Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Το αποτέλεσμα των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στις παράνομες κατεχόμενες περιοχές μας από την Τουρκία ερμηνεύθηκε από έμπειρους στα θέματα της Κύπρου και Πολιτικούς και Δημοσιογράφους, αλλά και από σεβαστά Μέλη της Κοινωνίας μας και τον απλό Λαό, ως «μαύρα μαντάτα» για τη λύση του Κυπριακού όπως προνοούν οι μέχρι τώρα συνομιλίες από το 1974 μέχρι σήμερα.
Είναι γεγονός ότι με την εκλογή του κ. Τατάρ νίκησε ο κ. Ερτογάν. Το ερώτημα ενώπιον μας είναι: πως μπορεί να λειτουργήσει θετικά η νίκη του κ. Ερτογάν με τον κ. Τατάρ για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος;
Ήδη ο κ. Ερτογάν με τις πολιτικές του επιλογές έχει καταφέρει να χαρακτηρισθεί από Αρχηγούς Κρατών από την Διεθνή Κοινότητα ως ο Πειρατής της Μεσογείου κι ως ο ταραχοποιός που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία των Λαών. Βρίσκεται ήδη σε ρήξη και αντιπαράθεση με την Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Συρία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιράκ, Λιβύη και ένα μεγάλο μέρος του Λαού των Κούρδων που ζουν σε εδάφη της Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και σ’ όλο τον κόσμο και αγωνίζονται νυχθημερόν για τη δημιουργία του Κουρδικού Κράτους (γύρω στα εξήντα εκατομμύρια), όπως τους εβραίους της Διασποράς πριν να δημιουργήσουν το δικό τους Κράτος.
Η πολιτική διακήρυξη της εκλογής του κ. Τατάρ με τη στήριξη του κ. Ερτογάν για τη λύση δύο ισότιμων ξεχωριστών κρατών που οδηγεί στη διχοτόμηση αποτελεί επίσημη αντιπαράθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού Προβλήματος και τις μέχρι τώρα επίσημες συνομιλίες.
Αυτό βοηθά την Πολιτική μας Ηγεσία, ενωμένη να προτείνει και να επιμένει ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, πρέπει να γίνει μια Διεθνής Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ που η Κύπρος ανήκει, οι τρεις εγγυήτριες χώρες, η Δημοκρατία της Κύπρου και η εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας διά του εκλεγμένου εκπροσώπου τους κ. Τατάρ. Σκοπός της Συνδιασκέψεως αυτής, μετά από την κατάλληλη προετοιμασία της, πρέπει να είναι η λύση του χρονίζοντος Κυπριακού Προβλήματος με εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ξεκινώντας με τον τερματισμό της βάρβαρης τουρκικής εισβολής με την απομάκρυνση από τη Κύπρο των τουρκικών στρατευμάτων και την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους πολίτες της ως ένδειξη καλής θελήσεως. Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά έφθασαν σε αδιέξοδο και σταμάτησαν γιατί η Τουρκία επέμενε σε λύση που πρεσβεύουν σήμερα τόσο ο κ. Ερτογάν όσο κι ο κ. Τατάρ, μια λύση που είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και στο Διεθνές Δίκαιο.
Η δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί στοίχημα για την αναβάθμιση του ΟΗΕ ως θεματοφύλακα της Διεθνούς Κοινότητας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών και για την ενίσχυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας.
Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας για να σταματήσουν τοπικές και περιφερειακές συρράξεις ή ακόμη για να προλάβουμε χειρότερες είναι να βρεθεί το Διεθνές Νομικό πλαίσιο εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η υπόθεση της Κύπρου αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές της Διεθνούς Κοινότητας για να δείξει τη θέληση της να προστατέψει την πορεία της Ανθρωπότητας σε μια ειρηνική πορεία για το καλό όλων μας.
Όταν σε πολλές χώρες του κόσμου επικεφαλής αυτών βρέθησαν Μεγάλες Ηγετικές Μορφές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε με σαφή τρόπο από το Σ. Ασφαλείας να βρει μέθοδο και τρόπους εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε και σήμερα. Θα περιμένουμε να δούμε αν η γλώσσα της Πολιτικής Διπλωματίας θα νικήσει την απειλή των πυραύλων και της φρίκης του πολέμου. Με τη πρώτη επιλογή δημιουργούμε προϋποθέσεις για μια ειρηνική πορεία και ευημερία των πάντων, τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια. Με την επιλογή της εμπόλεμης σύρραξης, χάνουμε όλοι, ακόμη και οι νικητές, γιατί όλοι θα θάψουμε παιδιά μας.
Για την ιστορία και για τα παιδιά μας για να γνωρίζουν υπενθυμίζουμε ότι:
“Η απόφαση 3212 είναι η μοναδική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα, με το ψήφισμα 365 της 13ης Δεκεμβρίου 1974, γεγονός που την καθιστά επιτακτική, δεσμευτική και εκτελεστή, η οποία προνοεί με σαφήνεια τη δίκαιη λύση του Κυπριακού Προβλήματος.
Στις 13 Μαϊου 1983 η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την απόφαση 37/253 με την οποία απαιτεί την άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ουσιώδη βάση για ταχεία και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού και προσθέτει ότι “η ντε φάκτο κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη χρήση όπλων δεν πρέπει να επιτραπεί να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο τη λύση του Κυπριακού προβλήματος”. Ζητά επίσης τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένων της ελευθερίας διακινήσεως, της ελευθερίας εγκαταστάσεως και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της λήψεως επειγόντων μέτρων για την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφαλείας. Παράλληλα επαναβεβαιώνει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για πλήρη και αποτελεσματική κυριαρχία και έλεγχο πάνω σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, και καταδικάζει κάθε ενέργεια “που τείνει να υπονομεύσει την πλήρη και αποτελεσματική άσκηση των πιο πάνω αναφερομένων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της παράνομης έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας περιουσίας”.
Τέλος επαναβεβαιώνει τη σύστασή της όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάσει το θέμα “της εφαρμογής, μέσα στα πλαίσια ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, των σχετικών ψηφισμάτων του και μελετήσει και ακολούθως υιοθετήσει, αν παραστεί ανάγκη, όλα τα ενδεδειγμένα και πρακτικά μέτρα δυνάμει του Χάρτη των Ηνωμένων εθνών για διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο”. (Πηγή www.Polignosi , Tράπεζα Κύπρου & Πολίτης, Ηνωμένα Έθνη και Κύπρος, Ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Πρόβλημα)