ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ
ΤΡΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
1. Σήμερα, αδελφοί χριστιανοί, εορτάζουμε την αγία παρθενομάρτυρα Παρασκευή. Είναι μια αγαπητή στην πατρίδα μας αγία, γι᾽ αυτό και πολλοί ναοί είναι ανεγερμένοι προς τιμήν της και πολλές γυναίκες και άνδρες φέρουν το όνομά της. Από τον βίο της θα θίξω λίγα σημεία προς διδασκαλίαν. Παρακαλώ, προσέξατέ τα.
2. Η αγία, με το όνομά της, μας διδάσκει να σεβόμαστε και να τιμούμε την Παρασκευή ημέρα. Την ημέρα αυτή, αδελφοί μου, σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός μας στον Γολγοθά για την άφεση των αμαρτιών μας. Η αγία, που εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε την ημέρα της Παρασκευής, πήρε το όνομα Παρασκευή και ζούσε αυτό που έγινε την ημέρα αυτή. Ζούσε, δηλαδή, το Πάθος του Χριστού μας. Το έβαλε μέσα της, το έβαλε στην καρδιά της. «Εις κατοικίαν κεκλήρωσε», όπως λέγει το Απολυτίκιό της. Καί ᾽μείς να τιμούμε την Παρασκευή ημέρα, χριστιανοί μου, όπως καθόρισε η Εκκλησία μας. Να νηστεύουμε την ημέρα αυτή, γιατί είναι η ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός μας.
3. Η αγία Παρασκευή αγάπησε τον Ιησού Χριστό από την παιδική της ηλικία και αφιερώθηκε σ᾽ Αυτόν. Ήταν ωραιότατη, είχε πολλές προτάσεις για γάμο, αλλά δεν παντρεύτηκε, γιατί προτίμησε την παρθενική ζωή. Ήταν γι᾽ αυτό καλεσμένη. Η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, τιμά και ευλογεί τον γάμο, αλλά έχει και την τάξη των παρθένων. Η Μητρόπολή μας παλαιά είχε τάγματα Μοναχών και Μοναζουσών, και είχε το φημισμένο όνομα «Το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου»! Στα σημερινά χρόνια ξεπέσαμε και σ᾽ αυτό. Γονείς! Μην εμποδίζετε τα τέκνα σας, αν θέλουν να αφιερωθούν στον Θεό και επιθυμούν να γίνουν Μοναχοί και Μοναχές. Η ζωή αυτή είναι ύψος, έχει γαμήλιες πνευματικές χαρές!
Αλλά, ας παντρευτούν τα τέκνα σας. Η ώρα τους η καλή! Όμως να ζούν αγνή ζωή πριν από τον γάμο τους. Γιατί στην χώρα μας, που παλαιά τιμούσαμε την παρθενία και προ Χριστού ακόμη κτίσαμε «Παρθενώνα», στα σημερινά μας χρόνια βρωμήσαμε από την ανηθικότητα. Μεγαλύτερη αμαρτία στην χώρα μας σήμερα είναι η ανηθικότητα. Πολλά κορίτσα έχουν πέσει στην αμαρτία. Αλλά σήμερα, ω χριστιανοί, σήμερα που εοτάζουμε την αγία Παρασκευή, ας ανάψουμε ένα κερί γι᾽ αυτά τα παρασυρμένα στην αμαρτία πλάσματα, ας προσευχηθούμε γι᾽ αυτά, για να ανασυρθούν με κάποιο ιερατικό χέρι από την αμαρτία και να κάνουν τίμιο γάμο ή να ζήσουν στον υπόλοιπο βίο τους αγνή και καθαρή ζωή.
4. Τέλος, η αγία Παρασκευή έλεγε ψεύτικους τους θεούς των προγόνων μας και με θαύμα σώριασε κατά γης τα αγάλματά τους και αυτό έφερε το μαρτύριό της. Ναί, χριστιανοί μου! Είναι ψέμμα ο Δίας, είναι ψέμμα ο Απόλλωνας, είναι ψέμμα οι λεγόμενοι «δώδεκα θεοί του Ολύμπου». Αν είναι αλήθεια, που είναι αυτοί τώρα; Έσβησε η μνήμη τους, γιατί το ψέμμα δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Πάνε οι μύθοι και τα παραμύθια. Ένας μόνο είναι ο αληθινός Θεός, ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ο Ζων εις τους αιώνας των αιώνων. Είναι ο Θεός, τον Οποίον αγάπησε και κήρυξε η Αγία Παρασκευή και για τον Οποίο έχυσε το παρθενικό της αίμα. Αυτώ η δόξα, η τιμή και η προσκύνησις εις τους αιώνας, ΑΜΗΝ.
Mε πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας