθήκαμε, αδελφοί μου, τη θαυματουργη κάρα της αγίας Υπομονής, της συζύγου του ευσεβούς και σοφού αυτοκράτορος Μανουηλ του Παλαιολόγου και μητέρας του τελευταίου αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, την οποία ηγαθύνθη να μεταφέρει στην Ιερά Μητρόπολή μας από την Ιερά Μονή του οσίου Παταπίου, όπου φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα και πάνσεπτο κειμήλιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονυσιος εις ευλογία και αγιασμο, επ᾽ ευκαιρία των ΚΑ´ Παυλείων, θεμα των οποίων είναι η ομωνυμος της αγίας αρετη, η υπομονή και η καρτερία.
Σας ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε, για τη μεγαλη ευλογία την οποία εκομίσατε στην Ιερά μας Μητρόπολη, η οποία συνδέεται με τη δικη σας πνευματικώς, διά του κοινού ιδρυτού και καθηγεμόνος εν τη πίστει, του αποστόλου των Εθνών, του πρωτοκορυφαίου αποστολου Παύλου.
Σας ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε, διότι διδετε και σε μας την ευκαιρία όχι μόνο να λαβουμε την χάρη που ενοικεί στο ιερό λείψανο της αγίας βασιλίσσης, και θαυματουργεί και θεραπεύει, αλλά και να μελετήσουμε και να προβάλλουμε τη ζωή της ως παράδειγμα υπομονής και καρτεριας. Διότι ήταν όντως υπόδειγμα υπομονής η αγία τόσο στην εν τω κόσμω ζωή της όσο και ως μοναχή.
Διότι παρότι ήτο γονος ηγεμονικής οικογενείας και έζησε ως αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, έζησε σε μία δυσκολη εποχή για το Βυζάντιο, σε μία εποχή κατα την οποία οι έξωθεν μάχες και οι ένδοθεν κίνδυνοι απαιτούσαν υπομονή και καρτερία. Επωμίσθηκε μαζί με τον αυτοκράτορα συζυγό της, Μανουήλ, το βάρος των ευθυνών της αυτοκρατορίας σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Επωμισθηκε όμως συγχρόνως και τα βάρη μιάς πολυμελούς οικογενείας, καθως υπήρξε μητέρα οκτώ τέκνων, δύο από τα οποία αξιώθηκε να δεί στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, αφού όμως προηγουμένως είχε υπομείνει καρτερικά τον πρόωρο θάνατο των δύο νεαρών θυγατέρων της.
Η πίστη της στον Θεό ήταν αυτή που της έδινε δύναμη και υπομονή για να σηκώνει και το βάρος της οδύνης του θανάτου και των παιδιών της και του συζύγου, μετά τον οποίο ενεδύθη το μοναχικό σχημα, για να δοκιμασθεί και να ασκηθεί και στη μοναχική υπομονή. Επί εικοσιπέντε χρόνια έζησε ως μοναχη μέσα στην άσκηση, τη νηστεία, την προσευχή, την ταπείνωση και τον πνευματικό αγώνα, υπομένοντας με καρτερία τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς και ηγιάσθη «ως χρυσος εν χωνευτηρίω», ώστε να θαυμάζεται από όλους για την αρετή και την αγιότητά της, η οποία απεδείχθη και μετά την οσιακή κοίμησή της με τα θαύματα που επέτρεψε ο Θεός να τελούνται διά του αγίου λειψάνου της και διά των θεοπειθων πρεσβειών της, και τα οποία ενεργούνται και μέχρι σήμερα.
Γι᾽ αυτό και είμεθα ιδιαιτέρως ευγνώμονες, Σεβασμιώτατε, γιατί απολαμβάνουμε και εμείς τη χάρη της αγίας Υπομονής, οι ευχές και πρεσβείες της οποίας ευχομαι ταπεινώς να συνοδεύουν και όλους τους ευσεβείς και φιλαγίους προσκυνητές της και το παράδειγμα της ζωής να εμπνεύει και να ενισχύει όλους μας στον καθ᾽ ημέραν αγώνα μας για να τρέχουμε και εμείς, όπως μας προτρέπει ο απόστολος Παύλος, δι᾽ υπομονής τον προκείμενον ημίν αγώνα.