Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Μεθ᾽ ημών ο χαριτόβρυτος Δημήτριος», με την ευκαιρία της χθεσινής εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ομίλησε για το ιστορικό της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στο San Lorenzo in Campo της Ιταλίας αλλά και για την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας το 1978 στη Θεσσαλονίκη, όπου διακονούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Ο Σεβασμιώτατος στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Τις ημέρες αυτές η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει τη μνήμη ενός από τους προσφιλεστέρους αγίους της, ενός μυροβλύτου και θαυματουργού αγίου, του προστάτου και πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου.
Ελάχιστοι είναι οι άγιοι οι οποίοι συνεδέθησαν τόσο πολύ με μία πόλη, όσο ο άγιος ένδοξος μεγαλομάρτυς του Χριστού Δημήτριος με την γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη.
Συνεδέθη, γιατί στη ρωμαιοκρατούμενη κατά την εποχή εκείνη Θεσσαλονίκη ο ανθύπατος της Ελλάδος Δημήτριος δεν απολάμβανε μόνο τις τιμές του υψηλού του αξιώματος, αλλά γιατί, διακινδυνεύοντας τη θέση του και τη ζωή του, κήρυττε τον λόγο του Ευαγγελίου στους νέους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι συγκεντρωνόταν στις στοές της αγοράς της πόλεως, στην Καταφυγή, για να ακούσουν το κήρυγμά του και να πιστεύσουν στον Χριστό.
Συνεδέθη με τη Θεσσαλονίκη ο άγιος Δημήτριος, γιατί από την ημέρα του μαρτυρίου του έγινε ο κραταιός προστάτης και υποστηρικτής της πόλεώς του. Αυτός, που κάθε φορά που κάποιοι εχθροί τολμούσαν να επιτεθούν στη Θεσσαλονίκη και να την πολιορκήσουν, τον έβλεπαν ολοζώντανο επάνω στα τείχη να τους καταδιώκει, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να αγωνισθούν για να υπερασπισθούν την πατρίδα τους.
Γι᾽ αυτό και δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση ότι ο ελληνικός στρατός μπήκε κατά την ημέρα της εορτής του, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, θριαμβευτής στη Θεσσαλονίκη και την ελευθέρωσε από τον τουρκικό ζυγό, έτσι ώστε κάθε χρόνο η πόλη να τιμά τα Ελευθέριά της μαζί με την εορτή του φιλοπόλιδος και προσφιλούς αγίου της, του πολιούχου της, αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου.
Όμως ο άγιος Δημήτριος συνέχισε να προστατεύει τη Θεσσαλονίκη και να θαυματουργεί για χάρη της και για χάρη των ευλαβών κατοίκων της που τον τιμούν και τον αγαπούν υπερβαλλόντως.