Από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου φιλοξενείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται στο όρος Βέρμιο.
Η μεγαλειώδης υποδοχή της έγινε το απόγευμα της Τετάρτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, πού χοροστάτησε στον Εσπερινό με την συμμετοχή πολλών κληρικών και πιστών πού προσήλθαν όχι μόνο από την Αττική αλλά και από πολλές περιοχές εκτός Αθηνών (Χαλκίδα, Θήβα, Σαλαμίνα ,κ.α.) για να λάβουν την ευλογίας της.
Εντυπωσιακή συνεχίζει να είναι όμως η καθημερινή προσέλευση των εκατοντάδων ευλαβών πιστών πού παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την βροχή και το κρύο, προσέρχονται από νωρίς το πρωί και έως αργά το βράδυ και παραμένουν υπομονετικά αρκετή ώρα μέχρι να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Από τις εικόνες πού καταγράφονται καθημερινά είναι ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί νέοι και πολλές οικογένειες με παιδιά. Στα πρόσωπά τους ζωγραφισμένη η αγωνία, ο πόνος, η αβεβαιότητα, το άγχος για το μέλλον, το αύριο… Η ματιά τους από την ώρα πού εισέρχονται στον Ιερό Ναό βρίσκεται πάνω στην εικόνα της Παναγίας μας. Οι περισσότεροι «αφήνουν» τα ονόματα των προσφιλών τους, ζώντων και κεκοιμημένων για να μνημονευθούν, στις θείες Λειτουργίες και στις Παρακλήσεις. Προσκυνούν με ευλάβεια και ευταξία. Και μετά το προσκύνημα στην θαυματουργή χάρη της μπορεί να διακρίνει κανείς όλα τα προηγούμενα συναισθήματά τους να έχουν μεταμορφωθεί σε σιγουριά, σε εμπιστοσύνη, σε βεβαιότητα, σε αισιοδοξία και διάθεση υπομονής, όπως μετά την αγκαλιά της μάνας πού παίρνει το πονεμένο μικρό της και του δίνει θαλπωρή και θάρρος.
Επίσης πολλοί πιστοί συμμετέχουν στις καθημερινές θείες Λειτουργίες, στις Παρακλήσεις και τις λοιπές λατρευτικές συνάξεις που με επιμέλεια έχει καταρτίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με την ευθύνη του Προϊσταμένου του ιερού Ναού π. Χριστοδούλου Κοτσίφη.
Εκτός αυτών καθημερινά προσέρχονται πιστοί από την Ιερά Μητρόπολη και από άλλες περιοχές της Αθήνας και παρακολουθούν ενδιαφέρουσες πνευματικές ομιλίες και εισηγήσεις από έμπειρους εισηγητές σχετικά με το θέμα του γενικού αφιερώματος των εορτασμών των ΙΓ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ : «Παναγία και Οσιακές μορφές του Αγιοτόκου Πόντου.
Σημειώνουμε ότι την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) θα μεταφερθεί το ιερό λείψανο της Τιμίας χειρός του Αγίου Δημητρίου υπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος και θα ακολουθήσει Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου
Το ιερό λείψανο θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου και ώρα 6.00μ.μ. και θα αναχωρήσει μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος (Αγίου Δημητρίου 36 στο Βύρωνα Τηλ. 210-7660943. www.in-agiosdimitrios.com – info@in-agiodimitrios.com) παραμένει ανοιχτός καθημερινά (από 18 έως και 28 Οκτωβρίου) για τούς φιλακόλουθους ευσεβείς πιστούς από το πρωί 7.00 έως τις 10.00 το βράδυ.