Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το απόγευμα της Πέμπτης, 14ης Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Στις προηγούμενες ομιλίες με αφορμή το σεπτό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο μήνας Αύγουστος αλλά και η αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους με την εορτή του Γενεσίου της, την οποία εορτάσαμε πριν από λίγες ημέρες, είχαμε επιχειρήσει ένα νοερό προσκύνημα στις περιώνυμες και θαυματουργές εικόνες της.
Οι ιερές εικόνες της Παναγίας μας αποτέλεσαν και αποτελούν όχι μόνο έκφραση της αγάπης των χριστιανών προς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και μητέρα όλων των ανθρώπων, αλλά και έκφραση της αγάπης της Κυρίας Θεοτόκου προς τον κόσμο και τους ανθρώπους, τους οποίους υποσχέθηκε ότι δεν θα τους εγκαταλείψει μετά την κοίμησή της.
Διότι τι άλλο αποδεικνύουν οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας παρά την αγάπη της προς τους ανθρώπους; Τι άλλο αποδεικνύουν οι αχειροποίητες, κατά την παράδοση, ιερές εικόνες της, ή εκείνες οι οποίες με θαυμαστό τρόπο διασώθηκαν, ταξιδεύοντας μέσα στη θάλασσα ή εναέριες, παρά την αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τα πιστά της τέκνα; Και ακόμη τι άλλο αποδεικνύουν οι σεπτές εικόνες της Παναγίας μας που συνόδευσαν τους πατέρες μας, όταν ξεριζωμένοι άδικα και βάναυσα από τους τόπους τους, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, για να τους προστατεύουν στη νέα πατρίδα τους, παρά τη μητρική στοργή με την οποία περιβάλλει η Υπεραγία Θεοτόκος όσους εμπιστεύονται την αγάπη της.
Δεν είναι όμως μόνο οι ιερές και θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, με τις οποίες οι αγιογράφοι και οι πιστοί κάθε εποχής θέλησαν να τιμήσουν την ιερή μορφή της, αποδίδοντάς της μάλιστα δεκάδες προσωνύμια. Είναι και οι λόγοι, τα εγκώμια και οι ομιλίες που συνέθεσαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας, συναγωνιζόμενοι τους ιερούς υμνογράφους για το ποιος θα της προσφέρει το ωραιότερο εγκώμιο.
Ένας από αυτούς τους ιερούς συγγραφείς, ο οποίος συνέθεσε τρεις υπέροχες ομιλίες για την Υπεραγία Θεοτόκο, είναι και ο μεγάλος βυζαντινός θεολόγος, τον οποίο θα ακούσουμε να μας καθοδηγεί πνευματικά, μέσα από το έργο του, στο οποίο θα προσπαθήσουμε θα εντρυφήσουμε, στη σειρά των ομιλιών του νέου εκκλησιαστικού έτους.
Ο μεγάλος αυτός θεολόγος και άγιος της Εκκλησίας μας είναι ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, ένας άγιος που συνδέεται με την περιοχή μας, καθώς γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά η οικογένειά του είχε κτήματα στην Ημαθία και το οικογενειακό του επίθετο, Καβάσιλας, φέρει μία κωμόπολη, τα Καβάσιλα.
Αφορμή για την αναφορά μας στον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα είναι η συμπλήρωση φέτος σαράντα ετών από την αναγραφή του ονόματός του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, μετά από πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β´ και απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Ας γνωρίσουμε όμως τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα και τη ζωή του, πριν να επικεντρωθούμε στην παρουσίαση του έργου του, το οποίο θα μας απασχολήσει.