Νάουσα: Την Τρίτη 22 Απριλίου το απόγευμα έγινε στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναούσης η υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο.
Ομιλία Μητροπολίτη
«Δεύτε φιλομάρτυρες, ασματικήν υμνωδίαν, τω Αναστάντι εκ τάφου Χριστώ προσάξωμεν», ψάλλει απόψε ο ιερός υμνογράφος καλώντας όλους τους φιλομάρτυρες, όλους εκείνους που αγαπούν τους μάρτυρες, όλους εμάς που προσήλθαμε σήμερα για να τιμήσουμε τον άγιο μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Γεώργιο και να υποδεχθούμε την χαριτόβρυτο και θαυματουργή τιμία κάρα του, να προσφέρουμε ύμνους αναστάσιμους ύμνους στον εκ τάφου αναστάντα Χριστό.
Γιατί όμως μας καλεί να προσφέρουμε τους ύμνους μας στον Αναστάντα Κύριό μας και όχι στον εορταζόμενο μεγαλομάρτυρα Γεώργιο;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, το οποίο μπορεί να γεννάται στην ψυχή μας, είναι απλή. Εάν κάθε μάρτυς της Αγίας μας Εκκλησίας, κάθε πιστός χριστιανός, ο οποίος επέλεξε τον θάνατο για τον Χριστό, επέλεξε το μαρτύριο για την αγάπη του δι᾽ ημάς σταυρωθέντος και αναστάντος Κυρίου, αποτελεί έναν διαχρονικό μάρτυρα του θαύματος της Αναστάσεως του Χριστού, ο άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος αποτελεί τον κατ᾽ εξοχήν διαπρύσιο κήρυκά της, αποτελεί τη σφραγίδα και την επιβεβαίωση του μοναδικού αυτού γεγονότος, της Αναστάσεως του Κυρίου μας, και αποδεικνύει ότι «θάνατος ουκέτι κυριεύει» στον κόσμο μας.
Διότι ο άγιος μεγαλομάρτυς και τροπαιοφόρος Γεώργιος δεν ταυτίζεται με το χαρμόσυνο γεγονός της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας μόνο διότι η μνήμη του συμπίπτει με τις αναστάσιμες αυτές ημέρες, αλλά και διότι το ίδιο το μαρτύριό του πιστοποιεί το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, η οποία αποτελεί το εχέγγυο και της δικής μας αναστάσεως.
Ένας ανώτατος αξιωματούχος του ρωμαικού στρατού ήταν ο άγιος Γεώργιος, ο οποίος είχε μάλιστα την ιδιαίτερη εύνοια του φοβερού αυτοκράτορος Διοκλητιανού, και γι᾽ αυτό και η σύζυγός του Αλεξάνδρα ενδιαφέρθηκε για την τύχη και την εξέλιξη του μαρτυρίου του.
Ήταν όμως και χριστιανός. Ένας χριστιανός που είχε την τόλμη του ευσχήμονος Ιωσήφ, ο οποίος δεν έκρυψε την πίστη και τον σύνδεσμό του με τον Χριστό, αλλά πήγε στον Ρωμαίο ηγεμόνα να ζητήσει το σώμα του Ιησού, ομολογώντας έτσι την πίστη του.
Αυτή την πίστη ομολόγησε και ο άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος ενώπιον του αυτοκράτορος, γνωρίζοντας ότι δεν περίμενε τον έπαινό του αλλά την οργή και την τιμωρία του· γνωρίζοντας ότι τον περίμεναν τα βασανιστήρια, το μαρτύριο και ο θάνατος. Αλλά ο άγιος Γεώργιος πίστευε ακράδαντα στο γεγονός της Αναστάσεως και στο προνόμιο που έδωσε ο Χριστός σε όσους τον πιστεύουν να αναστηθούν και αυτοί στην αιώνιο ζωή, να αναστηθούν και να ζήσουν όχι σε μία εγκόσμια βασιλεία αλλά στη βασιλεία του Θεού αιωνίως.
