Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Βραχιά Θεσσαλονίκης, όπου αποθησαυρίζεται απότμημα των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:
«Έτι εν σοι λείπει· πάντα όσα έχεις πώλησον και διάδος πτωχοίς … και δεύρο ακολούθει μοι».
Πριν από δύο Κυριακές το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας είχε παρουσιάσει έναν νομικό, ο οποίος πλησίασε τον Χριστό ρωτώντας τον πως μπορεί να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Το ίδιο ακριβώς ερώτημα ακούσαμε να διατυπώνει στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα και ένας άρχοντας των Ιουδαίων. «Διδάσκαλε αγαθέ, τι ποιήσας ζωην αιώνιον κληρονομήσω;» ρώτησε τον Ιησού.
Η απάντηση του Χριστού ειναι και στις δύο περιπτώσεις η ίδια. Ο Κύριος υποδεικνύει στους συνομιλητες του τις εντολές του Θεού και την εφαρμογή τους ως το μέσο το οποίο καθιστά τον άνθρωπο κληρονόμο της αιωνίου ζωής. Γι᾽ αυτον τον σκοπό μας έδωσε ο Θεός τις εντολές του. Δεν μας τις έδωσε για να δυσκολεύσει τη ζωή μας, για να μας επιβάλλει την εξουσία του και να περιορίσει την ελευθερία μας. Μας τις έδωσε ως οδηγό για να φθασουμε από την επίγεια και προσκαιρη ζωή μας στην αιώνια ζωή που Εκείνος χαρίζει.
Και αν στην περίπτωση του νομικού, ο Χριστός με τη θαυμάσια παραβολή του καλού Σαμαρείτου εξήγησε τι σημαίνει πραγματική αγάπη προς τον συνάνθρωπο, στην περίπτωση του άρχοντος του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος ο Χριστός μας διδάσκει πως η αληθινή αγάπη προς τον πλησίον συνδέεται με την αληθινή αγάπη προς τον Θεό.
Στον άρχοντα, ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο έχει γνωρίζει τις εντολές του Θεού, αλλά και τις έχει εφαρμόσει με απόλυτη πιστότητα «εκ νεότητος» του, ο Κύριος υποδεικνύει αυτό που χρειάζεται να κάνει, ώστε να είναι τέλειος και να κερδίσει την αιώνιο ζωή.
«Έτι εν σοι λείπει», του λέγει. Εάν έχεις τηρήσει όλες τις εντολες, ένα μόνο ακόμη σου λείπει. «Πάντα όσα έχεις πώλησον και διάδος πτωχοίς». Πώλησε όλα σου τα υπάρχοντα, μοίρασέ τα στους πτωχούς και ακολούθησέ με.
Ο άρχων του σημερινού ευαγγελίου ζητά την τελειότητα στον δρομο προς την αιώνιο ζωή, και ο Χριστός του δείχνει τον συνδυασμό των δύο εντολών της αγάπης. Ο πιστός και ευσεβής άνθρωπος, ο οποίος θέλει να ζήσει αιώνια κοντα στον Θεό, δεν πρέπει να αρκείται μόνο στην τυπική τήρηση των εντολων. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να προσφέρει τα πάντα, εάν πράγματι επιθυμεί να βρίσκεται μαζί με τον Θεό αιώνια. Να μην κρατά τίποτε για τον εαυτό του, αλλά να μην έχει και κάτι που να τον κρατά μακριά από τον Θεό.
Γι᾽ αυτό και ο Χριστός του συστήνει να αποδείξει την αγάπη του στον Θεό, αποδεικνύοντας την αγάπη του στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει το «πάντα όσα έχεις πώλησον και διάδος πτωχοίς … και δεύρο ακολούθει μοι».
Ο Χριστός δεν μας θέλει πτωχούς, αλλά θέλει να μην εξαρτώμεθα από τα υλικά πράγματα, γιατί αυτά δεσμεύουν την ψυχή μας και δεν την αφήνουν να ζήσει σύμφωνα με τις εντολές του.
