Το τέλος μιας τραγικής ιστορίας, γράφτηκε το μεσημέρι στην Μεγάλη Παναγία στη Νεάπολη, όπου έγινε η κηδεία της 4χρονης Μελίνας Παρασχάκη που έχασε τη ζωή της μετά από μία επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
Λόγια παρηγοριάς από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Τ. Ταμπακάκη
Οι συνθήκες θανάτου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές αφού η πολύωρη διαδικασία της νεκροτομής δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία αναμένονται να φωτίσουν την θλιβερή υπόθεση, δεν θα είναι έτοιμα πριν από τα μέσα Ιανουαρίου.
«Ελπίζω να μάθω την αλήθεια γιατί φοβάμαι πάρα πολύ στην Ελλάδα του σήμερα. Φοβάμαι τα πάντα. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν κατηγορώ κανέναν αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μάθω την αλήθεια. Φοβάμαι για τα άλλα παιδιά που θα ακολουθήσουν» σημείωσε ο πατέρας του κοριτσιού Μανόλης Παρασκάκης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ANT1.
Προεγχειρητικός έλεγχος
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο protothema.gr, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα αίτια του θανάτου του άτυχου παιδιού μπορεί να κρύβονται στον προεγχειρητικό έλεγχο ή στη διαδικασία της νάρκωσης που υποβλήθηκε. Όπως εξηγούν, ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και πλήρης ακόμη και στις πιο απλές επεμβάσεις ρουτίνας όπως τα κρεατάκια στην παιδική ηλικία, διότι μέσω αυτού εντοπίζονται π.χ. προβλήματα καρδιολογικά ή αλλεργικά ή άλλα από τα οποία θα επηρεαστεί η αντιμετώπιση του ασθενή. Μπορεί π.χ. κάποιο παιδί να έχει παθολογικό υπόβαθρο το οποίο δεν γνωρίζουν οι γονείς του, αλλά μέσα από το σωστό έλεγχο να τεθεί διάγνωση και αντιμετώπιση. Τυχόν τέτοιο εύρημα διαμορφώνει διαφορετικά και τη χορήγηση της νάρκωσης στον ασθενή.
Επίσης, πολύ σημαντική είναι όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία της αναισθησίας – η προετοιμασία για τη νάρκωση όπως και η ανάνηψη, το «ξύπνημα» του ασθενή κρύβουν συχνά ιατρικά λάθη όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων. Σε ό,τι αφορά την 4χρονη, η κατάσταση περιπλέκεται και μετά την ανακοπή. Διότι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανάταξη έπειτα από μία καρδιακή ανακοπή είναι σημαντική ιατρική πράξη η οποία συσχετίζεται με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, τον χρόνο στον οποίο αντέδρασαν κ.ο.κ., στοιχεία που επίσης θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του ιστολογικού ελέγχου.