Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το εσπέρας της Τρίτης, 18ης Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και στην Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ιερό Ναό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.
Όπως κάθε Τρίτη απόγευμα πλήθος κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Θαυματουργού Αγίου Λουκά του Ιατρού και να ζητήσει τη θεραπευτική του χάρη και να τον ευχαριστήσει για τα πολυάριθμα θαύματα που επιτελεί καθημερινά.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων: Εορτάζει αύριο η Αγία μας Εκκλησία τη μνήμη του αγίου ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκα, του ιατρού, του συνεκδήμου του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου. Το όνομα του αγίου ευαγγελιστού έφερε και ο άγιος μας, ο αγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως, ο οποίος το έλαβε κατά τη μοναχική του κουρα. Τιμούσε μάλιστα ιδιαιτέρως ο άγιος Λουκάς τον ιερό ευαγγελιστή όχι μόνο γιατί έφερε το όνομά του, αλλά και γιατί ήταν και εκείνος ιατρός, όπως και ο ίδιος.
Ας ακούσουμε, λοιπόν, τι γράφει ο άγιός μας σε μία ομιλία του κατά την ημέρα της μνήμης του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκα.
Στο βιβλίο της Γενέσεως και των Αριθμών, γράφει ο άγιος Λουκάς, διαβάζουμε για τους γίγαντες, τους υιούς Ενώχ, ενώπιον των οποίων οι Εβραίοι φαινόταν σαν ακρίδες. Αλλά ποιος από αυτούς τους γίγαντες θα μπορούσε να συγκριθεί έστω και σε ελάχιστο βαθμο με τις απρόσιτες κορυφές των Ιμαλαίων ή η φωνή ποιού ανθρώπου είναι δυνατότερη από τη φωνή ενός λιονταριού, η οποία ακούεται από πολύ μακριά;
Μπορεί να φανεί, συνεχίζει ο άγιος, ότι δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Όμως υπάρχουν. Και η απάντηση είναι αυτή που δίνει ο προφήτης και βασιλεύς Δαβίδ στον 18ο ψαλμό του. Λέει εκεί το εξής: «Εις πασαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτων και εις τα πέρατα της οικουμένης τα ρήματα αυτών». Και αυτός ο λογος αναφέρεται στους αποστόλους και μαθητές του Κυρίου μας.
Οι απόστολοι με τη χάρη του Θεού είχαν φωνές πιο δυνατές από κάθε άλλο επάνω στη γη, και παρα το ότι φαινόταν μικροί και ανίσχυροι κατά κόσμον, αποδείχθηκαν πιο δυνατοί και από τους πιο ισχυρούς. Γιατί οι απόστολοι γέμισαν με τον λόγο τους ολόκληρη την οικουμένη, και η φωνή τους ακούσθηκε σε όλο τον κόσμο.
Το ακούτε; μας ρωτά ο άγιος Λουκας. Το θείο κήρυγμα των αποστολων ακούσθηκε όχι μόνο σε όλη τη γη αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη. Ο λόγος τους έφθασε ακόμη και στην ακοή των αγίων ασωμάτων και επουρανίων δυνάμεων. Στη γη ο λόγος τους εισχωρησε στον νού διαφόρων ανθρωπων, και κάποιους από αυτούς τους έκανε αγίους, ενώ κάποιους αλλους τους έκανε σκληρούς εχθρούς του Θεού.
Γιατί το κήρυγμα των αποστόλων είχε μία τέτοια αφάνταση και άπειρη δύναμη; Γιατί κήρυτταν όχι τον δικό τους λόγο, αλλά τον λογο του Θεού, ο οποίος είναι «τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν διστομον και διικνούμενος άχρι μερισμού ψυχής τε και πνεύματος, αρμων και μυελων, και κριτικός ενθυμήσεων και εννοιών καρδιας», όπως γράφει ο απόστολος Παύλος.
Φορείς και κήρυκες του λόγου του Θεού υπήρχαν οι άγιοι απόστολοι και το κήρυγμά τους έφθανε μέχρι τους ουρανούς και ακουόταν σε όλη την οικουμένη.
Στο μεγάλο αυτό έργο του κηρυγματος, συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν οι τέσσερις ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης. Από αυτούς την πρώτη θέση, σε ο,τι αφορά το βαθος και τη σημασία του Ευαγγελίου του, κατεχει ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο θεολόγος, και τη δεύτερη ο απόστολος και ευαγγελιστης Λουκάς.
Είναι πολύτιμες οι επιστολές που έγραψαν οι απόστολοι, και ιδιαιτέρως ο απόστολος Παύλος, αλλά το ίδιο πολύτιμες είναι οι Πράξεις των αποστόλων, τις οποίες έγραψε ο απόστολος και ευαγγελιστής Λουκας.
Βλέπετε, λοιπόν, τι γίγαντας του Πνεύματος και του νού του Χριστού υπήρξε ο άγιος απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς, του οποίου έχω, λέει ο άγιος, τη μεγάλη ευλογία να φέρω το όνομα;
Γι᾽ αυτό και πρέπει να δοξάζουμε και να τιμούμε τον απόστολο του Χριστού και να ακολουθούμε τον λόγο του, που είναι λόγος του Χριστού, και οδηγεί στη βασιλεία του Θεού.
Διότι οι απόστολοι και οι ευαγγελιστές δεν κήρυτταν μόνο στους ανθρώπους της εποχής τους και ο λόγος τους δεν εξήλθε μόνο τότε «εις πάσαν την γην», όπως προεφήτευσε ο ψαλμωδός Δαβίδ, αλλά ακούεται σε κάθε εποχή και θα συνεχίσει να ακούεται έως της συντελείας του αιώνος για να κανει γνωστό το όνομα του Χριστού στους ανθρώπους και να τους ελκύει προς αυτόν προκειμένου να σωθούν.
Και πως ακούεται ο λόγος των αποστόλων; Πως ακούεται ο λογος του αγίου αποστόλου Λουκά; Ακούεται μέσα από τα ιερά κείμενα των Ευαγγελίων και των Πραξεων των Αποστόλων. Ακούεται όμως και μέσα από τους λόγους και τα έργα των αγίων της Εκκλησίας μας, μέσα και από αυτές τις ομιλίες του αγίου Λουκα, που ακούμε εδώ κάθε Τριτη, γιατί λόγος του Θεού είναι και αυτός, ο ίδιος λόγος με τον λόγο των αποστόλων. Και αυτο που οφείλουμε να κάνουμε εμείς είναι να τον ακούμε και κυρίως να τον εφαρμόζουμε στη ζωή μας, ακολουθώντας την προτροπη του Κυρίου: «ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