Ο Χριστός δεν ζητά από τον συνομιλητή του απλώς να πωλήσει την περιουσία του, αλλά και να την μοιρασει στους πτωχούς και στη συνεχεια να τον ακολουθήσει, διότι αγάπη προς τον Θεό χωρίς αγάπη προς τον πλησίον δεν νοείται.
Η απάντηση αυτή του Χριστού όμως απογοητεύει τον άρχοντα του σημερινού Ευαγγελίου, ο οποίος πίστευε ότι τηρούσε όλες τις εντολες και γι᾽ αυτό ήθελε κάτι περισσότερο, κάτι υψηλότερο, κάτι δυσκολότερο. Και η ιδέα αυτή, που είχε για τον εαυτό του, δεν του επέτρεπε να δεί τι ήταν αυτό που του έλειπε, ενώ η πεποίθηση ότι ήταν τέλειος, δεν του επέτρεπε να αντιληφθεί αυτό στο οποίο υστερούσε, την αληθινή δηλαδή και ουσιαστική αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο και την αδιόρατη προσκόλληση στα υλικά πραγματα. Γι᾽ αυτό και έγινε «περίλυπος», όταν είδε τη γνώμη που είχε για τον εαυτό του να συντρίβεται και διαπίστωσε την αδυναμία του τελικά να ακολουθήσει τις εντολές του Θεού.
Εάν όμως ο άρχων του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος δεν είχε τη δύναμη να πωλήσει την περιουσία του και να ακολουθήσει τον Χριστό, η αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη, την οποία εορτάσαμε προχθές και τιμάτε ιδιαιτέρως στην ενορία σας, είχε τη δύναμη να το κάνει.
Και όχι μόνο προσέφερε την περιουσία της για χάρη του Χριστού αλλά και την ίδια της τη ζωή. Ακολούθησε τον Χριστό με πιστότητα μέχρι το μαρτύριο, χωρις να υπολογίσει τίποτε, ούτε τα πλούτη της, ούτε τη νεότητά της, ούτε τη μόρφωσή της, ούτε τη δόξα του κόσμου, ούτε και τη ζωή της ακόμη. Για την αγία Αικατερίνη τα πάντα ήταν ο Χριστός και αυτόν ακολούθησε και αυτόν κέρδισε, θυσιάζοντας όλα τα άλλα, ώστε να μην της λείπει τίποτε από όσα ζητά ο Χριστος, για να μας χαρίσει την αιώνιο ζωή.
Έχοντας έτσι και εμείς ενώπιόν μας το παράδειγμα της αγίας μεγαλομάρτυρος και πανσόφου Αικατερίνης, ας εξετάσουμε τον εαυτό μας για να δούμε με πόση ειλικρινεια ακολουθούμε τον Χριστό και τις εντολές του.
Ας εξετάσουμε τον εαυτό μας μήπως τον ακολουθούμε μεχρι του σημείου στο οποίο το θέλημά του δεν συγκρούεται με τα συμφέροντά μας, δεν θίγει τις αδυναμίες και τα πάθη μας, και δεν είμεθα αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να είμεθα με τον Χριστο και εδώ στη γη αλλά και στον ουρανό.Ας εξετάσουμε τον εαυτό μας ποιος έχει την πρώτη θέση στην αγάπη μας.
Και ας μην ξεχνούμε: Για τη δική μας αγάπη ο Χριστός θυσίασε τα πάντα και υπέμεινε τα πάντα. Δεν αξίζει να θυσιάσουμε και εμείς κάτι για τη δική του αγάπη; Δεν αξίζει να θυσιάσουμε κάτι για την αγάπη των αδελφών μας, που θα μας ενώσει μαζί του αιώνια και θα μας χαρίσει τη βασιλεία του;
Ας το σκεφθούμε και ας αποφασισουμε ποιο είναι αυτό που μας λείπει. Και ας ζητήσουμε με ταπείνωση από τον Χριστό τη βοήθειά του για να το αναπληρώσουμε, ώστε να κληρονομησουμε την αιώνιο ζωή, την οποία ζει και απολαμβάνει και η αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη.