ΞΑΝΘΗ: Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ελπίδας τελέστηκε την Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025, Ιερός Αγιασμός και Δέηση για «όμβρους ειρηνικούς» στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, ανταποκρινόμενη στην αγωνία του τοπικού πληθυσμού για την παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει την περιοχή.
Με συγκίνηση και ευλάβεια, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από κληρικούς και πλήθος πιστών, προσευχήθηκε προς τον Θεό, ζητώντας τη χάρη της ευεργετικής βροχής. «Η γη μας διψά, οι καρδιές μας ελπίζουν και προσευχόμαστε με πίστη να έρθει η πολυπόθητη βροχή που θα ανακουφίσει τη φύση και τον άνθρωπο», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της δέησης.
Ανομβρία με σοβαρές επιπτώσεις
Η Ξάνθη και οι γύρω περιοχές αντιμετωπίζουν μία από τις πιο παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας των τελευταίων ετών. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει ήδη επιφέρει σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, με τις καλλιέργειες να βρίσκονται σε κίνδυνο και τις υδάτινες πηγές να υποχωρούν ανησυχητικά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους να απειλείται, ενώ οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν μέτρα διαχείρισης των υδάτινων πόρων για να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες τους επόμενους μήνες.
Η Εκκλησία στο πλευρό της κοινωνίας
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η τοπική Εκκλησία στέκεται αρωγός στον λαό, όχι μόνο με προσευχή, αλλά και με ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ενότητας. «Η Δέηση αυτή δεν είναι μόνο μία συμβολική κίνηση, αλλά και μία έκφραση βαθιάς πίστης ότι ο Θεός θα εισακούσει τις προσευχές μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, καλώντας τους πολίτες να εντείνουν την προσευχή τους και να διατηρήσουν την ελπίδα.
Πιστοί κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, ανάβοντας κεριά και ψάλλοντας ύμνους με μία κοινή ευχή: η βροχή να επιστρέψει στη γη της Ξάνθης και να δώσει ξανά ζωή στις καλλιέργειες και τα νερά του τόπου.