Γι᾽ αυτό και δεν υπολόγισε ούτε την παρούσα ζωή ούτε τη θέση και τα αξιώματα που κατείχε. Ακολούθησε τον Χριστό, υπομένοντας πολυώδυνα βασανιστήρια από τα οποία εξήρχετο με τη δύναμη του Θεού σώος και αβλαβής, προς έκπληξη όλων όσων παρακολουθούσαν αλλά και όσων εκτελούσαν τις εντολές του αυτοκράτορος, επειδή είχε τη βεβαιότητα ότι τον αναμένει η αιώνιος ζωή κοντά στον Χριστό.
Ο άγιος μεγαλομάρτυς και τροπαιοφόρος Γεώργιος είναι όμως μάρτυς της Αναστάσεως του Κυρίου μας και για έναν επιπλέον λόγο: διότι με τη χάρη του αναστάντος Κυρίου ανέστησε τον πολυετή νεκρό, τον οποίο του υπέδειξε ο Διοκλητιανός, προκειμένου δήθεν να πιστεύσει στη δύναμη του Χριστού, στον οποίο πίστευε ο άγιος Γεώργιος. Και ο νεκρός που αναστήθηκε πίστευσε στον Χριστό μαζί με το πλήθος των ειδωλολατρών που παρακολουθούσε το μαρτύριο και δόξασαν τον αναστάντα Κύριο για το μεγάλο αυτό θαύμα του.
Να, λοιπόν, για ποιόν λόγο ο ιερός υμνογράφος μας καλεί να δοξάσουμε και εμείς σήμερα τον εκ τάφου αναστάντα Κύριο, τιμώντας και τον μεγαλομάρτυρα άγιο Γεώργιο και έχοντας μάλιστα τη μεγάλη ευλογία να έχουμε ανάμεσά μας την τιμία και θαυματουργό κάρα του, την οποία με πολλή αγάπη μετέφεραν στην Ιερά Μητρόπολή μας και στον πανηγυρίζοντα ιστορικό αυτό ναό της Ναούσης οι πατέρες της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με την άδεια και την ευλογία του πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γέροντος Αλεξίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε με πολλή καλωσύνη στην παράκλησή μας, για να την προσκυνήσουμε και να λάβουμε τη χάρη της.
Είμεθα ιδιαιτέρως ευγνώμονες και υπόχρεοι στην αγάπη των πατέρων, διότι παρά τον κόπο των προηγουμένων ημερών μας έφεραν αυτή τη μεγάλη ευλογία, την κάρα του αγίου Γεωργίου, η οποία, όπως και όλα τα ιερά λείψανα των αγίων μας, αποτελεί απόδειξη του θαύματος της Αναστάσεως, καθώς δεν είναι δυνατόν διαφορετικά «οστέα ξηρά» να δίδουν ζωή και ίαση σε όλους όσους ζητούν και επικαλούνται τη χάρη τους.
Εκφράζοντας από καρδίας τις ευχαριστίες μου πάλιν και πολλάκις προς τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος και τους πατέρες της Μονής εύχομαι ταπεινά η χάρη του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου να είναι πλούσια σε όλους μας, και στους ιερείς που διακονούν εδώ σ᾽αυτόν τον ναό του μεγαλομάρτυρος και με την παράκληση των οποίων ζητήσαμε και εμείς τη μεταφορά της τιμίας κάρας του αγίου Γεωργίου, και να μας ενισχύει όλους, ώστε να γινόμεθα μάρτυρες της Αναστάσεως του Κυρίου μας με την αναστημένη ζωή μας, με την εν Χριστώ ζωή την οποία θα ζούμε και με την οποία θα μιμούμεθα το παράδειγμα του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, τον οποίο ήλθαμε να τιμήσουμε απόψε στον ναό του και να προσκυνήσουμε την τιμία κάρα του.