ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Η 25η Μαρτίου είναι σημαντική τόσο από θρησκευτικής όσο κι από εθνικής πλευράς. Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας και την επέτειο της ενάρξεως του μεγάλου ξεσηκωμού του Έθνους το 1821 που οδήγησε στην ελευθερία μας και στην αξιοπρεπή παρουσία του Ελληνικού Κράτους στη σύγχρονη ιστορία της Παγκόσμιας Κοινωνίας.
Η αποστολική περικοπή της εορτής αναφέρεται στο σκοπό της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, που είναι η σωτηρία του ανθρώπινου Γένους. Η Ευαγγελική Περικοπή αναφέρεται εις την ιστορική ημέρα της ανακοινώσεως της Καλής και σωτήριας αγγελίας εις την Παρθένον Μαρία για την ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό στο Απολυτίκιο της Εορτής του Ευαγγελισμού ψάλλουμε ότι «Σήμερον της Σωτηρίας ημών το Κεφάλαιον,……».
Αυτή λοιπόν την μεγάλη θρησκευτική εορτή που σχετίζεται με την σωτηρία του ανθρώπινου Γένους, επέλεξαν κι οι σκλάβοι προπάπποι μας να προτάξουν την αποφασιστικότητα τους να οργανώσουν το μεγάλο ξεσηκωμό εναντίον των βάρβαρων κατακτητών Τούρκων, για να ζήσουν τα παιδιά τους και εμείς ελεύθεροι. Οι προπάπποι μας αποφάσισαν να πεθάνουν εκείνοι για να ζήσουμε εμείς. Πρόβαλαν στο Ιστορικό Προσκήνιο με το γνωστό Διάγγελμα, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Με την απόφαση τους να είναι έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους για να ζήσουμε ελεύθεροι, άνοιξαν το δρόμο της ελευθερίας των σκλαβωμένων λαών.
Αυτό που έκανε τους προπάππους μας να γίνουν ήρωες και να θυσιασθούν για την Ελευθερία μας και την Ελευθερία των καταδυναστευόμενων λαών, ήταν η βαθιά τους Ορθόδοξη πίστη. Γι’ αυτό επέλεξαν την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας και για το δικό τους ξεσηκωμό, γιατί πίστευαν ότι ήταν δίκαιο και θέλημα του Θεού ο εθνικός τους Αγώνας να δικαιωθεί, όπως και δικαιώθηκε.
Ο Υψηλάντης, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ανδρούτσος, ο Καπετάν Κανάρης, ο Μακρυγιάννης, η Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι Μεγάλοι ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ήταν άνθρωποι θεοφοβούμενοι, που πίστευαν στον Εθνικό Αγώνα γιατί είχαν μαζί τους την βοήθεια του Θεού. Η προτεραιότητα στην βαθιά Ορθόδοξη πίστη τους, βοήθησε τα μέγιστα να διαφυλαχθεί υπέρ άνω όλων η εθνική ενότητα για την επιτυχία του κοινού σκοπού της απελευθερώσεως του Έθνους.
Αυτή την βαθιά Ορθόδοξη πίστη χρειαζόμαστε και σήμερα στην καθημερινή ζωή μας για να διαφυλάξουμε την ενότητα μας, όχι μόνο για να προστατέψουμε το Έθνος, αλλά και για να απελευθερώσουμε σκλαβωμένες για αιώνες ελληνική Γή, όπως οι κατεχόμενες περιοχές μας στη Κύπρο. Ταυτόχρονα το αθάνατο ελληνικό πνεύμα του Λεωνίδα των Θερμοπύλων, του Αθανασίου Διάκου, του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Ευαγόρα Παλληκαρίδη μας καλεί να συμβάλουμε στη προστασία της Ελευθερίας των βασανιζόμενων και καταπιεσμένων Λαών και στην αντιμετώπιση των ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων της ευρύτερης Κοινωνίας. Τα προβλήματα του πολέμου και των συρράξεων, τα προβλήματα της φτώχειας και των μεταναστών και των προσφύγων, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι και δικά μας προβλήματα, γιατί όσο υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, θυμόμαστε όλους εκείνους τους προγόνους μας που υπόφεραν στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς από τους Τούρκους, θυμόμαστε τα όσα υποφέραμε στη Μικρασιατική καταστροφή από τους Τούρκους, όσα υποφέραμε από τους Γερμανούς κατακτητές κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όσα υποφέραμε στην Κύπρο, πρώτα από τους Άγγλους Αποικιοκράτες και μετά το 1974 από τους βάρβαρους πάλι Τούρκους Ανατολίτες, που συνεχίζουν ακόμη να κατέχουν παράνομα μεγάλο μέρος του νησιού.
Ας ενώσουμε όλοι μας τις προσευχές μας για την αιώνια ανάπαυσιν των ηρώων του 1821 και όλων εκείνων που έχασαν άδικα και πρόωρα τη ζωή τους τόσο στον Ιστορικό βίο του Έθνους όσο και στη Χώρα που ζούμε, αλλά και για όλους εκείνους που θυσιάσθηκαν για την προάσπιση του αγαθού της Ελευθερίας για όλους τους λαούς του κόσμου. Οι προσευχές μας ακόμη στρέφονται πρός όλους εκείνους τους ανθρώπους και τους λαούς που ακόμη υποφέρουν, προσευχόμενοι ότι με τη βοήθεια του Θεού και τη δική μας συμπαράσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα τους κι η προσωπική και εθνική τους ελευθερία θα γίνουν σεβαστά από όλους. Οι μεγάλοι ήρωες του 1821 θυσιάσθηκαν για τα αγαθά της ελευθερίας και της παγκόσμιας ειρήνης και γενικότερα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια ευθύνη έχουμε όλοι μας για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο.
Χωρίς τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών και των Εθνών και των ανθρώπων, απειλείται ασφάλεια μας κι η ειρηνική συνύπαρξη μας.
Προσευχόμαστε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Να τερματισθεί η Ρωσική εισβολή και να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο. Διαφορετικά, έχουμε μπροστά μας μια ανεξέλεγκτη μεγάλη φωτιά, που δεν θα καταστρέψει μόνο τους Λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά και τη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας και το χειρότερο να φθάσουμε και σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα αυτοκαταστροφής του Πλανήτη μας.
Οι δέκα εκ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών επιμένουν ότι μόνο με Πανορθόδοξη Σύνοδο μπορούμε να επαναλάβουμε τη προσευχή των Αποστόλων και των Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων «έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημιν» και να επικαλεστούμε το τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κα με τον ειρηνικό διάλογο να σεβαστούμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η απουσία ορατής Ενότητας ανάμεσα στις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μπορεί να συμβάλει στο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που πλέον εξελίσσεται σε πόλεμο μεταξύ Αμερικάνων και ΕΕ και Ρωσίας με κίνδυνο την επέκταση του σε Παγκόσμιο και το ρίσκο για πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ο πόλεμος πλέον δεν είναι μόνο μεταξύ Ορθοδόξων Λαών, ούτε απλώς ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι Ευρωπαϊκός με τη συμμετοχή των ΗΠΑ που ανά πάσαν στιγμή μπορεί να γίνει Παγκόσμιος. Η Κίνα περιμένει τις εξελίξεις, όπως και οι χώρες που μαστίζονται από προβλήματα της φτώχειας (Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική).