Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Θεσσαλονίκης ποιμήν, Σκήτης Βεροίας το καύχημα», με την ευκαιρία της πρόσφατης εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και της Αγίας Οικογενείας αυτού.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Ο Σεβασμιώτατος στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: «Άγιο και θεοφόρο άνδρα ονομάζω τον ιερό Γρηγόριο, και από όσα γνωρίζω για τη θαυμαστή και ισάγγελο πολιτεία του και τους μεγάλους αγώνες του κατά των παθών και των δαιμόνων από προσωπική εμπειρία, και ακόμη για τους γενναίους αγώνες του υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού, την οποία στήριξε με τα συγγράμματά του και τους λόγους και τις ομιλίες του και με κάθε άλλο τρόπο, τον θεωρώ άγιο που δεν υστερεί ούτε στο ελάχιστο από όλους εκείνους τους μεγάλους διδασκάλους της Εκκλησίας».
Με αυτούς τους λόγους αναφέρεται ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, στον Συνοδικό τόμο του έτους 1368, στον συναγωνιστή και φίλο του αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος είχε κοιμηθεί πριν από εννέα χρόνια, στις 14 Νοεμβρίου του 1359.
Καθώς η τοπική μας Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως τον άγιο Γρηγόριο, τόσο επειδή ασκήτευσε μαζί με τους αδελφούς του στη Σκήτη της Βεροίας, όσο και επειδή σε μία από τις μονές της πόλεως της Βεροίας μόνασαν οι δύο αδελφές του, οι οποίες παρέμειναν και μετά τη δική του αναχώρηση εδώ, αλλά και επειδή με πρωτοβουλία της Ιεράς μας Μητροπόλεως το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με εισήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενέταξε ολόκληρη την οικογένειά του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, και τιμά τη μνήμη τους την Κυριακή μετά τις 14 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου Γρηγορίου, είναι ίσως γνωστά σε πολλούς από εμάς τα βασικά στοιχεία της ζωής του. Μας είναι όμως λιγότερο γνωστοί οι αγώνες του για την υπεράσπιση της Ορθοδόξου πίστεως. Οι αγώνες του, άλλωστε, αποτελούν έναν από τους τρεις λόγους τους οποίους αναφέρει ο άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με την οσιακή ζωή και τα θαύματά του, για τους οποίους ο ίδιος τον τιμούσε ως άγιο, πριν από την επίσημη απόφαση της Εκκλησίας, η οποία επισφραγίσθηκε με τον Συνοδικό Τόμο του 1368.
Τα θαύματα, όπως και όλα τα άλλα που αναφέρει ο άγιος Φιλόθεος στο εγκώμιό του, είναι αποτέλεσμα της θείας χάριτος, της οποίας αξιώνει ο Θεός τους αγίους του και εν ζωή και μετά την κοίμησή τους. Και γι᾽ αυτή τη θεία χάρη αγωνίσθηκε σε όλη του τη ζωή ο άγιος Γρηγόριος, και διώχθηκε και συκοφαντήθηκε και φυλακίσθηκε, αλλά και απήλαυσε και απολαμβάνει, τιμώμενος και στον ουρανό και στη γη, μετά πάντων των αγίων, πρεσβεύοντας και για όλους όσους τον τιμούν και επικαλούνται τη χάρη και τη βοήθειά του.