της Μένης Πιρπινιά
Δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα σε απόρους και οικογένειες που έχουν ανάγκη υλοποιεί η Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, στα πλαίσια ενός Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον Φορέα Κοινωνικής Μέριμνας και Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος».
Παράλληλα, μέσω αυτού του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε 234 άτομα στην περιοχή των Δήμων Ιλίου, Πετρουπόλεως, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φυλής, Αχαρνών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια εποχή που η ανεργία πλήττει πλέον κάθε οικογένεια… Οι απασχολούμενοι εργάζονται σε ομάδες μαζί με εθελοντές της Ιεράς Μητροπόλεως και παρέχουν υπηρεσίες όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, προετοιμασία συσσιτίων και παράδοση συσσιτίων σε απόρους, λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως, καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των Ιερών Ναών, «Μερίδες Αγάπης» «Μάννα επί Γης» (Τρόφιμα και Ρούχα για τον συνάνθρωπο) και υποστήριξη της λειτουργίας της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως στον Αυλώνας Αττικής.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, επισκέπτη υγείας, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς, οδηγούς, ακόμα και κομμώτρια. Όλοι εργάζονται από κοινού και ο καθένας στο δικό του τομέα, για να κάνουν τη ζωή των συνανθρώπων τους πιο εύκολη και πιο χαρούμενη. «Ζητήσαμε από τις ενορίες να μας ενημερώσουν για τα άτομα που έχουν ανάγκη για βοήθεια, άτομα που δεν μπορούν να βγουν έξω, κατάκοιτα, άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην πορεία αναγκαστήκαμε, δυστυχώς, να επιλέξουμε τις περιπτώσεις που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη, διότι δεν μπορούσαν όλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα» τονίζει η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Μητρόπολης Ευαγγελία Δεστούνη.
Εκείνο που προσφέρει η ομάδα είναι είναι ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική και, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία ή υγιεινή καθαριότητα στα άτομα. Η φροντίδα μπορεί να είναι καθημερινή, κάθε δυο μέρες ή εβδομαδιαία. Πως εισπράττουν όμως οι ανήμποροι δημότες αυτήν την βοήθεια;
«Οι ανάγκες είναι μεγάλες, υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται θετικά και αισθάνονται ευγνώμονες, υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν περισσότερα και δεν αντιλαμβάνονται το όριο. Αλλά το ζητούμενο για εμάς είναι να προσφέρουμε βοήθεια» επισημαίνει η Αργυρούλα Τσόγκα, υπεύθυνη του προγράμματος.
Πέραν του «Βοήθεια στο Σπίτι» υπάρχουν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, με καθηγητές που κάνουν φροντιστήριο σε παιδιά τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν ενώ υπάρχει συμμετοχή και στο συσσίτιο των ενοριών. Να σημειωθεί, όστις τι στο δυτικό τομέα το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο και τελειώνει 10 Φεβρουαρίου ενώ στη Δυτική Αττική ξεκίνησε το Νοέμβριο
Ενεργή η Κοινωνική Υπηρεσία της Μητρόπολης
Στο μεταξύ, εντατική παραμένει η προσφορά της Κοινωνικής Υπηρεσίας, που λειτουργεί στη Μητρόπολη, από την ίδρυσή της. Η Ευαγγελία Δεστούνη μαζί με τον πατέρα Κωνσταντίνο Δαρδαμάνη προσπαθούν καθημερινά να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά, από αιτήματα για φάρμακα και τρόφιμα, μέχρι χρήματα. Η αύξηση των ανθρώπων, όμως, που ζητούν βοήθεια είναι δραματική, καθώς υπάρχουν οικογένειες, όπου και οι δυο γονείς πλέον είναι άνεργοι.
«Η Μητρόπολη είναι καινούρια και δεν έχει πολλές δυνατότητες. Παρόλα αυτά δίνουμε περισσότερα από ότι δίνουν άλλες, παλαιότερες, Μητροπόλεις. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες. Και αυτό μας στενοχωρεί απίστευτα και μας πιέζει ψυχολογικά» τονίζει η κα Δεστούνη.
Τα πιο πολλά περιστατικά είναι από Αχαρνές, Ζεφύρι και Άνω Λιόσια, δεδομένου ότι σε Πετρούπολη και Ίλιον, οι περισσότερες ενορίες δίνουν συσσίτια ενώ στο Καματερό δίνουν όλες. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό, έχουν αυξηθεί τα άτομα που έρχονται στη Μητρόπολη και από αυτές τις περιοχές.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη Μητρόπολη λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, από το οποίο τα τρόφιμα δίνονται στις ενορίες και από εκεί διανέμονται σε όσους έχουν ανάγκη. Και όπως υπογραμμίζει ο πατέρας Κωνσταντίνος, «καταβάλλεται προσπάθεια, γίνεται έργο. Απλά, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και ο κόσμος χρειάζεται να το γνωρίζει…»